Rouva Sanan perheessä asuu yksi formulafani. Henkeen ja vereen.
Ja hän ei ole Rouva Sana.
En ole minkään urheilulajin fanaattinen kannattaja, en edes sunnuntaipenkkiurheilija. Henkilökohtaiset liikuntaharrastukset riittävät tyydyttämään kaiken mielenkiinnon urheilua ja muuta liikuntaa kohtaan.
Voit siksi arvata, että kun keittiön pöydällemme ilmestyi talven aikana F1-selostajan Oskari Saaren kirjoittama teos Aki Hintsa - voittamisen anatomia (WSOY, 2015) formulafani pyöritti kirjaa hetken aikaa hämmästyneenä käsissään ja kysyi sitten:
"Tiedätkö, mitä olet oikein lukemassa?"
"Tiedän", vastasin. Totta maar, tiedän erittäin hyvin.
Aki Hintsa - voittamisen anatomia kertoo formulalääkärinäkin elämäntyönsä tehneestä urheilijoiden hyvinvointivalmentajasta.
Kirja sisältää, no juu, todellakin tarinaa formulamaailman varikoilta, F1-kuljettajien takaa ja hiukan muualtakin - ei Hintsa pelkästään urheilijoiden kanssa töitä ole tehnyt.
Mutta vaikka kirjan nimessä ja hiukan sen sisällössäkin puhutaan urheilusta ja voittamisesta, teoksen ansiot ovat kyllä ihan kaikessa muussa.
Aki Hintsa - voittamisen anatomia on kirja kokonaisvaltaisen henkisen hyvinvoinnin merkityksen korostamisesta.
Se perustelee erittäin vakuuttavalla tavalla, että vaikka kroppa olisi kuinka timmissä kunnossa, reistaava pää ei vie toivottuihin tuloksiin. Oikeastaan koskaan.
Vain hyvinvoiva mieli voi saavuttaa asetetut tavoitteet.
Tai kuten Hintsa itse kirjassa totetaa: menestys on hyvinvoinnin sivutuote (tai toisinpäin: hyvinvointi on menestyksen perusta ja edellytys).
Hintsan värikkäät elämänvaiheet sinänsä ovat jo tarinan arvoisia. Mielenkiintoiseksi kirjan kuitenkin tekee se, kuinka tämä sydämeltään suuri ja viisas mies omassa lääkärityössään ymmärsi jo varhain, että ihminen on kirjaimellisesti kokonaisuus.
Hoitoa vaativat sairaudet hoidetaan kerralla kuntoon juu, mutta sen jälkeen on satsattava ennaltaehkäisevään työhön ja elintapojen muuttamiseen pieni askel kerrallaan.
Hintsan teeseihin kuuluu, että yksi pieneltäkin tuntuva muutos on avain kohti parempaa.
Nyt teistä moni huokaa ja ihmettelee: boring, sataan kertaan kerrottua tuttua huttua.
Sinänsä Hintsan teeseissä ei ole todellakaan mitään uutta. Hän vie kuitenkin havaintonsa kollegoitaan monin verroin syvemmälle.
Hintsa loi työssään jo varhain ajatusmallin, jonka keskiöön hän asetti kuusi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin perustuvaa osa-aluetta: niiden joukossa muun muassa yleisen terveyden, ravinnon, palautumisen (!) ja henkisen energian.
Osa-alueet luovat Hintsan mukaan menestymisen perustan.
Kaiken keskiössä on core, ydin, arvot.
Minuuden ja vahvan identiteetin tulee perustua arvoihin.
Kun ne ovat terveellä pohjalla, maailma ei romahda suurtenkaan vastoinkäymisten kohdalla, ja tie menestykseen on auki.
Arvojen pitää olla kuitenkin totta, osa meidän jokapäiväistä arkea. Sellaista, joka saa meidät toimimaan omien arvojemme eteen ja niiden hyväksi.
Ja sehän se ei sitten olekaan enää helppoa se.
Kuten Hintsa itsekin kirjassa toteaa: omien arvojen noudattaminen vaatii uhrauksia. Arvot tulevat todeksi vasta teoissa.
Ja kuten yrittäjä Jari Sarasvuo jatkaa: "Jos arvosi eivät maksa sinulle mitään, ne eivät ole arvoja vaan mielipiteitä."
Aika laittamattomasti sanottu, vai mitä?
Ei ole tämän jälkeen enää ihme, että teos rakentuu lopulta hyvin pitkälle arvojen pohjalle.
Kirja antaa tukun esimerkkejä (myös yritysmaailmasta) siitä, kuinka omilla arvoillamme ja niiden mukaan toimimisella on totta vie merkitystä meidän hyvinvointimme kannalta.
Kirja kertoo muun muassa kansainvälisen suuryrityksen johtajasta Eric Tveteristä. Tullessaan Hintsan puheille hän oli kuin kuka tahansa suomalainen: rapakuntoinen, huonot ruokatottumukset omaava, väsynyt, kiukkuinen, stressaantunut ja lopulta, kyllä, ylipainoinenkin esimies.
Aikaa oman elämänsä kuntoon laittamiseen Tveterillä meni vuosi. Muutos oli hänen mielestään kuitenkin selkeä: hän on nyt jaksavampi, aikaansaavampi ja vitaalisempi mies.
Tärkeimpänä oppinaan Tveter pitää, ehei, ei liikuntaharrastusten lisäämistä, ei nukkumista eikä edes syömistä hyvin ja oikein vaan omien arvojen ja tavoitteiden kirkastamista.
Jos olet hukassa omassa elämässäsi, on aivan sama kuinka hyvin ulkoisesti voit. Vain elämällä omaa elämää ja antautumalla sille, voi hyvin.
Ja siinä sivussa hiukan kuin vaivihkaa menestyy.
Siinäpä meistä monelle tukusti ajateltavaa. Jos on iltalukemisesta puutetta, tiedät, mihin kannattaa tarttua seuraavaksi.
EDIT 16.3.2018 - Lämpimästi suosittelen, edelleen! EDIT 19.3.2020 - Ja edelleen! Aki Hintsa arvot F1 formula henkinen hyvinvointi kirja kokonaisvaltainen hyvinvointi Oskari Saari Voittamisen anatomia. hyvinvointi
8 comments
Oletpa lukenut jälleen erittäin mielenkiintoiselta kuulostavan kirjan. Jo pelkästään tämä sinun kirjoittamasi teksti pisti (jälleen kerran) miettimään asioita...näitä elämän perusteesejä.
VastaaPoistaMukavien muutoksien tuulissa täällä mennään eteenpäin ja ehkä tartun jossain vaiheessa tähän esiteltyyn kirjaankin. Vaikutti kyllä mielenkiintoiselta, vaikka tuo formulamaailma ei kolahda meikäläiseenkään :)
Kiitos hyvästä kirjavinkistä ja toivottelen täältä aurinkoisia kevätpäiviä!
Ei formula kiinnosta minuakaan minkään vertaa, mutta sen ei kannata tämän kirjan osalta antaa hämätä: vaikka teoksessa todellakin on formulaa, se on puettu hyvinvoinnin kärki edellä niin mielenkiintoiseen muotoon, että sitä ei juuri huomaakaan lukevansa moottoriautourheilu-aiheista kirjaa. Pointti on siis muussa kuin formulassa. Ja kirjassa on myös muutakin urheilua - ja yrityselämää.
PoistaTodella mielenkiintoinen kirja. Lämpimästi Satu suosittelen sinulle <3!
Enpä olisi uskonut, että tällainen kirja voisi olla noin silmiä avaavan kuuloinen.
VastaaPoistaNäin sitä taas opittiin uutta!
Aurinkoista viikkoa!
Sattumalta Outi bongasin kerran loppuvuodesta henkilöjutun Aki Hintsasta ja päätin heti, että hänen kirjansa on kyllä luettava. Teos olisi mennyt kyllä muuten minultakin ohi. Ihan heti en tartu noin vain formula-aiheeseen ;)... Mutta huippukirja on, ehdottomasti.
PoistaIkä oppia kaikki, todellakin.
Luin Hesarista kevättalvella artikkelin tästä kirjasta ja se oli hyvä.
VastaaPoistaJuuri tuo arvokeskustelu jää tänä päivänä paljon sivuosaan. Kiitos sinun, olen nyt viime päivinä tutkinut, miettinyt, analysoinut omia arvojani sekä asioiden tärkeysjärjestystä.
Joka tapauksessa tämä Hinstsa on mielenkiintoinen ihminen ja kirja on varmasti hyvä. Minulla on kanssa se artikkeli tallessa. Siinä oli paljon hyviä asioita!
Aurinkoista viikkoa!
No juuri Hesarin artikkeli, sehän se oli, mistä minäkin alun perin Hintsan ja hänen kirjansa bongasin :).
PoistaArvoihin tämän rouvan ensimmäisen kerran tutustutti Perhon Anna. Olen kirjoittanut siitä(kin) täällä blogissa muistaakseni pariinkin kertaan. Tekstit löytyvät vielä tuossa oikealla palkissa olevan Haku-kentän kautta.
Olen huomannut, että molempien, niin em. herran kuin rouvankin, ajatuksissa on perää. Arvot määrittävät meistä lopulta oikeastaan aika tavalla kaiken. Kun olemme hukassa, eksyksissä ja stressantuneita, olemme yleensä hukassa arvojemme kanssa.
Otapa kirja vaikka kesälukemiseksi, heimokollegani. Sitä paitsi se on muutoinkin suorastaan mukaansa tempaisevaa luettavaa <3.
Ompa mielenkiintoinen opus ja minua kiinnostaa tuo oman elämön arvotyö. Pitäisiköhän ne omat arvot jumpata ihan paperille?
VastaaPoistaLukaisepa kuule Kati Hintsan kirja. Ehdottomasti sinun juttusi. To read -listalle kannattaa laittaa myös Anna Perhon teokset, ainakin tuorein Superarkea 2, jossa puhutaan myös arvoista hyvin (tosin paljon muustakin...).
PoistaEhdottomasti arvot kannattaa laittaa paperille. Oma pää ei riitä, sillä sieltä ne eivät arkeen kumpua. Ovat epämääräistä mössöä aina vain.
Perho antaa Superarkea2-kirjassaan tukun ihan käytännön esimerkkejä, miten arvoja voi ja kannattaa listata, ja miten niitä tulee jatkohyödyntää. Pelkkä arvolistaushan ei yksinomaan vielä riitä, on vain alku.
Perho sanoo, että "suuri osa turhautuneisuudesta ja riittämättämyyden tunteesta johtuu siitä, että ihminen ei ole selvittänyt itselleen a) mitä hän haluaa ja b) mitä hän ei halua" - ja käyttää aikaansa vääriin asioihin. Yksinkertaista, mutta vaikeaa.
Tsemppiä Kati <3!
Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!