Estonishing Stay - arjen luksusta

25 marraskuuta 2019

                                                                         Kaupallinen yhteistyö: Estonishing Stay

Virossa puhutaan suomalaismatkustajien kadosta (joka lienee loppuvuoden aikana tosin hieman lientynyt, onneksi) - ja mietin itse usein, miksi.

Anteeksi nyt vain, mutta tämän rouvan mielissä Tallinna on ollut jo useita vuosia monin verroin kiinnostavampi lähimatkailukohde kuin Tukholma.

Kun Fotografiska avattiin kuluvan vuoden kesällä Tallinnaan, poistui viimeinenkin must to go -syy poiketa Tukholmaan.

Mielenkiintoiseksi Tallinnan tekee paikallisten taito vaalia vanhaa ja yhdistää se uuteen. Sitä ei Suomessa edelleenkään oikein hallita.

Ja tietenkin ehdottomasti Tallinnan poikkeuksellisen runsas kulttuuritarjonta. Kulttuurifriikki pökertyy kaupungissa joka kerta.

Aina jää jotain hampaan koloon. 


Tallinna on yhtä hot ja hip matkailukohde kuin toinen suosikkikaupunkini Berliini. Tallinna on vain huomattavasti lähempänä ja nopeammin saavutettavissa.

Totuus on, että jos Tallinnassa käy harvakseltaan, siellä on joka käynnillä enemmän mielenkiintoista nähtävää kuin mihin aika riittää.

Viimeisimmän reissun jälkeen olen vakavasti alkanut haaveilla viikosta tai kahdesta Tallinnassa, jonka aikana yhdistäisin työn ja lomailun.

Ohoi maailmankaikkeus, oletko kuulolla? En pitäisi lainkaan pahakseni, jos toteuttaisit toiveeni vaikka ensi vuonna.

Sillä olen alkanut luovuttaa sen tosiasian kohdalla, että pelkkä päiväristeily Tallinnaan on ihan ookoo.

Ei todellakaan ole, jos Tallinnassa haluaa tehdä jotain!

Jopa koko perheeni totesi viime kesänä toteuttamamme pitkän päiväristeilyn jälkeen, että se oli kaikille ikään katsomatta ihan liian rankka.

Yhtenä päivänä ei vain ehdi nähdä määräänsä enempää, vaikka vähiin tunteihin tunkisi mitä.

Siksi korjasimme asian syyslomalla.

Vietimme pitkän viikonlopun Tallinnassa, ja majoituimme eksklusiivisen hotelliasumisen ja laadukkaan Airbnb-asumisen yhdistävään Estonishing Stayhin.
Estonishing Stay,  Rouva Sana, Tallinna
Estonishing Stay on kirjaimellisesti sitä, mitä virolaisissa kovasti ihailen: vanhan ja kulttuurillisesti merkityksellisen vaalimista ja sen tuomista hyvällä maulla ja taidolla tähän päivään.

Talon juuret kantavat reilun sadan vuoden päähän 1900-luvun alkupuolelle, ja kiinteistön historia on perinteikäs. Talossa majoittuivat aikanaan liikemiehet ja pankkiirit omilla matkoillaan.

Sittemmin talo autioitui ja pääsi huonoon kuntoon, kunnes kiinteistösijoitusyhtiö päätti parisen vuotta sitten ostaa kulttuurihistoriallisesti merkittävänä suojellun rakennuksen ja laittoi sen uuteen uskoon.

Nyt sitä hallinnoi myös monta muuta yritystä kuin Estonishing Stay.
Estonishing Stay,  Rouva Sana, Tallinna
Estonishing Stay,  Rouva Sana, Tallinna
Estonishing Stay,  Rouva Sana, Tallinna
Estonishing Stayn konsepti on yksinkertainen. Eri mittaiseen majoittumiseen tarkoitetut huoneistot sijaitsevat yhdessä talossa, samassa osoitteessa.
Airbnb-kaltaiset huoneistot tarjoavat mahdollisuuden yksilölliseen asumiseen.

Yleiset tilat ovat hotellien tapaan yhteiset kaikille asukkaille. Hulppeiden aulatilojen, kattoterassin, pyykinpesutilojen ja kuntosalin lisäksi asukkaiden vapaassa käytössä on myös lukollinen pyöräkellari.

Mitä arjen luksusta erityisesti kesämatkailijoille.

Korjaa, jos olen väärässä, mutta käsittääkseni vastaavantyylistä konseptia ei Suomesta löydy.

Niistä etäisimmin Estonishing Stayta muistuttaa kotimainen Omena-hotellimme, mutta niistä ja Estonishing Staysta ei voi puhua samassa lauseessa, ei edes samassa kappaleessa.

Estonishing Stay on kuin majoitusta viiden tähden hotellimiljöössä omassa asunnossa - ei budjettiluokan matkailua.

Jo ensimmäinen askel Estoninshing Stayn rappuun kertoo, että se ei ole hostellimatkailua nähnytkään. Rappu on kuin korkealuokkaisen hotellin aulatiloista.

Designvalaisimia, puhdasta tiiliseinää, kivilattioita, suuria peilejä - ja kuin kirsikkana kakun päällä: eteistilan kaiuttimet täyttyvät pianomusiikista.

En voi sille mitään, mutta minuun puitteet tekevät vaikutuksen. Jaksan innostua jopa rapun pianomusiikista koko lomani ajan.

Se saa hyvälle tuulelle.

Sellaiselle, että joku kokee tärkeäksi minun loman aikaisen viihtyvyyteni.
Estonishing Stay,  Rouva Sana, Tallinna
Esimerkkiasunto numero yksi Estonishing Stayssa.
Estonishing Stay,  Rouva Sana, Tallinna
Esimerkkiasunto numero kaksi Estonishing Stayssa.
Estonishing Stay,  Rouva Sana, Tallinna
Esimerkkiasunto numero kolme Estonishing Stayssa. Kuten huomaat - aika erilaisia ovat.
Saan esittelykierroksen talon huoneistoihin, ja kuulen, kuinka vakkariasiakkaille ovat muodostuneet omat suosikkinsa.

Se on helppo ymmärtää. Tänä vuonna avatun Estonishing Stayn huoneistoissa yhteistä on oikeastaan vain se, että niistä yksikään ei ole täysin samanlainen.

Ne ovat kaikki eri kokoisia ja näköisiä. Siksi yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Ennen kuin oma suosikki löytyy, on hyvä syy palata monta kertaa uudestaan.

Yksi huoneistoista on kuin iso, huikean tilava loftia muistuttava yksiö. Toisessa on kaksi pientä tilaa kahdessa kerroksessa.

Kolmannessa on kaksi huonetta ja kaupan päälle oma pieni parveke, joka suorastaan pakottaa hengähdyshetken viettämiseen kirjan kanssa.

Jokainen on tyylillisesti ja sisustuksellisesti omanlaisensa.

Kaikki huoneistot on varustettu perustoiminnoin. Jokaisessa on keittiö ruoanvalmistustarvikkein ja jääkaapein, suihku ja wc, olohuoneessa on televisio ja wifi-yhteys sekä jopa minikirjahylly, jos oma lukeminen on unohtunut kotiin.

Usko tai älä, asunnostamme löytyi lomamme hetkellä myös yksi suomenkielinen kirja!
Estonishing Stay, Rouva Sana, Tallinna
Esimerkkiasunto numero neljä - meidän loman aikainen asuntomme.
Estonishing Stay, Rouva Sana, Tallinna
Asunto oli pieni neljälle, mutta loma sujui hyvin. 
Sisäänkirjautuminen ja liikkuminen on huoletonta ja vaivatonta. Uudet asukkaat saavat ennen lomaansa sähköisen kirjatumiskoodin, joka toimii avaimena jokaiseen oveen: paitsi omaan huoneistoon myös ulko-oveen ja yleisiin tiloihin.

Vaikka asunnot sijaitsevat vilkasliikenteisen Narva Maanteen varrella, ainakin sisäpihan puolen asunto oli erittäin rauhallinen. Ja muuten jopa kattoterassi.

Sijainnilla on hyvät puolensa. Suoraan talon edessä on niin linja-auto- kuin ratikkapysäkkikin.

Kun julkisilla liikkuminen on Tallinnassa edullista ja vaivatonta Ühiskaartin avulla, Estonishing Staysta on hyvät kulkuyhteydet käytännössä minne suuntaan kaupunkia tahansa.

Yksi yhteinen leimallinen piirre huoneistoissa kuitenkin on. Suuria, tilavia perheasuntoja ei ole. Parhaiten ja mukavimmin huoneistoihin majoittuu yksin tai pienen kahden-kolmen hengen porukan kanssa.

Nelihenkinen perheemme majoittui Estonishing Stayhin huoneistoon mukavasti, mutta rehellisyyden nimissä tilaa ei ollut neljälle lähes aikuisen mitoissa olevalle yhtään liikaa.

Muun muassa aamupalan nauttiminen sekä aamu- ja iltapuuhat oli pakko porrastaa, ja suihku- ja wc-tila oli varattu pitkään yhtäjaksoisesti.

Jota kuta asia saattaisi ehkä häiritä. Meitä kuitenkaan ei.
Estonishing Stay, Rouva Sana, Tallinna,
Estonishing Stayssa viihtyy vain yhden yön yli, eikä pitempään toki edes tarvitse. Silti huoneistoista piirtyy se, että ne ovat myös pidempiaikaiseen majoitukseen tarkoitettu.

Esimerkiksi pyykinhuoltotilat ovat niin täydelliset, että täällä kaksi viikkoa on lyhyt aika.

Ehkä maailmankaikkeus järjestää minulle vielä joskus parvekkeella kirjan lukemiseen houkuttelevan asunnon viikoksi tai kahdeksi.

Herään siellä kauniiseen kevätaamuun, aloitan työpäiväni rennosti ja joutilaasti kahvia juoden omalla parvekkeellani takapihan luonnon heräämistä seuraten.

Työskentelen päivän niin ahkerasti, että ehdin iltapäivällä vähintään kahteen museoon ja yhdelle lasilliselle kävelymatkan päässä olevaan Kadriorgin puistoon - ennen kuin päätän illan kuntosalille.

Ja sama repeatillä seuraavana ja taas sitä seuraavana aamuna.

Täydellistä.

Eikö?

... Saahan sitä ainakin haaveilla.
Estonishing Stay, Rouva Sana

Lue lisää Estoninshing Staysta ja sen huoneistoista
Majoitukset ovat varattavissa Suomesta myös Booking.comin kautta. 

Mitä tehdä Tallinnassa juuri nyt? 
Vinkkejä Tallinnan loppuvuoden lomailuun juuri nyt saat täältä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram