Lukuaika
8
Kommenttia
xx Rouva Sanan hyvinvointiviikko xx
Rouva Sanalta on ollut täydellinen synti jättää tämä onnellisuutta ja hyvinvointia raikkaalla otteella valottava teos esiteltäväksi vasta tähän alkukesään.
Saatat kenties muistaa, kun Suomi kohahti viime vuonna maailmalla mainetta niittäneestä psykologian tohtorista Emma Seppälästä?
Siis mitä, mitä, mitä?
Kotoisan nimen ei kannata antaa johtaa harhaan. Seppälän juuret ovat vahvasti Ranskassa ja Yhdysvalloissa.
Suomalaisuutta on vain häivähdys: sukutausta - ja siis kovin tutulta maistuva nimi.
Jos luit Rouva Sanan hyvinvointiviikkoon kuuluvan edellisen postauksen, tiedät, että keskiviikkona esitelty Hygge-kirja pohjautui tutkimuksiin.
Koko joukko tiukkaa faktaa on myös Emma Seppälän Elä onnellisemmin - käytännön opas onnellisuuteen, menestykseen ja hyvinvointiin -teoksen (HarperCollins Nordic, 2016) taustalla.
Jos vertaa kahta edellä mainittua teosta toisiinsa, niillä on eroa kuin yöllä ja päivällä - myös muun kuin aiheen suhteen.
Seppälä osaa lähestyä akateemista teemaansa ja tutkimuksiaan hyvin käytännönläheisesti ja kansantajuisesti, jalat tukevasti maan pinnalla seisoen.
Mikä parasta, Seppälä osaa kirjoittaa.
Kirja on rentoa ja mukavasti eteenpäin soljuvaa kerrottavaa, parhaimmillaan kuin iloista ja viihdyttävää proosaa, vaikka teos perustuu tuhtiin tutkimusaineiston määrään. Lähdeviitteitä kirjassa on peräti 22 sivua!
Caramba!
Vaikka teos on eittämättä tietokirja, kuiva ja tylsä akateemisuus sekä tiukan yksipuolinen näkökulma ovat Elä onnellisemmin -teoksesta siis kaukana.
Ja sekös saa tämän faktaorientoituneen rouvan hykertelemään tyytyväisyydestä.
Seppälän Elä onnellisemmin on Rouva Sanan makuun oikeastaan parhaita tietoteoksia naismuistiin (ja siis siksi nuo alun pahoittelut...).
Samalle viivalle Seppälän teoksen kanssa voi laskea vaikkapa Oskari Saaren Aki Hintsa - voittamisen anatomia sekä Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa - tee itsellesi työ siitä, mistä pidät.
Vaikka teokset molemmat kovin erilaisia ovatkin. Toisin kuin Seppälän teoksessa, niissä pääaineistona ovat omakohtaiset kokemukset ja havainnot.
Oivia teoksia silti siis kaikki.
Ihminen ei ole kone. Ihminen tarvitsee hengähdyshetkiä.
Ihminen on luovempi ja onnellisempi vähentäessään kierroksia, säännöstellessään energiaansa ja nauttiessaan hyvällä omalla tunnolla luovasta joutilaisuudesta.
Meistä valtaosa tuntee yhden tarinan tiedemiehestä, joka lyö aluksi päätänsä seinään ja keksii kuuluisan teoriansa heittäytymällä toviksi vapaalle.
Heureka!
Suuren yleisön joukossa luovan tauon merkitystä pidetään mielellään kuitenkin poikkeuksena.
Noo... ne muutamat nyt ovat vain sellaisia.
Seppälä listaa tukun esimerkkejä hidastamisen merkityksestä ja sen hyvää tuottavista tuloksista.
1800-luvulla vaikuttanutta Nikolai Teslaa pidetään nykyhistorian merkittävimmistä keksijöistä, jonka mukaan muun muassa sähköautot ovat saaneet sittemmin nimensä.
Mutta tiesitkös sitä, että hänen mullistava ideansa vaihtovirrasta sai alun perin alkunsa auringonlaskun aikaan kävelylenkillä?
Happihyppely ravitsee muutakin kuin työpöydän ääressä jumittuneita lihaksia.
Komppaan. Moni tämänkin blogin aiheista ja melkein valmiista tarinoista on syntynyt juoksulenkillä.
Rauhoittumisen, hiljentämisen ja onnellisuuden perusteluksi ladatut esimerkit perustuvat joko Seppälän tai hänen kollegoidensa tutkimustuloksiin.
Poimin niistä tähän enää yhden. En vähiten siksi, että esimerkkihenkilö on kirjailija ja toimittaja, työkseen sisältöjä tuottava siis.
Elä onnellisemmin -kirjassa amerikkalainen Pico Iyer kertoo, kuinka hän on omassa työssään havainnut kiireellä olevan suora syy-seuraus-suhde hänen tuottamaansa sisältöön.
Iyer toteaa: "Kun kirjoitan nopeita, informaationtäyteisiä tekstejä, lukijat vastaavat nopealla, informaationtäyteisellä tavalla."
"Kun kirjoitan hiljaisemmalla tavalla, joka on rauhallisempaa ja mietiskelevämpää, lukijat itsekin rauhoittuvat ja mietiskelevät, ja sanoilla ja lauseilla on tilaa resonoida, saada vastakaikua."
Siksi Iyer väittää, että itsensä siirtäminen pois yhteiskunnan hyörinästä ja pään sisäinen Times Squaren hiljentäminen kannattavat.
Tutkittua Iyerin väitteet tahi ei, siinä on silti miettimistä monelle sisällöntuottajalle, joka yrittää blogata oman päivätyönsä ohessa monta kertaa viikossa ja ylläpitää mahdottomalta tuntuvaa julkaisutahtia.
Kuten Seppälä kirjoittaa: "Monet meistä elävät kuin meillä olisi rajaton määrä huomisia."
Miten sinä eläisit, jos tietäisit huomisten päättyvän vaikkapa ensi maanantaina?
Siinäpä pähkinä vasta purtavaksi.
Onnellista viikonloppua!
Merellä ja vedellä elementtinä on paljon osaa Rouva Sanan onnellisuuden ja hyvinvoinnin kanssa. Kuva on ikuistettu viikko sitten Hangossa. |
Elä onnellisemmin - käytännön opas
onnellisuuteen, menestykseen ja hyvinvointiin
(Emma Seppälä/HarperCollins Nordic, 2016).
onnellisuuteen, menestykseen ja hyvinvointiin
(Emma Seppälä/HarperCollins Nordic, 2016).
Lisää tarinaa Emma Seppälästä löydät muun muassa täältä.
Rouva Sanan hyvinvointiviikkoa vietetään 29.5.- 4.6.
Kirja on saatu arvostelukappaleena.
Elä onnellisemmin Emma Seppälä HarperCollins Nordic hyvinvointi hyvinvointiviikko kirja
8 comments
Nykyään tosiaan pitää välillä itseäänkin muistuttaa, että otappa rauhallisesti välillä. Sitten kun pysähtyy ja miettii, niin löytyy paljon asioita, joista olla onnellinen.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua Rouva Sana!
Kulunut viikonloppu on ollut oiva osoitus ja esimerkki siitä, että pienet asiat ovat lopulta usein aika isoja asioita, ja niistä kannattaa iloita ja nauttia, kun aihetta on <3.
PoistaUutta iloista viikkoa kohti! Terkkuja Outi!
Onpa mielenkiintoisen kuuloinen kirja. Emma Seppälän nimi kuulostaa tutulta, mutta muuta en hänestä sitten tiedäkään. Tuo lause kolahti: "Monet meistä elävät kuin meillä olisi rajaton määrä huomisia." Oiva pähkinä purtavaksi. Kun asetat tämän Seppälän kirjan samalle viivalle kuin Oskari Saaren Aki Hintsa - Voittamisen anatomia, niin tiedän, että kyseessä on hyvä kirja! Olen kuunnellut tuon Voittamisen anatomian äänikirjana, sen lukee muuten Oskari Saari itse. Ja tuo kirja sai minut pohtimaan monia asioita.
VastaaPoistaKiitos hyvästä kirjaesittelystä. Tämän kirjan haluaisin lukea :)
Ihanaa viikonloppua myös täältä Rouva Sana <3
Oi, sinäkin olet lukenut Hintsan elämänkerran, mahtia <3!
PoistaTeokset ovat lähtökohdiltaan kovin erilaiset: toisin kuin Hintsa, Seppälä ei puhu itsestään vaan nojautuu tutkimuksiinsa. Silti molemmissa teoksissa on samanlainen väre, ote. Voittamisen anatomia oli iloinen yllätys, ja tämä Elä onnellisemmin oli mainio teos myös.
Pirtsakkaa uuden viikon alkua ja paljon aurinkoa <3!
Siinäpä tosiaankin pähkinä purtavaksi. <3
VastaaPoistaNo todellakin, eikö vain :). Onneksi on aurinkoisia päiviä pohtia!
PoistaOlipas mielenkiintoinen kirja! Täytyypä tutustua tähän Emma Seppälään.
VastaaPoistaHidastaminen on monessa asiassa tärkeää ja huomaan oman luovuuteeni kukoistavan aina hiljaisten hetkien jälkeen. Pysähtymällä me huomaamme ympäristömme ja kaikki ihanat vivahteet siinä!
Aurinkoista viikonloppua Minna :)
Olen yhä selkeämmin nähnyt ja kokenut viime vuosina sisällöntuottajan työssäni, että hidastamisella ja päässä sijaitsevan metelöivän aukion ajoittaisella hiljentämisellä on todellakin vaikutuksensa.
PoistaKiire ei ole ylpeyden aihe. Ylpeä voi olla se, joka voi kertoa hyvällä omallatunnolla ottaneensa koko viikonlopun rennosti ja tuijottaneensa pilviä taivaalla.
Ihanaa, uutta viikkoa Tuulanneli <3!
Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!