Kulttuuri ja historia: uuden kotiseudun kulmakivet

27 tammikuuta 2015

Rouva Sana bongasi jokunen viikko sitten kaksi Ylen julkaisemaa kotiseutuun liittyvää artikkelia. Niistä toisen aiheena oli kotiseudun vaikutus omaan identiteettiin.


Toisessa kerrotaan, kuinka suurelle osalle suomalaisista kotiseutu tarkoittaa jotakin muuta kuin nykyistä asuinpaikkaa. 

Molemmat artikkelit palasivat Rouva Sanan mieleen, kun Helsingin Sanomat uutisoi viime sunnuntaina tyhjien talojen maasta. Artikkelin perusteella Suomi on jakautumassa kahtia muutoinkin kuin sosiaalisin perustein.

Jutussa todetaan, että Suomen 1,1 miljoonasta omakotitalosta vain 300 000 sijaitsee pääkaupunkiseudulla tai suurten kaupunkien läheisyydessä - siellä, minne valtaosa suomalaisista on pakkautunut.

Suurin osa omakotitaloistamme seisoo siis jossain - kotiseuduillamme - tyhjillään. Aika rajua kuultavaa, ainakin Rouva Sanasta.


Näissä maisemissa Rouva Sana on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa.


Kuten Ylen artikkelissa todetaan, omasta kotiseudusta on helppo puhua. Suurin osa meistä tunnistaa, kuinka Mistä sinä olet kotoisin? -kysymys kirvoittaa entuudestaan vieraat keskustelijat yleensä vilkkaaseen dialogiin.

Artikkelissa haastateltu toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo Suomen kotiseutuliitosta muistuttaa, että kotiseutuja voi kuitenkin olla erilaisia. Kotiseuduksi voidaan mieltää lapsuudenmaisemat, mutta myös ihan se nykyinen asuinseutukin. Kyse on vain näkökulmaeroista.

Valtaosalle suomalaisista lapsuuden kotimaisemat ovat niitä tärkeimpiä, mutta väheksyä ei sovi nykyisen asuinpaikan mukanaan tuomia tunnelmia. 

Jos nykyinen asuinympäristö on viihtyisä ja virkistävä, palvelut ovat hyvin asukkaiden ulottuvilla ja se tarjoaa hyvät harrastusmahdollisuudet, uusi asuinkunta on helppo mieltää kotiseuduksi.

Ei hassumpia ajatuksia keskiuusmaalaisten vinkkelistä, vai mitä?


Näissä maisemissa Rouva Sana on asunut jonkin edellisen elämänsä aikana.
Muutoin ei kai voi selittää sitä suurta, mystistäkin vetovoimaa seutua kohtaan.










Rouva Sana on tuskin väärässä väittäessään, että meistä suuri osa on Keski-Uudellemaalle työn perässä muuttaneita. Junan tuomia.

Jos olet vasta hiljan muuttanut - tai vaikka olisit asunutkin Keski-Uudellamaalla pitkään, mutta et ole tuntenut itseäsi kotoisaksi - Vanhatalo vinkkaa, miten uuden asuinympäristön kanssa kannattaa tehdä tuttavuutta.

Ja ai, että tästä Rouva Sana tykkää: tutustumalla paikkakunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin, kulttuuriin, historiaan ja naapureihin. Tietysti!

- Suhdetta uuteen paikkakuntaan kannattaa rakentaa tietoisesti. Tämä parantaa samalla elämänlaatua, Vanhatalo toteaa Ylen artikkelissa.

Enpä malta olla hihkaisematta, että sanathan ovat aivan kuin Rouva Sanan blogista.

Niin, sillä olinhan minä muistanut mainita joskus? Rouva Sana syntyi rakkaudesta uuteen kotiseutuuni, keskiuusmaalaisen arkeen.

... Miten tämä kaikki muuten yksinomaan kuulostaa niin valtavan hyvälle?! Keskiuumaalaisuus ON mielentila.

Sano, jos olet eri mieltä.


Ja näissä maisemissa Rouva Sana asuu nyt - ja tuntee niistä suurta kotiseutuylpeyttä.
Ihana, rakas Tuusulanjärvi.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram