Viisi vinkkiä luovaan hulluuteen - tai järkevyyteen

10 marraskuuta 2014

Hyvää alkanutta viikkoa keskiuusmaalaiset! Se on maanantai jälleen.

Ei liene mikään yllätys - tai salaisuus -, että Rouva Sana innostuu useista lukemistaan kirjoista.

Niin kävi jälleen hiljan, kun luin Hyvä elämä - lyhyt oppimäärä -teoksen (Paasilinna, 2014) innoittamana Saku Tuomisen uunituoreen teoksen Luova järkevyys - arkisen luovuuden ylistys (Otava, 2014).

Olen tutustunut vuosikymmenten saatossa niin moneen luovuutta käsittelevään opukseen, että myönnettäköön heti kärkeen: olin hyvin, hyvin epäluuloinen Tuomisen tuoreimman teoksen annin suhteen.

No, niin kirjailija tuntui olleen alkuun itsekin. Tuomisen mukaan hänen ei pitänyt kirjoittaa enää yhtään luovuutta käsittelevää teosta. Toisin kuitenkin kävi,

Luovana ajattelijana ja luovuussparraajana tunnettu Tuominen on rakkauden kohteensa äärellä, ja sen huomaa. Teos on yhtä helppotajuisesti ja pilke silmäkulmassa kirjoitettu kuten edeltäjänsä.

Tuominen esittelee kirjassaan liikkeenjohdon professorin Teresa Amabilen tutkimustuloksia luovuudesta yrityksissä. Professorin artikkelin pohjalta Tuominen toteaa:

Viesti on selvä. Sen sijaan, että yritykset yrittävät keskittyä luovuuden lisäämiseen, heidän tulisi keskittyä sellaisten asioiden eliminoimiseen, jotka tappavat sen. Kuten vaikkapa ylivalvontaan ja uusien asioiden kokeilemisen vaikeuteen.

Tuomisen perusolettamuksena on, että luovuutta on olemassa meissä jokaisessa. Kun ihmisellä on aito halu parantaa maailmaa tai asioita, hän toimii automaattisesti luovasti. Sen tappavat, no miten sen kauniisti sanoisi: väärät olosuhteet.

Amabile jakaa luovuuden lähteet kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat ammattitaito. luova ajattelun taidot ja motivaatio. Näistä tärkein on Amabilen mukaan viimeinen eli motivaatio. Samalla se on kuitenkin myös ongelmallisin, koska yksi tärkeimmistä motivaatiota lisäävistä asioista on aikaansaaminen ja juuri sitä ei monissa yrityksissä tapahdu.

Vaikka teos on ripauksen työpaikkavoittoinen eli sen näkökulma on yrityksissä, soveltaa Tuominen luovuuden ajattelua myös laajemmin. Koulua ja oppimista hän käsittelee  Harvardin yliopiston Innovaatiokeskuksen erityisasiantuntijan, luovuuskasvatukseen erikoistuneen Tony Wagnerin ajatuksin.

Wagner on listannut seitsemän erityisaluetta, joiden opetukseen hänen mielestään tulisi kouluissa tulevaisuudessa satsata.

Niihin kuuluvat muun muassa kriittinen ajattelu ja kyky ratkaista ongelmia, mielen ketteryys ja mukautumiskyky, tieto ja sen hyödyntäminen, aloitteellisuus, yritteliäisyys, uteliaisuus ja mielikuvitus.

Jokainen voi itse miettiä, kuinka hyvin nämä osa-alueet nykykouluissa toteutuvat, Tuominen toteaa teoksessaan.

Mitä luova järkevyys sitten on tavallisessa keskiuusmaalaisessa arjessa? Vaikka tehtävä ei ole helpoin - varsinkaan muutamalla rivillä kiteyttäen kuten Tuominen itse toteaa -, kirjailija muotoilee asian seuraavasti:

  1. Pidämme huolta siitä, että olemme uteliaita ja innostuneita.
  2. Emme ota asioita annettuina vaan kysymme ja kyseenalaistamme.
  3. Kohdatessamme ongelmia alamme valittamisen sijaan etsiä uusia vaihtoehtoisia toimintatapoja ja näemme runsaasti mahdollisuuksia ympärillämme.
  4. Kokeilemme uusia asioita hyväksyen, että kaikki ei välttämättä aina toimi, emmekä päätä aina etukäteen, onko kokeilemamme idea suuri vai pieni.
  5. Sen sijaan havainnoimme ja reagoimme, tarvittaessa nopeastikin.
Siinäpä se. Luovan järkevyyden ydinfilosofia.

Niin helppoa. Mutta usein kuitenkin niin haastavaa tavallisessa arjessa toteutettavaksi. 

Ihan turhaan. Luovana hulluna pääsisi pitkälle.


(Kuva teoksesta Saku Tuominen:
Luova järkevyys - arkisen luovuuden ylistys, Otava, 2014)


















Nyt Rouva Sana toteuttaa omaa luovuttaan, ja hilpaisee tyhjentämään mielen ja ajatukset viikottaiselle joogatunnilleen.

Loppuviikosta toteutuu yksi teidän lukijoiden toivebloggausaiheista. Arvaatkohan mikä? Vink, vink: se liittyy loppuviikon tapahtumiin, yrittäjään, hiukan tulevaan juhlakauteenkin...

Pysy mukana taajuudella! Valoisaa marraskuun viikkoa!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram