xx Rouva Sanan hyvinvointiviikko xx

Muistatko, kun viime vuodenvaihteessa koko Suomi kohisi hyggestä?

Hygge on synonyymi kotimaiselle kotoilullemme. Siis sellaiselle ihanalle fiilikselle, jossa ollaan vaan ja ihmetellään ilman sen kummempaa.

Nautitaan elämästä vailla pingottamista.

Hygge

Kaikki piti talvella olla hyggeä, ja pieni mustasukkaisuuden aalto nosti monen suomalaisen niskavillat pystyyn Tanskan vuoksi, joka tuntui olevan erityisen hip hyggen vuoksi.

Maan hyggeilyn aallonharjalle nosti tanskalaisen onnellisuustutkijan Meik Wikingin kirja Hygge - Hyvän elämän kirja (Readme.fi, 2017).

Wiking työskentelee kansainvälisessä Happiness Research Institutessa, jossa tutkitaan hyvinvointia, onnellisuutta ja elämänlaatua.

Lukuisten tutkimusten mukaan tanskalaiset ovat Euroopan onnellisinta kansaa, ja sekös Wikingiä inspiroi. Hän päätti kirjoittaa hyggestä kirjan tanskalaisesta näkökulmasta.

Joko sinä olet oman Hyggesi lukenut? Olisipa mukava kuulla, mitä mieltä sinä olit siitä.

Rouva Sanan mielestä kirja on tylsä. Jos aiheena on kotoilu sekä kaikki onnelliseen ja hyvinvoivaan elämään liittyvä, tuntuu, että mikään siihen liittyvä ei voi olla oikeasti huonoa.

No, ei Hygge huono olekaan, mutta kun se ei kirjana vain käynnisty, ei sitten millään.

Rouva Sana on faktaorientoitunut ja rakastaa  taustoituksia ja perusteluja, mutta tämä kirja on hyvin subjektiivisesta näkökulmasta laadittu. Teoksen vinkkeli on tylsän akateeminen.

Hygge

Jo startti on käsittämätön. Totta kai kynttilät ja valaisimien kautta saatava valo ovat olennainen osa hyggeä, mutta hei, miksi lähestyä ihania aiheita niin tiukan tieteellisesti?

Minua suomalaisena ei voisi vähempää kiinnostaa, kuinka pitkään tanskalaiset polttavat eri kuukausina kynttilöitä tai millaiset ovat Tanskan kuuluisimmat valaisimet ja ketkä ovat ne suunnitelleet.

Jos kiinnostaisi, luen heistä muualta kuin kotoiluun ja hyvään elämään liittyvästä kirjasta. Minua kynttilät ja valo kiinnostavat hyvinvointia tuottavana elementtinä.

Edellä mainittu linja jatkuu koko teoksen alkutaipaleen.

Myöhemmin Wiking ote hieman lempenee, ja hän käsittelee aiheitaan pehmeämmästä näkökulmasta. Mutta sen jälkeen seuraavat latteudet ja itsestäänselvyydet.

Hygge-pukeutuminen tarkoittaa Hyggen mukaan kaulaliinoja, kerrospukeutumista, villapaitoja ja rentoja hiuksia.

Just. Innovatiivista.

Teemakuukausiksi puettu hygge on toukokuussa mökkeilyä, syyskuussa sieniretkeilyä ja joulukuussa glögin nauttimista.

Jouluiseen hyggeen on upotettu turkanen määrä sivuja. Niiden sisällön osaat listata ihan vain mielikuvitusta käyttäen jo etukäteen kertomattakin...

Tuskin tarvitsee jatkaa pitemmälle? Miksi minusta tuntuu, että moni muukin olisi osannut tehdä ihan samanlaisen kotoilukirjan?

Ei Hygge nyt sentään ihan huti alusta loppuun ole. Vaikka hygge-hätäpakkauksen sisältö on täynnä itsestäänselvyyksiä, jotain hauskaa ja herättävää listauksessa silti on.

Hatunnosto myös sille, että kirjassa huomioidaan hygge työpaikoilla, vaikka aiheen osuus marginaalisen pieni onkin.

Ja kirjan kuvat: ne ovat oikeasti superkauniita. Kuvat ovat kirjan parasta hyggeä ja lukijalle nautinto arkisen kiireen keskellä.


Hygge - Hyvän elämän kirja
(Meik Wiking, Readme.fi, 2017)

Löydät lisää tarinaa hyggestä muun muassa täältä.

Rouva Sanan hyvinvointiviikkoa vietetään 29.5.- 4.6.
Edellisen jutun voit lukea täältä.


Kirja on saatu arvostelukappaleena.