(Itsestään)selvyyksiä hyggestä

31 toukokuuta 2017

                                                                                                           xx Rouva Sanan hyvinvointiviikko xx

Muistatko, kun viime vuodenvaihteessa koko Suomi kohisi hyggestä?

Hygge on synonyymi kotimaiselle kotoilullemme. Siis sellaiselle ihanalle fiilikselle, jossa ollaan vaan ja ihmetellään ilman sen kummempaa.

Nautitaan elämästä vailla pingottamista.

Hygge

Kaikki piti talvella olla hyggeä, ja pieni mustasukkaisuuden aalto nosti monen suomalaisen niskavillat pystyyn Tanskan vuoksi, joka tuntui olevan erityisen hip hyggen vuoksi.

Maan hyggeilyn aallonharjalle nosti tanskalaisen onnellisuustutkijan Meik Wikingin kirja Hygge - Hyvän elämän kirja (Readme.fi, 2017).

Wiking työskentelee kansainvälisessä Happiness Research Institutessa, jossa tutkitaan hyvinvointia, onnellisuutta ja elämänlaatua.

Lukuisten tutkimusten mukaan tanskalaiset ovat Euroopan onnellisinta kansaa, ja sekös Wikingiä inspiroi. Hän päätti kirjoittaa hyggestä kirjan tanskalaisesta näkökulmasta.

Joko sinä olet oman Hyggesi lukenut? Olisipa mukava kuulla, mitä mieltä sinä olit siitä.

Rouva Sanan mielestä kirja on tylsä. Jos aiheena on kotoilu sekä kaikki onnelliseen ja hyvinvoivaan elämään liittyvä, tuntuu, että mikään siihen liittyvä ei voi olla oikeasti huonoa.

No, ei Hygge huono olekaan, mutta kun se ei kirjana vain käynnisty, ei sitten millään.

Rouva Sana on faktaorientoitunut ja rakastaa  taustoituksia ja perusteluja, mutta tämä kirja on hyvin subjektiivisesta näkökulmasta laadittu. Teoksen vinkkeli on tylsän akateeminen.

Hygge

Jo startti on käsittämätön. Totta kai kynttilät ja valaisimien kautta saatava valo ovat olennainen osa hyggeä, mutta hei, miksi lähestyä ihania aiheita niin tiukan tieteellisesti?

Minua suomalaisena ei voisi vähempää kiinnostaa, kuinka pitkään tanskalaiset polttavat eri kuukausina kynttilöitä tai millaiset ovat Tanskan kuuluisimmat valaisimet ja ketkä ovat ne suunnitelleet.

Jos kiinnostaisi, luen heistä muualta kuin kotoiluun ja hyvään elämään liittyvästä kirjasta. Minua kynttilät ja valo kiinnostavat hyvinvointia tuottavana elementtinä.

Edellä mainittu linja jatkuu koko teoksen alkutaipaleen.

Myöhemmin Wiking ote hieman lempenee, ja hän käsittelee aiheitaan pehmeämmästä näkökulmasta. Mutta sen jälkeen seuraavat latteudet ja itsestäänselvyydet.

Hygge-pukeutuminen tarkoittaa Hyggen mukaan kaulaliinoja, kerrospukeutumista, villapaitoja ja rentoja hiuksia.

Just. Innovatiivista.

Teemakuukausiksi puettu hygge on toukokuussa mökkeilyä, syyskuussa sieniretkeilyä ja joulukuussa glögin nauttimista.

Jouluiseen hyggeen on upotettu turkanen määrä sivuja. Niiden sisällön osaat listata ihan vain mielikuvitusta käyttäen jo etukäteen kertomattakin...

Tuskin tarvitsee jatkaa pitemmälle? Miksi minusta tuntuu, että moni muukin olisi osannut tehdä ihan samanlaisen kotoilukirjan?

Ei Hygge nyt sentään ihan huti alusta loppuun ole. Vaikka hygge-hätäpakkauksen sisältö on täynnä itsestäänselvyyksiä, jotain hauskaa ja herättävää listauksessa silti on.

Hatunnosto myös sille, että kirjassa huomioidaan hygge työpaikoilla, vaikka aiheen osuus marginaalisen pieni onkin.

Ja kirjan kuvat: ne ovat oikeasti superkauniita. Kuvat ovat kirjan parasta hyggeä ja lukijalle nautinto arkisen kiireen keskellä.


Hygge - Hyvän elämän kirja
(Meik Wiking, Readme.fi, 2017)

Löydät lisää tarinaa hyggestä muun muassa täältä.

Rouva Sanan hyvinvointiviikkoa vietetään 29.5.- 4.6.
Edellisen jutun voit lukea täältä.


Kirja on saatu arvostelukappaleena.



4 kommenttia

  1. Onhan se kiva, että on kaikkia opettavia kirjoja. Jollain lailla on kuitenkin hauskaa, että kotoilua vartenkin pitää opaskirja tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kotoilu on oikeastaan ihan loistava kirjan aihe. Tehdään niitä kirjoja aika tavalla erikoisemminstakin aiheista.

      Hygge sinänsä on kuitenkin kotoisa, lämmin, lempeä ja positiivinen. Tässä kirjassa aihetta on lähestytty tylsillä itsestäänselvyyksillä tai faktoilla, jotka on poimittu puhtaasti yhdestä näkökulmasta. Onneksi on sentään kauniit kuvat. Niitä kyllä katselee ilokseen.

      Poista
  2. Olen samaa mieltä, että hyggeily on jo lähtökohtaisesti pelkkää itsestäänselvyyttä (ja usko pois, tiedän mistä puhun -sukurasite siis), mutta näin akateemisena ihmisenä tuo kommenttisi "Rouva Sana on faktaorientoitunut ja rakastaa taustoituksia ja perusteluja, mutta tämä kirja on hyvin subjektiivisesta näkökulmasta laadittu. Teoksen vinkkeli on tylsän akateeminen." nappasi korvaan/silmään.

    Akateemisuus ja subjektiivisuus ovat lähes aina toisensa poissulkevia (tiede pyrkii nimenomaan objektiivisuuteen) ja akateemisuus, jossa ei käytetä lähteinä olemassaolevaa tutkittua tietoa, faktaa ja perusteluja, ei kuulosta ollenkaan akateemiselta. Eli oliko kirja tylsän akateeminen vai nimenomaan tylsän epäakateeminen ja subjektiivinen? Mielenkiintoista, täytyykin lukaista kirja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, iloista, kun tulit ja kommentoit. Kiitos siitä! Tekstini vaatii siis selvästi vielä avaamista.

      Sinänsä minulla ei ole todellakaan tutkimustietoa mitään vastaan. Päinvastoin. Perjantaina esittelen viikon päätteeksi ihan toisenlaisen hyvinvointiaiheisen teoksen, joka pohjautuu Hyggeä monipuolisempaan lähdeaineistoon (tai näin ainakin päättelen lähdeviittausten määrän perusteella), mutta nämä kaksi teosta ovat kuin eri planeetalta.

      Tutkimuksesta yleisesti en osaa sanoa sen enempää journalistista (objektiivisuuteen pyrkivää) selvitystyötä lukuun ottamatta, olet siinä minuun verrattuna varmasti ammattilainen. Akateemisella jutussani tarkoitin sitä, että Hygge perustuu (oletettavasti kirjoittajan taustan perusteella) tutkimusaineistoon, ja subjektiivisella puolestaan sitä, että teoksen näkökulma on Tanskassa.

      Hygge on siis faktapohjainen, mutta Tanska-kärjellään se on suomalaisille aika yksipuolista - ja minusta suoraan sanottuna tylsää - luettavaa. Siis niiden itsestäänselvyyksien lisäksi. Ja siksi kirjan ote on "tylsän akateeminen" ja näkökulma "subjektiivinen".

      Lukaisepa kirja, ja kerro, mitä mieltä sinä olit siitä :).

      Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram