Suvirannan isännän muistelmia nyt kansien välissä

24 huhtikuuta 2015

Luulitko, että Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä on jo kaikki kerrottu?


Ehei. Sadan vuoden takainen, valtakunnallisestikin poikkeuksellinen Tuusulanjärven kulttuurihenki elää yhä voimakkaana keskisellä Uudellamaalla.

Järvenpää-Seura julkisti eilen torstaina yhteistyössä Suvirannan nykyisen isännän Juhani Kolehmaisen kanssa laatimansa teoksen Tarinoita Tuusulanjärven rannalta - Suvirannan isännän Juhani Kolehmaisen kertomuksia ja esitelmiä taiteilijayhteisöstä.

Koska Kolehmaisen mukaan Suvirannassa on tanssittu aina, niin tanssittiin myös julkistamistilaisuudessa.

Kutsuvieraat näkivät otteen Keski-Uudenmaan Tanssiopiston Keton oppilaiden, Evemia Odde de Bonniotin ja Santeri Koivulan duetosta Askeleet kahdelle.

Esitys nähdään myös torstaina 7.5. Keton 25-vuotisjuhlassa Järvenpää-talolla, jossa kunnioitetaan samalla Sibeliuksen juhlavuotta. Esitys kantaa nimeä Sibeliuksesta Vuoreen.

Suviranta on olennainen pala Juhani Kolehmaisen henkilöhistoriaa.
Pysyvästi hän muutti perheineen Suvirantaan asumaan vuonna 1985.























Tarinoita Tuusulanjärven rannalta - Suvirannan isännän Juhani Kolehmaisen kertomuksia ja esitelmiä taiteilijayhteisöstä -kirjan lähtökohtana ovat olleet nimensä mukaisesti Kolehmaisen erilaiset luennot vuosien ja vuosikymmenten varrelta. 

Järvepää-Seuran puheenjohtaja Tarja Vuokkovaara toteaa, että tarinoita on päässyt kuulemaan vain harva, mutta niihin on tallennettu merkittävä osa paikallista kotiseutuhistoriaa. Kirja on ollut siksi ainutlaatuinen projekti.

Kolehmainen itse sanoo, että päivä on suuri evenemangi. Hän kuitenkin toteaa jännittävänsä kirjan vastaanottoa.

- Suullisesti esitettynä riittää, että tarinat ovat kieliopillisesti hiukan sinnepäin. Pilkkujen paikoilla ei ole ihan niin suurta väliä kuin painetussa tekstissä.

Mutta kuka niistä pilkkujen paikasta lopulta piittaa, kun itse sisältö on timanttia tavaraa. 

Kuten Kolehmainen kirjan alkuteksteissä kertoo, Suviranta ja sitä ympäröinyt taiteilijayhteisö on ollut olennainen osa hänen elämäänsä pikkupojasta näihin päiviin.

Hän muistuttaa kuulleensa tarinoita menneestä ajasta ja tavanneensa jopa itse suuren osan taiteilijayhteisössä vaikuttaneista taiteilijoista.

Yksin ei tosin tästäkään kirjasta olisi tullut mitään. Kolehmainen painottaa saaneensa vaimonsa Anna-Kaisan kanssa suuren tuen Järnefeltin suvulta. 

Erityisesti valokuvia kirjaan on koottu paitsi Eero Järnefeltin perikunnalta myös Armas ja Arvid Järnefeltin sukulaisilta.

Järvenpää-Seuran puheenjohtaja Tarja Vuokkovaara sanoo ottaneensa ylpeänä vastaan
Kolehmaisen toiveen kirjan julkaisemisesta.
- Kirja on tärkeä osa paikallista kulttuurihistoriaa, Vuokkovaara perustelee.





















Mitä kirja sitten sisältää? 

Se sisältää muistelmia taiteilijayhteisön synnystä, Järnefeltin voimakkaista ja tiivistä perhesiteistä sekä Laura Järnefeltistä, Kolehmaisen äidistä, Kolehmaisen itsensä muistikuvin ja sanoin. 

Kirja avaa, mitä tarkoittavat leskoviitit, millaisia eläimiä Tuusulanjärven taiteilijakodeissa pidettiin tai miten juhannusta vietettiin 100 vuotta sitten.

Kirja loppuu - tai huipentuu - kauniisiin otteisiin Suvirannan vieraskirjasta vuosikymmenten varrelta. Kirja ulkoasusta vastaa graafikko Heli Tiensuu.

Juhani Kolehmaisen vaimo Anna-Kaisa Kolehmainen osallistui uunituoreen teoksen
toimittamiseen ja oikolukemiseen.


Että tarvitseeko tätä seuraavaa nyt enää edes painottaa? 

Teos on must-tuote jokaisen keskiuusmaalaisen kirjahyllyyn sekä ihmiselle, jolla on jo kaikki Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä.

Ja jokaiselle, joka yksinkertaisesti vain pitää kulttuurista ja historiasta.


Suviranta.

Tarinoita Tuusulanjärven rannalta - Suvirannan isännän 
Juhani Kolehmaisen kertomuksia ja esitelmiä taiteilijayhteisöstä -teosta 
on saatavilla ainakin Järvenpään taidemuseosta sekä Suomalaisesta kirjakaupasta Järvenpäästä.


0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram