Verkon ja somen mahti työnhaussa - Duuniboogie

11 syyskuuta 2017

Jos et ole läsnä verkossa ja somessa läsnä, et ole olemassa.

Se on tuttu lause omia palveluitaan ja tuotteitaan myyville yrittäjille. Mutta se on käypää faktaa ja valuuttaa myös työpaikkaa tai muuten vain uutta suuntaa elämässään etsiville.

Mietipä hetki itse.

Miten sinä erottaudut satojen ja taas satojen ammattitaitoisten työpaikan hakijoiden ja osaajien joukosta, jos lähetät kuukausi toiseen saman aanelosen potentiaalisille työnantajille?

Ei sitä sähköpostilla ja sen muutamalla liitteellä tehdä. Sitä ei tehdä työnantajien verkosta valmiina löytyvillä työnhakulomakkeilla.

(Kuva: Pixabay)

Salansana on verkko ja some: jos et ole läsnä verkossa ja somessa, et ole olemassa. Verkko ja some antavat sinulle mahdollisuuden erottua, brändätä.

No niin, no niin, siellä monen käsi heiluu nyt välittömästi, osa haroo hiuksiaan ja huokailee, kuinka täällä päässä itseään Rouva Sanaksi tituleeraava puhuu nyt rankkaa soopaa.

Sillä eihän työnantaja nyt saa googlailla ja etsiä uudesta työntekijästään netistä tietoa.

No ei saa, edelleenkään, vaikka houkutus olisikin joskus suuri. Mutta huom! ilman sinun lupaasi.

Vaan entä jos helpottaisitkin tulevan työnantajasi valintahommaa ja tarjoilisit pitkän historian omasta työkokemuksestasi ja kaikesta muusta tietotaidostasi kuin tarjottimella valmiina verkossa?

Että katsopa hei täältä, täältä ja täältä verkosta. Täällä kaikkialla minä olen läsnä, ja tätä kaikkea minä osaan. Nämä avut ja referenssit erottavat minut muista.

Verkko ja some ovat erinomainen keino erottautua muista ja tehdä omaa työtäsi näkyväksi.

Jos olet seurannut Rouva Sanaa pidemmän aikaa, tiedät, että oma lempilapseni on blogi. Siis tämä sama formaatti, jota luet juuri nyt. Blogi taipuu moneen.

On harhaluulo ajatella, että no joo, helppohan sen nyt on tuolla puhua, kun se on kirjoittamisen ammattilainen, ja ottaa kaiken päälle vielä itse valokuvia.

Blogista on muuhunkin kuin kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen.

On aivan sama, oletko kampaaja, kondiittori, autojen tuunaaja, kättentaitaja tai vaikka sosiaali- ja terveydenalan ammattilainen.

Tarvitset vain tilkan mielikuvitusta, rutkasti luovaa ennakkoluulottomuutta ja palon oman työsi näkyväksi tekemiseen. Verkossa ja somessa työsi nostaminen esiin onnistuu.

Yhtä tärkeää on kuitenkin muistaa, että brändääminen ei tapahdu hetkessä, ei yhdessä yössä eikä edes kuukaudessa.

Että kun - tsadaa - verkkosivut, portfolio ja sosiaalisen median kanavat tappavan tylsä LinkedIn mukaan lukien on hiottu tapiinsa, uusi elämä aukeaa välittömästi ja työpaikkoja senkun vain satelee.

Ehei, ei muuten aukea eikä satele! Se, että olet aloittanut polkusi verkossa, on vasta alku: polku johonkin tulevaan.

Samaan tapaan kuin sisältömarkkinointi on määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä.

Työn jälki alkaa puhua puolestaan vasta viiveellä. Kun olet jaksanut takoa päätäsi seinään niinäkin päivinä, kun sinun on tehnyt mieli luovuttaa.

Aika usein ihmettelen, miksi pitkään työttämänä olleet eivät käytä "vapaita" päiviään itsensä brändäämiseen.

Kun siis sillä hetkellä työstä kaikkein tärkeimmälle olisi ihan aidosti aikaa.




Mistä sitten tiedän niin suurella varmuudella, että tämä kaikki oman kotipöydän ääressä tehty työ, itsensä brändääminen kannattaa?

Minun ei tarvitse katsoa Rouva Sanan lähipiiriä kauemmaksi.

Joukossa on suuri määrä oman alansa asiantuntijoita, jotka ovat tehneet oman työnsä ohessa (siis todellakin sen ohessa, ei täyttääkseen vapaita, joutilaita päiviään) määrätietoisesti ja sitoutuneesti työtään ja tekemistään näkyväksi ja tavoittaneet siitä kiinnostuneita seuraajia.

He ovat olleet ruoasta, kauneudesta ja muodista kiinnostuneita, erilaisia kättentaitajia ja omaa henkilökohtaista blogia pitäviä.

Ja mitä siitä on lopulta seurannut?

Osa on pyydetty uusiin töihin pelkästään verkossa herätetyn mielenkiinnon ja vakuuttavan työnjäljen vuoksi, osa on ryhtynyt sivutoimiyrittäjäksi, ja osa on siirtynyt päätoimiseksi yrittäjäksi ja työllistää itsensä markkinoimalla yritystään ja osaamistaan verkossa.

Yksi heistä on Rouva Sana.

Jos se onnistuu mainituilta, onnistuu se sama sinultakin.



Kiinnostuitko kuulemaan lisää brämdäämisen keinoista työllistymisessä? 
Tule Duuniboogie-rekrytapahtumaan keskiviikkona 20.9. klo 11-15
Ohjaamo Järvenpäänhän (Temalin kiinteistö, Emalitehtaankatu 2, 2 krs., Järvenpää).

Rouva Sana puhuu verkon ja somen mahdista työnhaussa klo 12 ja klo 13.
Tule kuuntelemaan! Tilasuuteen on vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestää Järvenpään kaupungin työllisyyspalvelut ja Ohjaamo Järvenpää.


8 kommenttia

  1. Juuri tänään etsin googlella yhtä henkilöä ja löysinkin hänet. Samalla sitten löysinkin vaikka mitä hänen työhistoriastaan, enkä siis tosiaan ollut tutkimassa tätä ihmistä. Voin siis allekirjoittaa tuon, että etsivä löytää ja otseään kannattaa tuoda julki 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, ihan mainio näkökulma Outi, kiitos!

      Verkosta löytyminen pitäisi todella nähdä yksinomaan positiivisena asiana. On silkkaa plussaa, jos nimen (tai brändin) avulla työhistoria - tai ainakin olennaisimmat ja tärkeimmät pointit siitä - aukeaa kuin valmiiksi tarjottimella. Se on usein hyödyksi muussakin kuin puhtaassa työnhaussa :).

      Poista
  2. Mielenkiintoista..harmi, kun ei pääse paikalle..onko suunnitteilla laittaa tapahtumavideo näkyviin tänne sivulle?!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtia, jos pidät aihetta mielenkiintoisena. Niin se on minunkin mielestä. Ihan must-kauraa ainakin jokaiselle työnhakijalle, mutta uudenlaista suuntaa elämässään etsivällekin.

      Tapahtumavideota ei näillä näkymin ole tulossa - tai jos onkin, korkeintaan järjestäjien jonkinlainen kooste päivän annista. Duuniboogiessahan on ihan turkasen paljon mielenkiintoista ohjelmaa Rouva Sanan osuuden lisäksi, ja kävijöillä on mahdollisuus löytää ihan konkreettisestikin uusi työpaikka, kun työnantajat tulevat rekryämään työntekijöitä.

      Jos aikani antaa suinkin vain myöten, teen jonkinlaisen koosteen esitykseni annista tänne blogin puolelle tapahtuman jälkeen.

      Poista
  3. " Aika usein ihmettelen, miksi pitkään työttämänä olleet eivät käytä "vapaita" päiviään itsensä brändäämiseen. "

    - Ehkä juuri siksi, että ei ole sitä työtä jota voisi brändätä siellä netissä. CV:n esittelemisestä on etua vain, jos se on hyvä. Jos CV kertoo, että on oltu useampia vuosia työttömänä, sellaista tuskin kannattaa laittaa esille LinkedIniin tai muuallekaan. Työnantajat haluavat kuitenkin aukottomalla työhistorialla varustettuja huippuosaajia, ja jos CV ei esitä sellaista, sen esille tuominen ei ehkä tuo haluttua lopputulosta. Toki myös pitkäaikaistyötön voi hankkia jonkun harrastuksen, jossa pyrkii olemaan hyvä, ja pyrkiä brändäämään itseään sitä kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naulan kantaan, viimeisessä kohdassasi. Bloggaamisessa ei ole kyse oman työn vaan oman osaamisen brändämisestä. Niissä on vissi ero.

      Ei oman osaamisen esittelemisen edellytys ole olemassa oleva työpaikka. Bloggaaminen on keino löytää itselle työ, joka voi olla muu kuin mihin yritykset etsivät työntekijää sunnuntai-Hesarin työpaikkasivuilla perinteisillä työhakuilmoituksilla.

      Tiedän monta sisällöntuottajaa, jotka ovat aloittaneet bloggaamisen - kyllä - nimenomaan omasta harrastuksestaan, osoittaneet sen avulla oman osamisensa ja ovat sittemmin työllistyneet uuteen työhön (jota ei ollut ehkä edes olemassa). No, esimerkkini uudella tavalla työllistyneistä kukaan ei ole ollut työtön vaan he ovat bloganneet päivätyönsä ohessa. Ruokabloggaajat ovat tällaisesta työllistymisestä erinomainen esimerkki.

      Moni on tehnyt ja yhä useampi myös tekee harrastuksestaan tulevaisuudessa työn. Täysin sama on mahdollista myös työtön-statuksellakin. Se vaatii kuitenkin uskoa ja luottamista omaan itseen, mielikuvitusta ja luovuutta sekä paljon työtä (eli siis sitä brändäämistä).

      On hyvä huomata, että bloggaaminen ja cv eivät ole synonyymeja, eikä niillä ole välttämättä muutenkaan mitään tekemistä toistensa kanssa. Omaa osaamistaan voi ja saa brändätä perinteisen ceeveen ja työnhistorian ulkopuoleltakin.

      Ja jos on tämän päiväistä (14.9.) Hesaria uskominen, perinteisenkään ceeveen ei tarvitse eikä oikein edes kuulu olla enää aukoton. Ainakin lehden tilaajille juttu kokonaisuudessan löytyy täältä: http://www.hs.fi/ura/art-2000005367099.html Lämpimästi suosittelen.

      Maailma muuttuu ja sen myötä myös työ ja niiden etsiminen ja hakeminen. Samaan tapaan kuin yrityksille todetaan, että "jos et ole somessa ja verkossa läsnä, et ole olemassa", lauseen voi monistaa myös yksityisille henkilöille. Somessa ja verkossa huseeraaminen kannattaa työttömänäkin.

      Sillä vaikka työttömänä tehty työ oman osaamisen näkyväksi tekemisen osalta ei tuottaisikaan toivottua lopputulosta, lähes jokainen työnantaja arvostaa työnhakijan sisällöntuottamisen ja sisältömarkkinoinnin perustaitoja. Brändäämisellä työtön siis kartuttaa sellaisia tietotaitoja, jotka ovat sellaisenaan käypää valuuttaa ja työnantajan arvossa uutta työtä etsiessä. Ja tähän viittaan, kun ihmettelen, miksi työttömät eivät lohkaise päivistään enemmän aikaansa osaamisensa esittelyyn.

      Lisää aiheesta kirjoitin jo viime keväänä, kun väitin, että meistä kaikista on vähitellen tulossa pieniä sisällöntuottajia, halusimmepa sitä tai emme. Löydät kirjoituksen yhä täältä: http://www.rouvasana.fi/2017/04/meista-kaikista-tulee-kohta-pieni.html

      Poista
  4. Asiantuntevaa tekstiä Rouva Sana, myös nykypäivän työnhausta. Harvalla työnantajallakaan on enää aukoton cv, ja monella alalla arvostetaan myös näyttöjä työn ulkopuolelta esim. liittyen harrastuksiin, tai vaikkapa jos olet taloyhtiön puheenjohtaja, luottamustoiminnoissa mukana, organisoinut pelimatkoja/ tapahtumia esim. lasten harrastustoimminnoissa yms. Luovuutta kehiin vaan työnhakuun, sillä erottuu. täydellinen ei tarvitse olla. Myös ylikoulutettujen voi olla haastellista päästä töihin, "täydellisellä" cv:llä. Työnantaja voi ajatella ettei kannata palkata, koska jos ei haasteet tarjolla olevassa duunissa riitä, ylipätevä lähtee kohta pois jne. T. Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, luit Tarja niin ajatukseni ja näkökulmani aiheeseen; kiitos, kun kommentoit! Juuri kertomasi kaltaisia näkökulmia ajoin takaa ja niistä aion myös puhua ylihuomenna keskiviikkona Duuniboogiessa lisää.

      Olen lähellä nähnyt ja kuullut työllistymisessä jo niin paljon onnistumistarinoita verkon ja somen ansiosta, että mikään voima ei saa minua aliarvioimaan niiden merkitystä ja voimaa oman työn näkyväksi tekemisessä ja työnhaun onnistumisessa.

      Kokonaan toinen juttu (josta en tässä jutussa edes kirjoittanut, mutta josta puhun lyhyesti keskiviikkona Duuniboogiessa) n ylipäätään työn ja työmaailman muuttuminen. Osa nykyisistä työpaikoista vähenee, osa työtehtävistä jopa häviää (ja samalla tulee uusia), ja osa on jo nyt muuttanut muotoaan. Samaan aikaan monen työn luonne muuttuu. Kaikessa tässä ja sen haltuun ottamisessa verkko ja some on valtaosalle suomalaisia ratkaisevassa asemassa.

      Ja jatkossa kaikki osaaminen, myös taidot vapaa-ajalla, ovat arvossa arvaamattomassa. Luovuutta todellakin lisää työnhakuun kehiin vain. Kiitos Tarja!

      Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram