Lukuaika
2
Kommenttia
Kun nimi on suuri, yhteydet selkeät ja tuotteet ajankohtaisia, 100-vuotispäivää sopii viettää hyvin vielä pari vuotta merkkipäivän jälkeenkin.
Näin tuumittii Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa.
Sinkassa päätettiin tänä syksynä nostaa esiin Suomen merkittävimpiin muotoilijoihin ja sisustussuunnittelijoihin kuulunut Ilmari Tapiovaara lähes päivälleen tasan kaksi vuotta merkkipäivän jälkeen.
Syy on hyvin yksinkertainen.
Tapiovaara ehti vaikuttaa 10 vuoden ajan Keravan Puuteollisuuden palveluksessa ja jättää kädenjälkiään keskiuusmaalaisen, tosin sittemmin purettuun, sisustussuunnitteluun.
Sanovatko sinulle seuraavat istuimet mitään?
Domus. Pirkka.
Mademoiselle. Crinolette.
Ne kaikki ovat klassikkoistuimia, joita kehutaan ja ylistetään - ja joista maksetaan suuria summia, uutena tahi vanhana.
Ja joiden vuoksi monen sydän vuotaa verta muistellessaaan tuolien päätymistä vuosikymmeniä sitten mökillä juhannuskokkoon..
Tuttuja klassikkotuoleja tämänkin päivän kodeista. |
Viimeisiä päiviä viedään jo, mutta vielä ehtii.
Syyskuun alussa avautunut Tapiovaara 100 vuotta -näyttely päättyy Keravan Sinkassa isänpäivänä sunnuntaina 13.11. (mikä oiva tekosyy viedä perhe museoon).
Ensimmäisen kerran näyttely oli esillä parisen vuotta sitten Desigmuseossa Helsingissä. Nyt se nähdään hieman riisuttuna ja karsittuna, mutta edelleen huiman kattavana versiona Keravalla.
Kaikkien suomalaisesta designista, muotoilusta ja sisustamisesta kiinnostuneille ihan ehdoton must-juttu. Ei vähiten siksi, että Tapiovaaran aikanaan suunittelemista huonekaluista tuotannossa on edelleen noin 15.
Huonekalut ovat klassikoita, ja ne koristavat tänäkin päivänä montaa suomalaista kotia.
Kansainvälisestikin tunnetulle Tapiovaaralle Kerava ei ollut mikään yhdentekevä paikka.
Tapiovaaran tie Keski-Uudellemaalle kulki sotien jälkeen, kun hän sai harjoitteluajoiltaan tutusta Keravan Puuteollisuus Oy:sta vuonna 1941 taiteellisen ja kaupallisen johtajan pestin.
Kerava-valaisin a´la Ilmari Tapiovaara Keravan Klubilta v. 1949-52. Varjostin on Lisa Johansson-Papen käsialaa. |
Museonjohtaja Leena Karttunen pitää Keravan aikaa Tapiovaaran kannalta erityisen hedelmällisenä ja luovana. Kaupallisen johtajan jakkara mahdollisti laajan toimenkuvan, jota Tapiovaara myös ansiokkaasti hyödynsi.
Tapiovaara ei ollut vain muotoilija tai sisustussuunnittelija vaan hänen kädenjälkensä näkyi muun muassa pakkauksissa, mainosjulisteissa ja jopa logoissakin.
Harva tietää, että Tapiovaara ehti suunnitella Finnairin lentokoneiden sisustuksia ja värimaailmaa lentokoneiden ulkoväritys mukaan lukien yhdessä sisustusarkkitehtipuolisonsa Annikin kanssa sekä tapetteja.
Tapeteista ainakin yksi on edelleen uustuotannossa Pihlgren ja Ritolalla.
Kaksi erilaista Kongo-tuolia. |
Sen aikana Tapiovaaran perhe asui seudulla, ja hän jätti jälkensä moneen paikalliseen hankkeeseen kuten muun muassa Keravan kauppalan vaakunaan ja kauppalantalon sisustukseen.
Alkuperäisestä on kuitenkin enää vain vähän jäljellä. Suurin osa ehdittiin tuhota.
Kuvan pöydän ja laatikoston Ilmari Tapiovaara suunnitteli teekkarikylään vuonna 1951. |
Näin taidokkaita pöydän tai tuolin jalkojen kiinnityksiä ei enää juuri näe. |
Sinkan näyttelyssä omasta kokoelmasta esillä on vain Tapiovaaran suunnittelema valaisin sekä Kauppalan talosta peräisin oleva pöytä. Sen alkuperää ei ole saatu todennettua, mutta pöydän vahvasti epäillään olevan Tapiovaaran käsialaa.
Tapiovaaran ensimmäinen tunnetuin työ on hänen yhdessä vaimonsa Annikin kanssa suunnittelema Domus Academica, Helsingin yliopiston opiskelija-asuntola. Sieltä edelleen elossa on tunnettu ja pidetty Domus-tuoli.
Mittava suunnittelutyö Domuksella sysäsi Tapiovaaran uusille urille. Hän perusti vaimonsa kanssa oman suunnittelutoimiston, ja hänen tähtäimessään oli kansainvälinen ura.
Ei aikaakaan, kun Tapiovaara työskenteli apulaisprofessorina Yhdysvalloissa sekä kehitysyhteistyöprojekteissa muun muassa Paraguayssa, Mauritiuksella ja Egyptissä.
Ilmari Tapiovaara teki pitkään kehitysyhteistyötä. Kuvan Paraguay-tuoli valmistui vuonna 1958. |
Tapiovaara 100 vuotta Taide- ja museokeskus Sinkassa su 13.11. asti.
Lisätiedot www.sinkka.fi.
Lisätiedot www.sinkka.fi.
design Ilmari Tapiovaara Keski-Uusimaa kulttuuri Sinkka taide Tapiovaara 100 vuotta
2 comments
Ajattomia ja kestäviä huonekaluja. Tällaisten ikisuosikkien suunnittelijalle ei voi muuta tehdä kuin nostaa hattua!
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Rouva Sana <3
Arvaa vain, tuntuiko tässä jo hetken siltä, että on lähdettävä huonekalukaupoille...? Tuo Crinolette; se huutaisi pääsyä erään rouvan kotiin <3.
PoistaValoa pyhäinpäiväviikonloppuusi Outi <3!
Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!