Olen hurahtanut ateljeekoteihin.
Ateljeekodit ovat yhdistelmä asumista ja kulttuuria: yhdistetty koti ja museo pienoiskoossa (eikä aina kovin pienessäkään...).
On jotenkin kiehtovaa vaellella omistajansa kotona, tutkailla, miten hän on aikanaan asunut, miten hän on kotinsa sisustanut, mitä asunto kertoo asukista itsestään, ja tulkita, millaista hänen elämänsä ehkä on ollut.
Tuoreimman vau-elämykseni koin alkusyksystä. Vierailin pitkästä aikaa säveltäjämestari Joonas Kokkosen Villa Kokkosessa, joka on Alvar Aallon aikanaan suunnittelema.
Talo on inspiroiva. Sen henki kantoi voimaannuttavana vielä pitkään vierailun jälkeen.
Ei siis ole ihme, että hihkuin innostuksesta, kun kuulin, että Järvenpään taidemuseon tuorein näyttely esittelee paikallista kulttuuri- ja taide-elämää kokonaisen rivitalon verran.
Innostavaa ja inspiroivaa
asumista
Tehdään alkuun pieni paljastus. Minulla on ollut ilo ja kunnia saada vierailla yhdestä Järvenpään taidemuseon "näyttelykohteista", yhdessä Riihitien rivitalokompleksin ateljeekodeista.
Pääsin käymään graafikko ja kuvittaja Kristiina Louhen kotona kymmenkunta vuotta sitten tehdessäni hänestä ja hänen kirjakuvituksistaan juttua lehteen.
Louhi on yksi Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttelyn esittelemästä yhdeksästä taiteilijasta.
Louhen asunto oli sanalla sanoen ihana.
Innostava. Inspiroiva.
Siinä oli sitä samaa henkeä, jonka tavoitan useimmista ateljeekodista.
Persoonallisen asumisen muodon. Kodin, joka on asujansa ja hänen taiteensa näköinen.
Kuvittaja, graafikko Kristiina Louhi asui monta vuosikymmentä Riihitien ateljeerivitaloyhtiössä. |
Kuvittaja Kristiina Louhen työpöytänäkymä. |
Kokonaisen taloyhtiön verran
ateljeekoteja
Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttely esittelee Järvenpäässä sijaitsevan uniikin ja aika poikkeuksellisenkin ateljeerivitalon elämää 1960-luvun loppupuolelta tähän päivään.
Ateljeetalo sai alkunsa muun muassa taiteilijapariskunta Seppo Kärkkäisen ja Outi Ikkalan sekä taidemaalari Tor Arnen aloitteesta. Pian hankkeeseen mukaan tulivat myös arkkitehti Erkki Colliander ja kuvataiteilija Antti Vuori.
Paikka kokonaiselle viiden perheen ateljeerivitalolle löytyi lopulta Järvenpäästä Riihitieltä. Eikä mitenkään sattumalta.
Colliander oli siviiliammatiltaan Järvenpään kaupunginarkkitehti, ja talon suunnitellut arkkitehti Kirmo Mikkola oli puolestaan valittu toteuttamaan Järvenpään keskustan ja ranta-alueiden asemakaavaa.
Mikkolan ja Ikkalan kautta löytyi lopulta sopiva tontti Järvenpäästä.
Taiteilija-asumista
vuodesta 1967 alkaen
Riihitien ateljeerivitalo valmistui Peltolan kaupunginosaan vuonna 1967. Sinne ensimmäisenä muuttivat talohankkeen alulle panijoiden lisäksi taiteilijapariskunta Anna-Maria ja Paul Osipow. Ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus
Anna-Maria Osipowin keramiikkateokset löytyvät Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttelystä. |
0 comments:
Lähetä kommentti
Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!