Totuus bloggaajan tietokonearjesta: 5 + 1 vinkkiä

24 syyskuuta 2015

Ei tämä bloggaajan ja ammattiviestijän elämä ole aina helppoa.

Sillä:

ensimmäiset kansainväliset matkustajat ovat saaneet mahdollisuuden ostaa matkalipun lomamatkalle kuuhun,

merkillinen luotain lähettää luoksemme kaunista kuvamaisemaa kaukaisimmasta taivaankappaleestamme Plutosta (jonne matkaa suihkulentokoneella on muuten noin 700 vuotta),

ja maassamme tehdään mittavia terveydellisiä operaatioita mikroskooppisen pienen reiän kautta sen sijaan, että ihminen puolitettaisiin leikkauksen ajaksi kahtia,

mutta yksi asia se on vain ylitse pääsemättömän vaikeaa: tavallisen tietokoneen ostaminen.

On suorastaan hämmentävää, miten joissakin asioissa arvioiden asumme edelleen hyvin arkaaisessa yhteiskunnassa. Suorastaan takapajulassa, ettei tämä rouva sanoisi.

Tarkoitan siis, että miten tänä maailman aikana syyskuussa vuonna 2015 Nokia-Suomen raunioilla voi yhden kannettavan tietokoneen hankkiminen kestää mihinkään syyhyn vedottuna melkein kaksi viikkoa? Oikeasti.

Semminkin, kun sitä ei ole ostettu postimyynnistä verkkokaupasta eikä edes Kiinasta, eikä kyse ei ole mistään kuuraketin ohjelmointiin tarkoitetusta hypertietokoneesta vaan ihan tuikitavallisesta läppäristä: tuikitavallisen ihmisen työkäyttöön tarkoitetusta tuikitavallisesta tietokoneesta yhtä tuikitavallisilla ja -vaatimattomilla ohjelmilla varustettuna.

Tiedätkö sinä, miksi? Rouva Sana ainakaan ei.

Merkillistä, miten paljon tätä näkyä tajuaa rakastavansa silloin, kun se ei ole mahdollista...




























Jos nyt jotain kuitenkin opin reilun kahden viikon mittaisesta (!!!!) tietokoneettomasta arkielämästä niin ne teesit tulevat tässä.

Rouva Sanan 5 + 1 vinkkiä bloggaajan tietokonearkeen, ole hyvä.

1. Työskentele varastoon

Vaikka työ sujuukin juuri nyt kuin leikki, usko pois, se ei välttämättä suju niin huomenna. Vahinko tapahtuu juuri silloin, kun odotat - tai ainakin toivot - sitä kohdallesi kaikkein vähiten.

Ja kun kyse on teknisistä ongelmista, niillä on taipumus paisua juuri silloin, kun varastosi jutuista, kuvista tai ylipäätänsä yhtään mistään, mitä normaalisti teet, on tyhjä.

Työskentele siis vimmatusti varastoon - siitäkin huolimatta, että pelkäät pääkoppasi menettämistä ja uhmaat läheisiäsi.

2. Ennakoi vaaranmerkit

Kun huomaat ajattelevasi ensimmäisen kerran, että pitäisiköhän minun pian ostaa uusi tietsikka vanhan hiipuvan tilalle, mitä todennäköisemmin sinun pitää, vieläpä hyvin nopeasti.

Tiiraa kaikki hyvät tarjoukset, osta se, vaihda se - pääasia, että luotat intuitioosi, ja hankit uuden tietokoneen silloin, kun intuitiosi siitä varoittaa. Eräänä päivänä kiität itseäsi.

Ja jos SITÄ päivää ei tule, kiität silti. Harvoin kai ketään kaduttaa, että kas, meninpä ostamaan uuden tietokoneen. Olipa idioottimainen päätös.

3. Varmuuskopioi, varmuuskopioi - ja varmuuskopioi

Polta tiedostosi cd:lle, imaise tikulle, tallenna pilveen ja hanki puoli vuotta ostoslistalla ollut ulkoinen kovalevy - ihan sama, kunhan varmuuskopioit tietokoneeltasi kaiken mahdollisen. Säännöllisesti.

Myös mieluusti kaiken sen, josta et ole ihan varma, tarvitsetko sitä puolen vuoden päästä. Todennäköisesti nimittäin tarvitset.

On aivan sama, mihin tiedostosi tallennat ja kuinka moneen kertaan, kunhan tallennat. Ihan kaikki tärkeät tiedostosi. Yhtenä aamuna se on liian myöhäistä.

Ja kun huomaat menettäneesi noin 18 000 valokuvaa (joukossa lasten vauvakuvia ja viimeisiä ikuistuksia läheisestäsi) sekä yhden kappaleen viikko sitten kirjoitettuja 40-sivuisia näyttötutkintoja, tiedät, ketä voit syyttää.

Ja syytöksen kohde ei ole vanhuuttaan paukahtanut tietokone.

4. Vaali verkostojasi

Vaikka tietokone-elämä veisi sinut mukanaan, vaali ystävyyssuhteitasi ja ammattiverkostojasi - erityisesti, jos heillä on jotain sellaista osaamista, jota sinulla ei ole. Eräänä kauniina aamuna verkostojesi arvo on kultaakin kalliimpaa.

Ja samaisena aamuna ymmärrät, mitä tarkoitan.

5. Nauti, kun voit

Kun työsi sujuu kuin leikki, ja uskollinen palvelijasi kehrää sormiesi alla, nauti. Arvosta hetkeäsi. Kaikki hyvä on tässä ja juuri nyt.

Kuten kohdassa 3 ja 4 todetaan, karu totuus on, että huomenna tilanteesi voi olla ihan toinen.

+1 Varaa aikaa - maailma on valmis muutoin paitsi tietokoneiden osalta

Ja kun pahin on tapahtunut, varaa aikaa: säätämiseen ja sähläämiseen, uuden tietokoneen hankkimiseen (sillä kuten edellä totesin, tänä maailman aikana lennetään kyllä kuuhun, mutta läppäriä ei noudeta kaupasta noin vain) ja hermojesi paikkaamiseen.

Ja muista: huomenna on aina päivä uus.

PS. Rouva Sana puhuu muuten sitten kokemuksen syvällä rintaäänellä.

4 kommenttia

  1. Hyviä neuvoja ♡
    Onneksi Rouva pysyi kuitenkin menossa mulana, vaikka ei sitä konetta hetkeen ollutkaan.
    Kivaa torstaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä 2,5 viikon lähes pakkotauko tietsikkamaailmasta aiheutti ylimääräistä hammastenkiristystä ja verenpaineen nousua. Tässä työssä sitä on nimittäin aika kädetön ilman tietokonetta. Mutta nyt mennään taas ja kovaa vauhtia vasta mennäänkin ;).

      Iloista torstaita sinullekin Outi <3.

      Poista
    2. Hyvä uutinen! Nyt täyttä faarttia eteenpäin. Opin kantapään kautta varmuuskopioinnin minäkin. Vähintään se neuvo kandee ottaa tosissaan. 😀

      Poista
    3. Kiitos Marja <3! Tämäkin rouva on nyt monta kokemusta viisaampi jatkossa - enää minua eivät tietsikat yllätä ;).

      Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram