Rouva Sanan perheessä asuu yksi formulafani. Henkeen ja vereen.

Ja hän ei ole Rouva Sana.

En ole minkään urheilulajin fanaattinen kannattaja, en edes sunnuntaipenkkiurheilija. Henkilökohtaiset liikuntaharrastukset riittävät tyydyttämään kaiken mielenkiinnon urheilua ja muuta liikuntaa kohtaan.

Voit siksi arvata, että kun keittiön pöydällemme ilmestyi talven aikana F1-selostajan Oskari Saaren kirjoittama teos Aki Hintsa - voittamisen anatomia (WSOY, 2015) formulafani pyöritti kirjaa hetken aikaa hämmästyneenä käsissään ja kysyi sitten:

"Tiedätkö, mitä olet oikein lukemassa?"

"Tiedän", vastasin. Totta maar, tiedän erittäin hyvin.

Aki Hintsa - voittamisen anatomia kertoo formulalääkärinäkin elämäntyönsä tehneestä urheilijoiden hyvinvointivalmentajasta.

Kirja sisältää, no juu, todellakin tarinaa formulamaailman varikoilta, F1-kuljettajien takaa ja hiukan muualtakin - ei Hintsa pelkästään urheilijoiden kanssa töitä ole tehnyt.

Mutta vaikka kirjan nimessä ja hiukan sen sisällössäkin puhutaan urheilusta ja voittamisesta, teoksen ansiot ovat kyllä ihan kaikessa muussa.

Aki Hintsa - voittamisen anatomia on kirja kokonaisvaltaisen henkisen hyvinvoinnin merkityksen korostamisesta.

Se perustelee erittäin vakuuttavalla tavalla, että vaikka kroppa olisi kuinka timmissä kunnossa, reistaava pää ei vie toivottuihin tuloksiin. Oikeastaan koskaan.

Vain hyvinvoiva mieli voi saavuttaa asetetut tavoitteet.

Tai kuten Hintsa itse kirjassa totetaa: menestys on hyvinvoinnin sivutuote (tai toisinpäin: hyvinvointi on menestyksen perusta ja edellytys).
Formula 1

Hintsan värikkäät elämänvaiheet sinänsä ovat jo tarinan arvoisia. Mielenkiintoiseksi kirjan kuitenkin tekee se, kuinka tämä sydämeltään suuri ja viisas mies omassa lääkärityössään ymmärsi jo varhain, että ihminen on kirjaimellisesti kokonaisuus.

Hoitoa vaativat sairaudet hoidetaan kerralla kuntoon juu, mutta sen jälkeen on satsattava ennaltaehkäisevään työhön ja elintapojen muuttamiseen pieni askel kerrallaan.

Hintsan teeseihin kuuluu, että yksi pieneltäkin tuntuva muutos on avain kohti parempaa.

Nyt teistä moni huokaa ja ihmettelee: boring, sataan kertaan kerrottua tuttua huttua.

Sinänsä Hintsan teeseissä ei ole todellakaan mitään uutta. Hän vie kuitenkin havaintonsa kollegoitaan monin verroin syvemmälle.

Hintsa loi työssään jo varhain ajatusmallin, jonka keskiöön hän asetti kuusi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin perustuvaa osa-aluetta: niiden joukossa muun muassa yleisen terveyden, ravinnon, palautumisen (!) ja henkisen energian.

Osa-alueet luovat Hintsan mukaan menestymisen perustan.

pilvet

Kaiken keskiössä on core, ydin, arvot.

Tehdessään töitä maailmankulun juoksijan Haile Gebrselassien kanssa Hintsa huomasi, että toisin kuin aika moni ajattelee, minuus ja oma identiteetti eivät voi perustua menestykseen, työhön, asemaan, fyysiseen kuntoon, pärjäämiseen eikä mihin tahansa muuhunkaan ulkoiseen ja mitattavaan hyvään, joka voidaan napata meiltä sormia napsauttamalla hetkessä pois.

Minuuden ja vahvan identiteetin tulee perustua arvoihin.

Kun ne ovat terveellä pohjalla, maailma ei romahda suurtenkaan vastoinkäymisten kohdalla, ja tie menestykseen on auki.

Arvojen pitää olla kuitenkin totta, osa meidän jokapäiväistä arkea. Sellaista, joka saa meidät toimimaan omien arvojemme eteen ja niiden hyväksi.

Ja sehän se ei sitten olekaan enää helppoa se.

Kuten Hintsa itsekin kirjassa toteaa: omien arvojen noudattaminen vaatii uhrauksia. Arvot tulevat todeksi vasta teoissa.

Ja kuten yrittäjä Jari Sarasvuo jatkaa: "Jos arvosi eivät maksa sinulle mitään, ne eivät ole arvoja vaan mielipiteitä."

Aika laittamattomasti sanottu, vai mitä?

henkinen hyvinvointi

Ei ole tämän jälkeen enää ihme, että teos rakentuu lopulta hyvin pitkälle arvojen pohjalle.

Kirja antaa tukun esimerkkejä (myös yritysmaailmasta) siitä, kuinka omilla arvoillamme ja niiden mukaan toimimisella on totta vie merkitystä meidän hyvinvointimme kannalta.

Kirja kertoo muun muassa kansainvälisen suuryrityksen johtajasta Eric Tveteristä. Tullessaan Hintsan puheille hän oli kuin kuka tahansa suomalainen: rapakuntoinen, huonot ruokatottumukset omaava, väsynyt, kiukkuinen, stressaantunut ja lopulta, kyllä, ylipainoinenkin esimies.

Aikaa oman elämänsä kuntoon laittamiseen Tveterillä meni vuosi. Muutos oli hänen mielestään kuitenkin selkeä: hän on nyt jaksavampi, aikaansaavampi ja vitaalisempi mies.

Tärkeimpänä oppinaan Tveter pitää, ehei, ei liikuntaharrastusten lisäämistä, ei nukkumista eikä edes syömistä hyvin ja oikein vaan omien arvojen ja tavoitteiden kirkastamista.

Jos olet hukassa omassa elämässäsi, on aivan sama kuinka hyvin ulkoisesti voit. Vain elämällä omaa elämää ja antautumalla sille, voi hyvin.

Ja siinä sivussa hiukan kuin vaivihkaa menestyy.

Siinäpä meistä monelle tukusti ajateltavaa. Jos on iltalukemisesta puutetta, tiedät, mihin kannattaa tarttua seuraavaksi.

EDIT 16.3.2018 - Lämpimästi suosittelen, edelleen! EDIT 19.3.2020 - Ja edelleen!