Ateljeekoteja yhden taloyhtiön verran - elämää Riihitien ateljeerivitalossa

15 marraskuuta 2022

Olen hurahtanut ateljeekoteihin. 

Ateljeekodit ovat yhdistelmä asumista ja kulttuuria: yhdistetty koti ja museo pienoiskoossa (eikä aina kovin pienessäkään...).

On jotenkin kiehtovaa vaellella omistajansa kotona, tutkailla, miten hän on aikanaan asunut, miten hän on kotinsa sisustanut, mitä asunto kertoo asukista itsestään, ja tulkita, millaista hänen elämänsä ehkä on ollut.

Tuoreimman vau-elämykseni koin alkusyksystä. Vierailin pitkästä aikaa säveltäjämestari Joonas Kokkosen Villa Kokkosessa, joka on Alvar Aallon aikanaan suunnittelema. 

Talo on inspiroiva. Sen henki kantoi voimaannuttavana vielä pitkään vierailun jälkeen.

Ei siis ole ihme, että hihkuin innostuksesta, kun kuulin, että Järvenpään taidemuseon tuorein näyttely esittelee paikallista kulttuuri- ja taide-elämää kokonaisen rivitalon verran.

Innostavaa ja inspiroivaa
asumista

Tehdään alkuun pieni paljastus. Minulla on ollut ilo ja kunnia saada vierailla yhdestä Järvenpään taidemuseon "näyttelykohteista", yhdessä Riihitien rivitalokompleksin ateljeekodeista.

Pääsin käymään graafikko ja kuvittaja Kristiina Louhen kotona kymmenkunta vuotta sitten tehdessäni hänestä ja hänen kirjakuvituksistaan juttua lehteen. 

Louhi on yksi Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttelyn esittelemästä yhdeksästä taiteilijasta. 

Louhen asunto oli sanalla sanoen ihana. 

Innostava. Inspiroiva. 

Siinä oli sitä samaa henkeä, jonka tavoitan useimmista ateljeekodista. 

Persoonallisen asumisen muodon. Kodin, joka on asujansa ja hänen taiteensa näköinen.

Kuvittaja, graafikko Kristiina Louhi asui monta vuosikymmentä Riihitien ateljeerivitaloyhtiössä.

Kuvittaja Kristiina Louhen työpöytänäkymä.


Kokonaisen taloyhtiön verran
ateljeekoteja

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttely esittelee Järvenpäässä sijaitsevan uniikin ja aika poikkeuksellisenkin ateljeerivitalon elämää 1960-luvun loppupuolelta tähän päivään.

Ateljeetalo sai alkunsa muun muassa taiteilijapariskunta Seppo Kärkkäisen ja Outi Ikkalan sekä taidemaalari Tor Arnen aloitteesta. Pian hankkeeseen mukaan tulivat myös arkkitehti Erkki Colliander ja kuvataiteilija Antti Vuori.

Paikka kokonaiselle viiden perheen ateljeerivitalolle löytyi lopulta Järvenpäästä Riihitieltä. Eikä mitenkään sattumalta. 

Colliander oli siviiliammatiltaan Järvenpään kaupunginarkkitehti, ja talon suunnitellut arkkitehti Kirmo Mikkola oli puolestaan valittu toteuttamaan Järvenpään keskustan ja ranta-alueiden asemakaavaa. 

Mikkolan ja Ikkalan kautta löytyi lopulta sopiva tontti Järvenpäästä.
Taiteilija-asumista
vuodesta 1967 alkaen

Riihitien ateljeerivitalo valmistui Peltolan kaupunginosaan vuonna 1967. Sinne ensimmäisenä muuttivat talohankkeen alulle panijoiden lisäksi taiteilijapariskunta Anna-Maria ja Paul Osipow. 

Niin kuin taloyhtiöissä yleensä myös Riihitien ateljeerivitalossa on vuosikymmenten aikana koettu useita asukasvaihdoksia. 

Vuosikymmen myöhemmin taloon asettui uuden taiteilijasukupolven edustajia, kuten kuvittaja, graafikko Kristiina Louhi sekä taidegraafikko ja -maalari Hannu Hyrske. Heitä yhdistivät myös opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa.

Tätä nykyäkin taloa asuttaa eri taiteen alojen tekijöitä. Ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus


Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa ei kuitenkaan ole näyttely ateljeekodeista tai yhdestä uniikista rivitaloyhtiöstä vaan ateljeekodeissa syntyneestä taiteesta. 

Taidemuseossa esillä on suuri joukko maalauksia, kuvituksia, grafiikkaa kuin veistoksia ja keramiikkaakin kaikkiaan yhdeksältä ateljeeasunnoissa joko asuneelta tai parhaillaan asuvalta taiteilijalta: Arnelta, Hyrskeeltä, Soile Apajalahdelta, Ikkalalta, Kärkkäiseltä, Louhelta, Osipowin taiteilijapariskunnalta sekä Vuorelta.

Teosten lomassa on valokuvia ateljeerivitalon elämästä vuosikymmenten ajalta. 

Näyttely on ihana. Sen aihe on erilainen ja virkistävä. 

Vaikka viihdyn näyttelyn taideteosten (ja omien ikisuosikkieni Louhen lastenkirjakuvitusten) äärellä, en voi kuitenkaan mitään: näyttelyn valokuvat varastavat koko shown. 

Jopa niin täysin, että jäin näyttelyn jälkeen janoamaan lisää valokuvia ja tarinoita rivitaloyhtiön arkisesta elämästä.

Taiteen äärelle meillä tavan pulliaisilla on mahdollisuus erilaisissa näyttelyissä. Vierailulle uniikkiin ja poikkeukselliseen ateljeetaloyhtiöön emme kuitenkaan koskaan muutoin pääse.

Mutta nyt onneksi pääsemme, ainakin hetkeksi, pienesti ja toki myös tarkoin rajatusti. Mahdollisuuteen kannattaa tarttua. 

Vastaavanlaista paikallista näyttelyherkkua on todella harvoin tarjolla, eikä tilaisuus taatusti ihan heti toistu.


Anna-Maria Osipowin keramiikkateokset löytyvät  Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttelystä.


0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram