Joulu käynnistyy Tallinnasta

11 joulukuuta 2017

Ei ole joulukauden avajaisia ilman Tallinnan joulutoria.

Näin voi kai sanoa viimeistään nyt, kun Rouva Sana on hakenut vauhtia jouluntunnelmaan jo kolmannen kerran peräkkäin rakkaan bloggaajakollegan Dioriinan kera Tallinnasta.

Tallinna
Perinteet eivät synny itsestään. Ne pitää itse luoda, sano.

Rouva Sanan suhde Tallinnaan on pitkäaikainen ja... no, ei ole ollut ihan aina niin mutkaton. Vierailin kaupungissa ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa, kun nykyinen lahden yli matkailu otti vasta ensimmäisiä, viisumivapaita askeliaan.

Työni vuoksi kaupunki tuli jo tulloin tutuksi. Matkustin sinne usein.

Muistona noin 25 vuoden takaisilta ajoilta on punainen, puinen joulutonttu, joka löytää pikkuruisesta pahvilaatikosta tiensä itseoikeutetusti edelleen joka vuosi kotimme ruokailutilaan. Pahvilaatikossa lukee "Päkapikk käsitöö", ja tonttu on saanut sen mukaan nimensä: Pikk.

Ehkä vierailin 90-luvulla Tallinnassa liian usein. Ehkä näin Vanhankaupungin terasseilla liian paljon valkoisia muovituoleja ja kuulin huutavista kauittimista liikaa vuosikymmenen hoteimpia tanssibiittejä.

Mene ja tiedä.

Sen kuitenkin tiedän, että Tallinna menetti mielessäni pitkäksi aikaa hohtonsa. Oli liikaa jotain, joka ei ollut omaleimaista eikä edes paikallista.

Kunnes 2000-luvun aikana Virossa alkoi tapahtua jotain, joka välittyi myös tallinnalaiseen katukuvaan. Pelkästään positiivisesti.

Tallinna

Tallinna

Tätä nykyä Tallinna on eittämättä yksi suosikkikaupungeistani. Se jyrää tunnelmallaan alleen mennen tullen suomalaisten toisen suosikkikohteen Tukholman.

Tukholmasta puuttuu kaikki se pittoreskisuus ja lämminhenkisyys, positiivisella tavalla lievä keskeneräisyys ja rosoisuus, omaleimaisuus, joka Tallinnassa on nyt alati läsnä.

Tallinnan suurinta plussaa on paikallisten ymmärtämys vanhan ja menneen vaalimisesta sekä omituinen taito sekottaa siihen tätä päivää niin, että kaikki istuu toinen toistensa viereen niin kuin ne olisivat olleet aina siinä: sulassa sovussa.

Sama korostui myös jouluisella matkallamme tänä vuonna.

Tallinna
Lühike jalg on katu, joka vie Raatihuoneen takaa ylös kaupungin muurille.
Kadun varsi on täynnä mielenkiintoisia desing- ja kättentöihin keskittyviä puoteja.
Huomaa Rouva Sanan bloggaajakollegan Dioriinan kurkkiva pää sekä hänen joulutorilta ostamansa uusi pipo.
Raatihuoneen torin ja joulutorin takaa, hiukan Rataskaevu 16 -ravintolan jälkeen oikealle avautuu lyhyt, kapea katu kohti korkeuksia ja Vanhankaupungin muuria. Katu on nimeltään Lühike jalg.

Lyhyt jalka on sanansa mukaisesti lyhyt, mutta sen varrelle mahtuu tukku kulttuurinystävän must-kohteita: erilaisia virolaisen taide- ja design-osaamisen taidonäytteisiin keskittyviä puoteja sekä virolaisen taiteen monipuolisimpiin taiteilijoihin kuuluneen Adamson-Ericin nimeä kantava museo.

Lämpimästi suosittelen paitsi museota myös upeaan taidekeramiikkaan ja muuhun taideteolliseen nykyosaamiseen keskittynyttä puotia (joka on kyllä jo iso myymälä) välittömästi Lühike jalgin kulmassa.

Jos osut sitä viistosti vastapäätä olevaan kättentyö-puotiin rauhallisena aikana, saat sen omistajalta pitkän mielenkiintoisen tarinan paikan historiasta ostostesi kaupan päälle ja pääset tutustumaan kellaritiloissa olevaan vaihtuvaan näyttelyyn.

Helina Tilkin töitä on rantautunut Suomeen paljon. Jos olet tämän värikkään keramiikan ystävä, löydät myös sitä Lühike jalgin varrella olevasta design-puodista.

Ja aika paljon myös muuta: käsitöitä, lankoja, luonnonkosmetiikkaa, vaatteita, koruja..

Tallinna
Pipoja joka päähän. Jos on Tallinnan joulutorin asiakkaita uskominen, pipot ovat nyt hittituote.

Mutta yhden asian voittanutta Tallinnassa ei ole.

Anna Rouva Sanalle yksi vapaasti käytettävä päivä, ja hän kuluttaa sen mieluiten Tallinnan Vanhankaupungin katuja ja kujia astellen, ylhäältä muurin päältä maisemia ihastellen ja pienten, salaperäisten kahviloiden ja ravintoloiden antimista nauttien.

Aikaa siihen ei ole yksinkertaisesti koskaan liikaa.

Koska Tallinna vain on..

Tallinna


Parhaat viime hetken vinkit Tallinnan jouluiselle matkallesi 
Joulutorin aukiolojat ja muut jouluvinkit löydät erikseen sivulta Joulu Tallinnassa.

Lämpimästi suosittelen myös suomalaisten Tallinnasta käsin
suomalaisille toimittamaa Tallinna24-verkkolehteä.


EDIT. Juttu on kirjoitettu vuosi sitten. Sen kaikki tiedot linkkejä myöten pätevät kuitenkin yhä.
Joulu todellakin alkaa Tallinnasta. 
Seuraa Rouva Sanan ja Dioriinan perinteeksi muodostunutta joulumatkaa 
Rouva Sanan Instagramin puolelta ma 10.12.2018.12 kommenttia

 1. Todella hurmaavan näköistä! :)

  VastaaPoista
 2. Tallinnasta löytyy aina jotain uutta nähtävää ja koettavaa.
  Mukavaa viikkoa sinulle Rouva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eikö vain :) - todellakin allekirjoitan tuon. Joulutorin takana oleva katu ja sen varrella olevat puodit ovat olleet sijoillaan kauan, ja vasta nyt minäkin löysin sinne. Ihana Tallinna <3.

   Poista
 3. Kiva teksti ja hienoja kuvia! Tallinnan joulutorissa on kyllä jotain todella taianomaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen miettinyt, miten yksinkertaisissa ja aika itsestään selvissäkin asioissa voi olla niin omituista taikaa. Mutta niissä on. Niin myös Tallinnan joulutorissa, todellakin kyllä (ja parhauttahan siellä on paikan päällä juotu lämmin glögi, perinne sekin...) :).

   Kiitos, kun kävit kylässä! Valoa ja iloa joulunodotukseesi!

   Poista
 4. Tallinan joulutori on aivan huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin on, komppaan! Yhtä huippu muuten kuin syksyiset Vanhankaupungin kujat <3. Ihanaa, kun poikkesit! Valoa ja iloa!

   Poista
 5. Tallinnan joulutori on elämyksellisen kaunis 🎄 ja kaupunki itsessään pittoreski. Kohta nousen laivaan kokemaan tätä joulutunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sinä sen todellakin sanoit: just noin! Toivottavasti sinulla oli ihana, jouluinen päivä <3.

   Poista
 6. Tallinnan joulutorilla mennään runsaan viikon kuluttua. Myös monta muuta vastaavaa on nähty Euroopassa. Mielitorimme on kyllä Vilnan Joulutori.

  VastaaPoista
 7. Tallinnan joulutori on IHANA <3! Tämä, yllä oleva juttu on kirjoitettu kaksi vuotta sitten ja kaikki samat ajatukset pätevät yhä. Miten tässä häilyvässä maailmassa voikin olla jotain niin perinteikästä ja pysyvää.

  Terkkuja muuten jälleen Tallinnan joulutorilta! Perinteikäs ja pysyvä on myös joka vuotinen joulutorimatkamme bloggaajakollegani Dioriinan kanssa. Kävimme joulutorilla eilen. Oli ihanaa ja jouluista - semminkin, kun sää suosi ja Tallinnassa oli pikkuripaus lunta.

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram