Jos olet käynyt joskus yhdellä Kanarian seitsemästä pääsaaresta, Rouva Sanan kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa: olet todellakin käynyt vain yhdellä Kanariansaarella.

Yhden vierailun perustella ei voi vetää johtopäätöstä kaikista saarista.

Afrikan edustalla sijaitsevan saariryppään valtteja onkin ehdottomasti niiden omaleimaisuus; jokainen saari on omanlaisensa.

Fuerteventura on sekoitus aurinkoa ja hiekkaa, ehdottomasti kyllä juu, mutta samalla myös merkillisen rentoa joutilaisuutta. Siellä huominen on todellakin vasta huomenna.


Fuerteventuralla kehutaan olevan Kanariansaarten ehdottomasti hulppeimmat rannat. Ja jos rouvalta kysytään niissä ei todellakaan ole moittimista.

Kullankeltaisia, uintiin sopivia rantoja saarella on useita satoja kilometrejä. Se on paljon, kun Fuerteventura itsessäänkin on vain noin 100 kilometrin pituinen.

Uimaparatiisin lisäksi Fuerteventura on tunnettu lähes pomminvarmasta auringostaan. Saarella sanotaan satavan Kanariansaarista kaikkein vähiten.

Se pitää paikkansa.

Kun muun muassa Gran Canarialla rankkasade paiskoi viime syksynä turistialueita, sadan kilometrin päässä sijaitsevalla Fuerteventuralla Rouva Sana todisti, kuinka tuuli yltyi hieman aikaisempaa kovemmaksi ja yöllä taivaalta tipahti pieni sadekuuro.

Siinä kaikki.

Naapurisaaren rankkasateista parhaimpaan loma-aikaan ei Fuerteventuralla ollut tietoakaan.Kun Fuerteventuran hulppeisiin rantoihin ja lähes 24/7-aurinkoon yhdistetään ympäri vuoden puhaltava - mutta ehdottomasti leuto, lämmin ja leppoisa - tuuli, ei ihme, että saari on erityisesti surffaajien maailmankuulu mekka.

Rouva Sana ei suin surminkaan surffaa, mutta himolautailijoiden nostattamalle reippaalle hengelle en laita lainkaan vastaan.

Juuri surffilautojaan kainalossa kantavat rentohenkiset nuoret aikuiset antavat saarelle ja varsinkin sen pohjoisosalle ja Corralejon kaupungille omaleimaisen ja huolettoman sykkeen.

Fuerteventura on jotenkin vain niin cool.
Fuerteventuralle leimallista on maaperän tasaisuus. Saari on saanut alkunsa tulivuoren purkauksesta, ja maisema on kivikkoista ja karua.

Cran Canarian ja Teneriffan kaltaisia vuoristoja saarelta ei löydä, ja metsiä saa hakea. Loputtomilta tuntuvat tiet kulkevat tasaisina autobaanoina halki saaren - sillä erotuksella, että teillä ei todellakaan hurjastella Saksan malliin.

Päätiet ovat erittäin hyvin ylläpidettyjä, ja mikä mielenkiintoisinta, tien vierustoja kiertävät meikeläiset, hyvinhoidetut pyörätiet ikään.

Ei siksi ole ihme, että surffaajien lisäksi saari kiehtoo varsinkin pyöräilystä ja juoksemisesta kiinnostuneita matkailijoita. Fuerteventura onkin profiloitunut viime vuosien aikana yhä voimallisemmin omaa kuntoaan ja hyvinvointiaan vaalivien paratiisiksi.

Rouva Sana luki hiljan, kuinka erityisesti saaren eteläosaan on perustettu useita hotelleja, jotka ovat suunnattu pelkästään omaa kuntoaan kohottaville ja hyvinvoinnista kiinnostuneille matkailijoille. Niissä ei istuta aamusta iltaan rantatuolissa ja lähdetä illalla viihteelle vaan juostaan, jumpataan, joogataan, patikoidaan, pyöräillään, uidaan, golfataan, pelataan tennistä - ja no, mitä kaikkea sitä niissä tarjolla onkaan.

Tällaisia aktiivi- ja treenilomia Fuerteventuralle - ja muuallekin - suomalaisille tarjoaa ainakin Apollomatkat. Ei varmasti mikään huono lomaviikko.

Saari on kuin liikuntaan ja rennon letkeään olemiseen luotu.
Fuerteventuran Corralejon top 5 + 1 

1. Rento, joutilas meininki, joka saa ajatukset Karibialle ja mielen nuortumaan.

2. Hulppeat hiekkarannat: Las Dunasin hiekkadyynalue on kilometrejä pitkä luonnonsuojelualue, mutta jolla on lupa uida ja viettää aikaa.

3. Hyvät mahdollisuudet liikuntaan: erityisesti erilaiseen vesiurheiluun, pyöräilyyn, juoksemiseen.

4. Rennosta elämänrytmistä huolimatta kaupunki rauhallinen: se tarjoaa paljon, mutta iltaelämästä puuttuu diskon jytke.

5. Välimeren turistikohteista poiketen hyvät ostosmahdollisuudet: tukku perinteisiä ketjuliikkeitä ja muita merkkiliikkeitä - nuorisolle myös lukuisia merkkivaatekauppoja.

6. Hyvä, mutta kohtuuedullinen.
Muista Fuerteventuralla myös nämä:

1. Corralejosta on hyvät yhteydet naapurisaarelle Lanzarotelle - saat kaksi saarta samalla lomareissulla.

2. Saaren eteläkärjessä sijaitsee eläinpuisto Oasis Park: kirahveja, krokotiilejä, virtahepoja ja norsuja - muun muassa. Myös vanhemmat tykkäävät taatusti.

Rouva Sana
Se on Fuerteventuralta hei!