Tänään Rouva Sana puhuu yritysten markkinointiviestinnästä ja eritoten sisältömarkkinoinnista.

Sillä tiesitkö, että yhdellä palstalla olevan noin 8 cm x 10 cm kokoisen lehti-ilmoituksen hinta on edullisimmillaan karkeasti arvioiden reilut sata euroa? Ilmoitus julkaistaan yhden ainoan kerran, yhtenä ilmestymispäivänä.

No, ilmoitushintaan vaikuttaa toki moni seikka, kuten mikä lehti on kyseessä, missä se ilmestyy, kuinka suuri sen levikki on, ja se ostatko lehdestä usein ilmoituksia. Muun muassa.

Ilmoituksen näkee, ken on siitä kiinnostunut tai ylipäätään avaa lehden (viime viikkoina jopa niiden saatavuudessa ehti olla pienensorttista ongelmaa). Pahimmassa tapauksessa ilmoitusta ei siis näe monikaan.

Vaan mietipä, kuinka monta lehti-ilmoitusta sinä muistat edelliseltä päivältä?

Niinpä.

Juuri tuon saman asian takia verkon ja sosiaalisen median merkitys markkinoinnissa on noussut arvoon arvaamattomaan.

Sosiaalisen median kanaville on mahdollisuus ostaa maksettuja ilmoituksia, mutta tänään Rouva Sana ei puhu niistä.

Puhun sisältömarkkinoinnista ja erityisesti eräästä sen osa-alueesta: siitä, mitä sinä voit tehdä oman yrityksesi, yhteisösi, yhdistyksesi, seurasi tai jopa henkilökohtaisen osaamisesi puolesta. Ja ennen kaikkea siitä, miten huonosti se tänä päivänä taidetaan.

Omien havaintojeni mukaan yrityksen koolla ei ole juuri merkitystä. Sisältömarkkinoinnissa töpeksivät hämmästyttävän usein niin pienet yritykset kuin suuret valtakunnalliset yritysketjutkin.
sosiaalinen media
Asiakkaiden ostopäätöksiin vaikutetaan nykyään isolta osin muualla kuin lehti-ilmoituksissa.
(Kuva: Pixabay)

Sisältömarkkinointi ja sen hyödyntäminen omassa liiketoiminnassa yrityksen omilla somekanavilla on merkityksellistä sen edullisuuden vuoksi.

Jo tässä on tänä maailman aikana tarpeeksi syytä sisältömarkkinoinnin hyödyntämiseen. Sen jalostusta oman yritystoiminnan markkinointiviestintään puoltaa kuitenkin myös toinen seikka.

Kun palaute, myönteinen kehu tai yrityksen palveluiden ja/tai tuotteiden nosto julkisuuteen somessa on annettu jonkin muun kuin yrityksen itsensä aloitteesta, katsotaan se asiakkaiden silmissä aina luotettavammaksi informaatioksi

Tästä puhuu jo moni tutkimus. Muun kuin yrityksen itsensä antamaa viestiä arvostetaan ja siihen uskotaan - paremmin kuin yrityksen omaa ostamaa mainontaa.
markkinointiviestintä
Sosiaalinen media ja Internet on sama kuin me - tai asiakkaat.
(Kuva: Pixabay)

Mutta mitä tekee 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä sosiaalisen median aikana vuonna 2015? Mikä kummallisinta, ei oikeastaan yhtään mitään.

Kirjaimellisesti.

Suuri osa suomalaisista yrityksistä on kyllä mukana verkossa ja sosiaalisen median kanavissa ja tuottaa niihin satunnaisesti materiaalia (koska on pakko), mutta siihen heidän toimensa loppuvatkin.

Suurin osa ei tee sitä, mitä heidän pitäisi myös tehdä; seurata, mitä yrityksestä puhutaan, osallistua heitä koskevaan keskusteluun ja varsinkin jälleenjakaa eli repostata yritystä koskevaa blogikirjoittelua, keskustelua ja kuvia yrityksen omilla somekanavilla.

Rouva Sanan havaintojen mukaan harva yritttäjä käy edes peukuttamassa heistä kirjoitettua Fb-päivitystä tai painamassa sydäntä yritykseen liittyvään Instagram-kuvaan - kiitoksista puhumattakaan.

Miksi?

Välinpitämättömyys (tai turha vaatimattomuus ja nöyryys) tarkoittaa samaa kuin yritys antaisi riihikuivaksi valuutaksi muunnetut "(some)mainokset" valua hiekkaan ilman, että niille on nostettu edes peukkua ennen kuin laskuvesi huuhtoo ne lopullisesti sometaivaaseen.

Aika kummallista. Siis oikeasti miksi?

Sisältömarkkinointi on yleisesti ottaen aika helppoa: tuotetaan verkkoon ja sosiaalisen median kanaviin yrityksen asiakkaita kiinnostavaa sisältöä ja ollaan kiinnostuneita samasta, mistä yrityksen asiakkaatkin ovat. Siis tuotetaan omaa ja seurataan asiakkaita.

Seuraamisessa nyrkkisääntönä on, että periaatteessa kaikki julkisesti jaettu tieto sosiaalisen median kanavissa on lähteitä kunnioittaen myös yrityksen itsensä hyödynnettävissä.

Vaihtoehtoja on monia. Yrittäjä voi osallistua käynnissä olevaan somekeskusteluun, haastaa keskustelijoita pohtimaan lisää, kiittää, peukuttaa, tykätä kuvista sekä jakaa yritystä koskevaa tietoa, kuvia ja viestejä edelleen omissa kanavissaan - jälleen kerran lähteitä kunnioittaen.

Erityisen tärkeää osallistuminen on, jos yrittäjä on teynyt sisältöyhteistyötä kuten blogimarkkinointia itselleen sopivan sisällöntuottajan kanssa.

Jos olet yrittäjä tai edustat yhdistystä tai muuta yhteisöä, älä heitä somessa liikkuvia "mainosviestejä" somekankkulan kaivoon. Jokainen yritystäsi tai yhteisöäsi koskeva kehu ja myönteinen palaute on aina vähintään yhden lehtimainoksen arvoinen.

Siis aina.

Rouva Sanan kirjoittaman lisätarinan samasta aiheesta löydät Järvenpään Yrittäjien Yrittäjätiedotteesta 4/2015 sivulta 8. Suora linkki julkaisuun on sinulle tässä.


Rouva Sana kirjoittaa blogissaan myös ammatillista asiaa. 
Sisältömarkkinointiin, blogimarkkinointiin ja/tai (markkinointi)viestintään 
liittyvät ammatilliset bloggaukset löydät jatkossa myös blogin Ammatti-Rouva-alasivun alta.
Sivu sijaitsee blogin sivupalkissa. Pääset kurkkaamaan sivua myös tästä