Suuri, huikaiseva Kielletty kaupunki

30 kesäkuuta 2017

Tampereella tulee käytyä nolostuttavan vähän, semminkin, kun ottaa huomioon, miten lähellä keskistä Uutttamaata se sijaitsee.

Mutta sen kerran kun tämän rouvan tie Manseen vie, syynä on lähes poikkeuksetta kulttuuri.

Kuinkas muutenkaan.

Vapriikki
Takavuosilta muistan erityisesti Tampereen taidemuseossa järjestetyt kaksi huikaisevan upeaa inkanäyttelyä (ja tjaa, toki myös vuosien takaa Muumimuseon, joka on muuten avattu vain jokunen viikko sitten Tampereelle uutena ja uljaana).

Jos sinäkin näit inkanäytteyt, sinulla on hyvä syy palata Tampereelle.

Museokeskus Vapriikissa on tarjolla samaa näyttelytasoa oleva historiallinen esittely Kiinan Kielletystä kaupungista.

Kiinassa sijaitseva Kielletty kaupunki on maailman suurin palatsialue. Se syntyi ja kukoisti 1400-luvun alussa.

Palatsialueen nimeä kantavan näyttelyn alussa esillä oleva kartta antaa pientä esimakua alueen koosta.

Todellisuudessa palatsialue oli kuin pieni kaupunki. 72 hehtaarin alueelle tiedetään mahtuneen kaupungin kukoistavimpana aikana noin 900 rakennusta.

Huusholleista upeimmassa majaansa pitänyt keisari itsekään ei tiennyt eikä tuntenut jokaista omassa hovissaan hovissaan ja alueellaan hääräävää jäsentä. Heitä mahtui sinne kaikkiaan pienen suomalaisen kunnan verran: noin 5000.

Sanomattakin on myös selvää, että karvalakkipuolta ei Kielletystä kaupungista löytynyt. Sinne oli lupa käytännössä vain aatelisten: virkamiesten sekä oman roolinsa tarkkaan tuntevien palvelijoiden ja vartijoiden.

Kielletty kaupunki


Vapriikin näyttely koostuu kaikkiaan reilusta sadasta esineestä. Esillä on paitsi kiinalaisia silkkimaalauksia ja kalligrafiaa myös huonekaluja ja muuta irtaimistoa, vaatteita, astioita ja uskonnollista esineistöä.

Mieleenpainuvimpia ovat muun muassa naisten jalkineet (joiden avulla kävely tuntuu nykyrouvasta lähes mahdottomalta - edes 1400-luvulla) sekä keisarin jääkaapin virkaa toimittava matka-arkku (jonka kuskaamiseen halki Kiinan tasankojen on joutunut ties kuinka monta kantajarukkaa).

Mielenkiintoinen on myös näyttelyn alussa esillä oleva valtaisa, lähes lattiasta kattoon ulottuva silkkimaalaus.

Paitsi, että silkkimaalaus on taidokasta kättentyötä ja upea ilmestys, siihen liittyy myös toinen erikoisuus: silkkimaalauksen on lupa olla kääreistään esillä "ulkoilmassa" vain muutaman kuukauden ajan kerrallaan.

Jos siis olet nähnyt silkkimaalauksen näyttelyssä keväällä, se on todennäköisesti vaihdettu jo toiseen.

Vapriikki


Kooltaan  Vapriikin Kielletty kaupunki -näyttely ei ole suuren suuri, mutta runsaan esineistön avulla se luo hyvää ja jopa aika viiltävääkin kuvaa tavallisen kansan ulottumattomissa olleesta palatsialueesta ja sen salaisesta elämästä.

Keisari oli toki kaiken kruunu, mutta tärkeää roolia palatsialueella esittivät myös muun muassa naiset - ja jopa eunukit.

Kielletty kaupunki on tätä nykyä avoin matkailijoille, ja se kuuluu Kiinan suosituimpiin matkailukohteisiin. Palatsialue on Unescon maailmanperintökohde.

Alkoiko näyttely poltella mielessäsi? Lämpimästi suosittelen. Vapriikistahan löytyy myös muuta kuin kiinalaiseen hoviin kurkistava näyttely.

Jos tunnustaudut Rouva Sanan kaltaiseksi luontofriikiksi, käy samalla museolipulla katsomassa myös Vuoden luontokuvat -näyttely. Näyttely on esillä koko kesän ajan koulujen alkuun saakka.

Suomalaisen historian ystäville on tarjolla pitkään esillä ollut Tampere 1918 -näyttely. Postimuseon pysyväisnäyttelyssä riittää mielenkiintoa taatusti myös lapsiperheille.

Ennen reissuasi kurkkaa vielä Rouva Sana aikaisempi bloggaus Tampereelta täältä. Löydät jutusta muun muassa oivallisen kahvila- ja ravintolasuosituksen.

Lisää vinkkejä matkallesi poimit myös Visit Tampereen -verkkosivuilta.

Vapriikki

Vapriikki

Kielletty kaupunki Museokeskus Vapriikissa 1.10. asti.
Lisätiedot www.vapriikki.fi.


Yhteistyössä Visit Tampere ja Museokeskus Vapriikki.

Rouva Sana näki Kielletty kaupunki -näyttelyn 
Dioriina-blogin järjestämän Tampere-päivän aikana toukokuussa.



6 kommenttia

  1. Kielletty kaupunki on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen näyttely minunkin mielestäni :) Muistan myöskin tuon inkanäyttelyn yhä edelleen, vaikka olin näyttelyn aikaan varmaan vain vähän yli 10-vuotias. Se oli vain yksinkertaisesti upea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtia kuulla, että sinäkin tykkäsit: kiitos, että kävit kommentoimassa ajatuksistasi täällä <3.

      Inkanäyttelyt tekivät minuunkin suuren vaikutuksen: kirjahyllystä löytyvät edelleen molempien näyttelyiden näyttelykirjat... Ai, että miten niin kulttuurifriikki :D..

      Onneksi meitä kulttuurifaneja hemmotellaan edelleen :).

      Poista
  2. Rakastan kaikkia vanhoja astioita ja koristeellisia patsaita. Luulenpa, että tuolla näyttelyssä viihtyisin aivan loistavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen erityisesti taiteen ystävä, mutta huomaan innostuvani usein tällaisissa historiallisissa näyttelyissä, jotka ovat hyvin toteutettu.

      Näyttely on oiva tekosyy kesäiseen Tampere-retkeen, vink vink ;)...

      Poista
  3. Vastaukset
    1. No todellakin oli: lämmin suositus kaikille kulttuurista kiinnostuneille. Ja hei kiitos <3!!

      Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram