5 + 2 vinkkiä Tallinnaan

02 joulukuuta 2019

En pysty piilottelemaan Tallinna-rakkauttani. Sait siitä esivihiä viimeistään viime kesänä julkaisemastani Patarei-kirjoituksestani.

Vaikka aihe oli synkkä (ja osin ehkä kokemuskin), se ei poista sitä tosiasiaa, että vierailen taatusti Patareissa vielä uudestaan.

Vinkin eksklusiiviseen Airbnb-kaltaiseen majoitukseen sait täällä blogin puolella viime viikolla. Nyt jaan sinulle viisi menovinkkiä sekä kaksi bonusta.

Vinkit ovat rehellisen puhtaasti subjektiivisesti valittu ja niitä yhdistää ennen kaikkea rakkaus kulttuuriin.

Tallinna, Rouva Sana
1. Fotografiska

Jos olen jostain asiasta virolaisille kateellinen niin Fotografiskan saamisesta Tallinnaan. Kesällä avautuneesta Fotografiskasta on kirjoitettu Suomessa blogistaniassa paljon - ja aivan aiheesta.

Fotografiskan saaminen suomalaisittain näin vaivattomasti saavutettavan matkan päähän on parasta, mitä on kulttuuririntamalla tapahtunut naismuistiin.

Jos Fotografiska ei ole sinulle vielä tuttu, ehdottomasti, lämpimästi - melkein pakosti - suosittelen. Olen käynyt museossa puolen vuoden aikana kahdesti. Jokainen talon näyttelyistä on ollut aina tutustumisen arvoinen.

Marraskuun lopulla sulkeutunut Kirsty Michellin Wonderland-näyttely oli niin upea, että parahdin liikutuksesta lähes itkuun.

Fotografiskan näyttelyt vaihtuvat säännöllisesti ja esillä on keskimäärin 3-4 näyttelyä yhtä aikaa.

Telliskivi on muutenkin ehdoton hip.

Fotografiskaa lähes vastapäätä sijaitsee Juhan Kuusi Dokfoto Keskus, joka on lähes yhtä ehdoton must valokuvien ystäville kuin Fotografiskakin.

2. Adamson-Eric Museeum

Vanhassa kaupungissa sijaitseva Adamson-Eric Museeum on osa Viron taidemuseon viiden museon ketjua.

Tunnustan, että häpeäkseni tutustuin tähän pieneen ja piskuiseen museoon vasta tänä syksynä ensimmäistä kertaa, vaikka olen kulkenut sen ohi taatusti satoja kertoja.

On oikeastaan pöljää mennä ulkomailla tutustumaan omalta kotipaikkakunnalta esille nostettuja teoksia, mutta annettakoon se anteeksi, kun se oli houkutin astua museoon.

Eero Järnefeltin näyttely ehti päättyä joulukuun ensimmäinen päivä, mutta joululomalla museossa on esillä virolaisen nykytaiteilijan, performanssitaiteilijan Siim-Tanel Annusin poikkitaiteellinen näyttely.

Lämmin suositus ennakkoluulottomille!

Adamson-Eric Museeum on muutenkin oiva paikka laskeutua taiteen pariin kulttuuria vähemmän harrastaville, sillä matkailijoiden näkökulmasta oivallisen sijaintinsa lisäksi se on kovin pieni.

Näyttelyihin tutustuu hyvin vaikka päiväristeilyn aikana.
Adamson-Etric Museeum, Tallinna, Tallinnan Vanhakaupunki, Rouva Sana
3. Kadriorgin palatsi

Kadriorgin palatsi ja sitä ympäröivä huikea puisto, joka muistuttaa Helsingin Kaivopuistoa, on kaikkien Tallinnan matkailijoiden koettava vähintään kerran elämässä.

Jo puutarha on mieleenpainuva. Sen kerrotaan saaneen esimerkkinsä Versaillesin vastaavasta, eikä se ole ihme.

Itse palatsi on ulkoapäin kohtalaisen vaatimaton suhteessa sen sisäiseen hulppeuteen.

Palatsin juuret ajoittuvat 1700-luvun alkupuolelle. Rakennuksen rakennutti Venäjän tsaari Pietari I kesäasunnokseen.

Palatsissa sijaitsevat Viron suurimmat ulkomaisen taiteen kokoelmat, ja esillä on huikaiseva määrä vanhaa taidetta 1500-1900-luvuilta.

Jännittävänä yksityiskohtana muuten yksi Fabergén munista.

Samaan käyntiin kannattaa yhdistää kävelymatkan päässä sijaitseva Viron taidemuseo Kumu.
Kadriorgin palatsi, Kardiorgin puisto, Tallinna, Rouva Sana
4. Koplin alue ja Derevyashka

Koplin alue puhuttaa suomalaisia matkailijoita nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Koplista ennustetaan Tallinnassa seuraavaa hip-aluetta Telliskiven jälkeen.

Koplin historia on synkkä ja pahamaineinen, ja se on yhä edelleen pitkälti alkuperäisessä kuosissaan. Ja juuri se seudusta tekeekin niin mielenkiintoisen.

Kopli vetää matkailijoita katsomaan millainen se joskus oli - ennen kuin sen valtaavat trendikkään asuintalot, ravintolat, kaupat ja museot.

Sillä satanen vetoa, sellaiseksi alue vielä lähitulevaisuudessa muodostuu.

Koplin aluetta ei kannata enää pelätä. Siellä on ainakin päiväseltään yhtä turvallista liikkua kuin missä tahansa muualla Tallinnassa - jopa lasten kanssa.

Tietyllä tavalla siellä pistää jopa silmään tietty hiljaisuus ja verkkaisuus. Talot ovat suurelta osin rähjäisiä ja purkukuntoisia, ja ihmisiä näkee levollisena syyspäivänä vähän.

Vain musta kissa loikkii tien yli.

Kopli-nimisen tien päässä sijaitsee legendaarinen Derevyashka-baari, joka on ehdoton must kaikille neukkunostalgiasta kiinnostuneelle. Ulkoapäin hieman rähjäisen oloinen baari kätkee sisälleen kaurismäkeläisen tunnelman.

Baarin ruokaa kehutaan estoitta. Seljankaa olisi ollut pakko maistaa, mutta meidän vierailumme ajoittui niin varhaiseen päivään, että tyydyimme proosallisesti pelkkiin ranskalaisiin.

Jos ne antavat yhtään viitettä ruoan tasosta, hyvällä suunnalla ollaan. En ole eläessäni dipannut ketsuppiin yhtä hyviä, rasvaisia perunasuikaleita kuin täällä.

Älä siis anna baarin hieman rähjäisen olemuksen hämätä vaan avaa ovi rohkeasti ja astu sisään.

Lisää Koplin alueesta ja sen käymisen arvoisista ravintoloista löydät suomalaisen Henna Mikkilän ylläpitämästä Tallinnatärpit-Facebook-ryhmästä hakusanalla Kopli.

Erinomaisia vinkkejä Tallinnan lomasi ajaksi löydät myös hänen Sooloiluja-blogistaan.
Derevyashka, Tallinna, Rouva Sana, Kopli

5. Designmuseo

Edellä mainitusta Hennan blogista bongasin Tallinnan Designmuseon tuoreimman näyttelyn, joka on avoinna sunnuntaihin 5.1.2020 asti.

Henna ylistää näyttelyä jopa Fotografiskan Michellin näyttelyä paremmaksi. Se on toodeella paljon sanottu se, ja samalla niin oiva markkinointipuhe, että en missaisi näyttelyä, jos minulla olisi mahdollisuus se nähdä.

Itse en näyttelyyn kuitenkaan ehdi ennen sen sulkeutumista, mutta käy sinä katsomassa se, ja kerro, oletko samaa mieltä Hennan kanssa.

+ Bonus: Ühiskaart

Jos majapaikkasi sijaitsee hieman ydinkeskustan ulkopuolella tai Telliskivi on mielestäsi liian pitkän kävelymatkan päässä, älä unohda superkätevää Tallinnan omaa HSL-korttia eli Ühiskaartia.

Ühiskaartin saat ostettua näppärästi ainakin mistä tahansa Tallinnan keskustan R-kioskeista, ja voit ladata kortille haluamasi ajan. Kortti käy kaikkiin julkisiin liikennevälineisiin. 

Tallinnassa julkisilla liikkuminen on todella helppoa ja sitä paitsi edullista. 24 tunnin lippu maksaa kortille ladattuna juuri nyt vain kolme euroa, jolla reissaat ristiin rastiin kaupunkia yhden vuorokauden ajan.

Säästö on mittava, sillä kertalippu yhteen suuntaan maksaa kaksi euroa. Lue lisää Ühiskaartista ja sen käyttämisestä Visit Tallinnin verkkosivuilta.
Kopli, Tallinna, Rouva Sana

Kopli, Tallinna, Rouva Sana
+ Bonus: Joulutori - tietysti 

No, eihän tätä voi tähän aikaan vuodesta unohtaa: joulutoria. Tallinnan joulutori on rankattu erääksi parhaimmaksi joulutoriksi Euroopassa, ja jos minulta kysytään, sitä se todella on.

Joulutorista löydät muuten lisää muun muassa täältä. Tarina on vanha, mutta edelleen relevantti. On ihanaa, kun tässä häilyvässä maailmassa on jotain perinteikästä ja vuodesta toiseen samanlaisena pysyvää.

Joulutorista on tullut itselleni ja bloggaajakollegalleni Dioriinalle niin tärkeä, että kävimme siellä eilen maanantaina jo viidettä kertaa peräkkäin. Löydät tämän vuotisia reissutunnelmia Instan Storiesin tallennetuista kohokohdista nimellä Joulutori19.

Tsekkaa samalla myös Instan kohokohdat Estonishing Staysta ja Patareista.
Tallinnan joulutori, joulutori, Tallinna, Rouva Sana



6 kommenttia

  1. Adamson Ericin museossa käytiin kesällä. Esillä oli silloin suomalaista taidetta. Museot ja näyttelyt ovat kohteita joissa yleensä käydään jokaisella Tallinnan reissulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävimme siis samassa Eero Järnefeltin taidenäyttelyssä :). Muuten apropoo, Adamson Eric on tällä hetkellä vastavierailulla Järvenpään Taidemuseossa. Virolaista taidetta pääsee katsomaan nyt siis myös Suomen puolella.

      Ja eikö vain: museot ovat Tallinnassa huippuluokkaa. Ykköskäyntikohteita minunkin reissuillani - no, toki muuallakin kuin Tallinnassa :D..

      Poista
  2. Vastaukset
    1. No hei kuule kiitos itsellesi <3. Se oli jo viides kerta, eikä varmasti viimeinen :D..

      Poista
  3. Voi miten iloinen yllätys, että olit saanut Kopli-vinkkejä Sooloiluja-sivulta ja Tallinnatärpeistä! Ja arvaas mitä muuta... suorastaan uskomaton sattuma, että mulla on justiinsa työn alla Trammi Baar -postaus. Tätä voi varmaan kutsua telepatiaksi :). Ja olen kyllä ihan samaa mieltä kanssasi: Koplista kuullaan vielä ja paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fb-ryhmäsi ja blogisi on parasta, mitä Suomen puolella on tapahtunut Tallinnan hyväksi pitkään aikaan. Teet hyvää työtä. Parhautta on, että vinkkisi ja blogisi ovat aidosti palvelevia: kuin virtuaalinen matkaopas. Kiitos siitä sinulle <3. Kanaviasi vinkkaa mielellään eteenpäin.

      Kopli oli sellainen, että jotain jäi kertakäynnin jälkeen vielä hampaankoloon. Listaahan kaikki persoonalliset kuppilat ja paikat sekä omat suosikkisi. Otan vinkkisi avukseni seuraavalla Tallinnan-matkallani :).

      Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram