Rakkautta Aholassa

17 kesäkuuta 2019

                                                                           Yhteistyössä Järvenpään kesäteatteri *

Kirjoitan, koska muuta en osaa, ja koska minun on pakko.

Jotenkin tähän tapaan käynnistyy Järvenpään kesäteatterin suven satsaus, kantaesityksensä viime lauantaina saanut Rakkautta Aholassa.

Kirjailija Juhani Aho hakkaa maanisena kirjoituskonettaan papin saarnatessa vieressä, ja körttiläiskuoro laulaa taustalla.

Hetki on kuin oopperan joukkokohtauksesta.

Näytelmässä Aho taistelee luomisen tuskan ja ihanuuden kanssa. Vaikka tie ei totisesti ole auvoisa, eikä ristiriidatonkaan, kirjoittaminen menee kaiken edelle.

Seuraan katsomossa Ahon taistelua itseilmaisun tarpeen ja paineiden välillä, ja huomaan miettiväni kenestä näytelmän käsikirjoittaja lopulta oikein puhuu: näytelmän päähenkilöstä, itsestään vai minusta.

Selvää kuitenkin on, että nyt päivänvalon nähnyt teksti Juhani Ahosta on syntynyt leipätyökseen kirjoittavan käsissä.

Niin samaistuttava se ammatikseen kirjoittavalle on.

Tuttu rakkaustarina

Vaikka Rakkautta Aholassa on ehdottomasti näytelmä luovan työn tekemisestä ja sen tuskasta, on se ennen kaikkea rakkaustarina. Vieläpä kovin tuttu sellainen.

Eikä vain kahden ihmisen välisestä, vaan kolmen ihmisen rakkaudesta toisiaan kohtaan.

Miten kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

Jos tunnet entuudestaan Juhani Ahon kolmiodraamaksikin nimitetyn rakkaustarinan paitsi taidemaalari ja aviopuoliso Venny Soldan-Brofeldtiä myös Vennyn pikkusisarta Tillyä kohtaan, tiedät Rakkautta Aholassa -näytelmän juonen.

Kirjailija Eppu Nuotion käsikirjoittama uutuusnäytelmä on tarinalle uskollinen.

Tarinassa kirjailija Juhani Aho tapaa Vennyn, muuttaa vaimonsa kanssa maalle Tuusulanjärven rannalle Aholaksi ristittyyn taloon, perustaa muuttonsa myötä vaivihkaa Tuusulanjärven taiteilijayhteisön, juo ja rällää taiteilijakollegojensa kuten Jean Sibeliuksen, Eero Järnefeltin ja Pekka Halosen kanssa.

Aho kirjoittaa vimmaisena teoksiaan ja on mukana vaikuttamassa kantaa ottavilla lehtikirjoituksillaan Suomen itsenäistymispyrkimyksiin - jopa niin rivakasti, että joutuu myöhemmin perheensä kanssa maanpakoon, kipuilee punaisten puolelle loikanneen Heikki-poikansa kanssa - sekä rakastuu tulenpalavasti Vennyn pikkusisareen Tillyyn ja saa tämän kanssa lapsen.

Tuusulanjärveltä meren äärelle ja takaisin

Haasteelliseksi Rakkautta Aholassa -näytelmän tekee tarinan kerroksellisuus ja kohtausten kuljettaminen limittäin useassa ajassa.

Nuotio luottaa katsojan ennakkotietoihin. Jos tunnet tarinan, näytelmä on nautittavaa seurattavaa.

Jos et, saatat hetken aikaa pohtia, miksi näytelmän alussa saarnaavasta papista tulee yhtäkkiä Ahon isä tai miten Venny ihailee Tuusulanjärven rantamaisemia (sillä maailmassa ei ole mitään niin ihanaa kuin Tuusulanjärvi) - ja seuraavassa hetkessä hän puhuu meren pauhusta.

Järven vaihtuminen mereksi ei ole lapsus. Aho-Soldan-Brofeltien kesäpaikka Hangon Tvärminnessä oli erityisesti Vennylle äärimmäisen rakas.

Pääroolitus on napakymppi

Työkseen kirjoittavalle Venny-fanille Rakkautta Aholassa on täyttä kultaa.

Erityisen nautittavaksi näytelmän tekee runsaita kirjoittamiseen liittyviä viittauksia ja sitaatteja vilisevä teksti. Jo pelkästään sen vuoksi katsomokokemus olisi uusittava.

Mutta parhautta on myös näytelmän pääroolitus.

Tommi Kolehmainen Juhani Ahona ja Annu Kajanne Venny Soldan-Brofeldtina ovat Tiina Brännaren ohjauksessa näytelmän täydellisiä napakymppejä.

Siis molemmat.

Kolehmainen tekee kaikissa rooleissaan Järvenpäässä laatutyötä, ja Ahona hänen otteensa ovat varmat kuin ammattinäyttelijällä.

Mutta mistä ihmeestä entuudestaan tuntematon Kajanne on näytelmään löytynyt?

Kajanne on näytelmässä kuin oma Vennyni: varma, määrätietoinen oman tiensä kulkija, huumorintajuinen, rakastava, herkkä ja reilu sekä ennen kaikkea itsellinen nainen.

Aa että, tykkään. Tykkään, tykkään, tykkään.

Paikallinen kulttuuriteko

Rakkautta Aholassa -näytelmän kantaesitys on ehdottomasti vuoden paikallinen, ehkä jopa keskiuusmaalainen kulttuuriteko.

Järvenpään kaupunki on mukana tukemassa tekoa tarjoamalla jokaiselle teatterilipun ostaneelle ilmaisen sisäänpääsyn Aholaan, Aho&Soldan-Brofeltin kotitaloon Ainolan naapuriin Sibeliuksenväylän varrella.

Mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä.

Rakkautta Aholassa on jokaisen Tuusulanjärven taiteilijayhteisöfanin kesän ehdoton must-näytelmä, mutta must se kyllä on myös jokaiselle järvenpääläiselle.

Synti ja häpeä, jos missaat nyt näin ehdan paikallisen kulttuurituotteen.

Rakkautta Aholassa Järvenpään kesäteatterissa 
(Stålhanentie 4, Vanhankylänniemi, Järvenpää) 3.8. asti.

* Rouva Sana näki esityksen kutsuvieraslipulla
Rakkautta Aholassa, Järvenpään kesäteatteri, Järvenpään Teatteri, Kapina, Annu Kajanne, Tommi Kolehmainen, Rouva Sana
"Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii" voi todellakin sanoa
taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin (Annu Kajanne) ja kirjailija Juhani Ahon (Tommi Kolehmainen)
rakkaustarinasta. Järvenpään kesäteatterin Rakkautta Aholassa -näytelmä on kantaesitys.
Kuva: Kapina Oy

2 kommenttia

  1. Kiitos Minna mielenkiintoisesta suosituksesta, pakkohan tuota näytelmää on mennä katsomaan.
    Hauskaa keskikesän juhlaa sinulle ihana <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, poikkea ihmeessä. Meidän kylän oma tarina <3.

      Tosin suosittelen ehdottomasti tutustumaan tarinan taustoihin Ahon nuoruudesta avioliiton loppuvaiheisiin asti, jos se ei ole entuudestaan tuttu. Muuten näytelmän kerroksellisuus saattaa aiheuttaa paikoin ehkä enemmän päänvaivaa kuin ihastusta. Eppu Nuotio ei selittele ja luottaa, että katsoja tietää.

      Aurinkoista juhannusta sinä huippukokki - nauti ja häärää kesäkeittiössä <3!

      Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram