Viron seitsemän tunnetuinta designesinettä saman katon alla

10 lokakuuta 2016

Sana design ei sanana tarkoita sen kummempaa asiaa kuin muotoilua: jokin esineen, vaatteen tai asian muodon ja käytettävyyden suunnittelua.

Sanana designiin ei siis liity minkäänlaista luksusta vaan kuorrute tulee jostain muusta.

Käännettynä sama asia toisin päin: designin ei tarvitse maksaa tai olla kallista luksusta. Parhaimmillaan design usein onkin, kun se on kaikkien saavutettavissa.

Osa ihmisten tavallista arkea.


Tallinna


Tallinnan keskustassa Viru-hotellin yhteydessä sijaitsevassa Solo Sokos Hotel Estoriassa virolainen design on tuotu niin lähelle matkailijoita kuin se on mahdollista. Osaksi kokonaisvaltaista majoituskokemusta.

Ei ihme, että hotelli nousi tänä vuonna vain muutaman olemassaolovuotensa jälkeen TripAdvisorin Viron parhaiden hotellien viidennelle sijalle.

Jos olet seuraavalla lomallasi matkalla Tallinnaan, käy tutustumassa seuraavaan seitsemään virolaiseen huippudesigntuotteeseen Solo Sokos Hotel Estoriassa.

Osa designesineistä on bongattavissa Virun kanssa yhteisestä aulatilasta kenen tahansa matkailijan.

Solo Sokos Hotel Estoria
Solo Sokos Hotel Estorian jokaisesta majoituskerroksesta löytyy viihtyisä aulatila,
joka on varustettu muun muassa Custo-tuolein ja Comb-kirjahyllyin.


SNOOB- ja PIRN-tuolit/Tiina Mang

Tiina Mang on tunnettu erityisesti julkisten tilojen suunnittelijana. Pitkän työuran omassa perheyhtiössään tehnyt Mang on jättänyt kädenjälkensä myös Suomeen muun muassa Nokian Oulun toimitiloihin sekä Jyväskylään Tiimiakatemiaan.

Solo Sokos Hotel Estorian aulassa ja muissa yhteisissä tiloissa on Mangin kaksi eri versiota pyöreästä tuolista.

Snoob on kuin jaloilla seisova pyöreä pesä. Lapsi mahtuu siihen jopa torkuille.

Pirn  puolestaan on pyöreä tuoli, joka on saanut asiakkaiden toiveista käsinojat. Ulkoisesti tuoli muistuttaa päärynää. Molemmat tuolit ovat testattavissa hotellin aulatilassa.

SOLID SPIN LAMP -valaisimet/Johanna Tammsalu

Tammsalu on virolaisen suunnittelun ja designin moniosaaja. Kotimaansa lisäksi hänen töitään löytyy ainakin Englannista ja Ranskasta.

Tammsalu on on paitsi muotoilija myös valokuvaaja sekä graafinen - ja vaatesuunnittelija. Tätä nykyä hän suunnittelee muun muassa teknisiä vaatteita... kenellepäs muille kuin matkailijoille.

Solid Spin Lamp ei koostu vain yhdestä tai kahdesta valaisimesta vaan se on kokonainen kokoelma kirjaimellisesti erilaisia ja eri värisiä valaisimia.

Valaisimet ovat käytössä Solo Sokos Hotel Estoriassa aulatilassa.

Solo Sokos Hotel Estoria


RESIGN-kellot/Juri Roosa

Roosa on muusikko ja taiteilija, joka on kurkottaa menestyksellisesti myös designin puolelle. Hänen suunnittelunsa tavaramerkkejään ovat kellot sekä tallelokerot ja mittarit (juu kyllä!).

Töissä yhdistyy leikkisyys, pophenkisyys ja kierrätys. Roosa hyödyntää töissään vanhoja esineitä ja käytettyjä materiaaleja.

Solo Sokos Hotel Estorian vastaanoton takaa löytyy joukko Roosan kitsch-henkisiä Resign-kelloja. Kellot on muokattu ja tehty uudestaan vanhoista metallinpaloista.

Näitä kelloja ei voi ohikulkijan todellakaan olla huomaamatta.

Solo Sokos Hotel Estoria


CUSTO-tuoli/Kärt Kukkur

Kolmikymppinen Kärt Kukkur on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta niittämään mainetta julkisten tilojen huonekalujen suunnittelijana. Custo on hänen töistään ehkä tunnetuin.

Custo-tuoli on kuin kookas linnan valtaistuin, mutta sen juju piileekin nimenomaan siinä. Istuimen ympärillä olevat reunat luovat istumiselle meluttoman ja hälinättömän paikan.

Ja muuten toimii: Custossa hotellin vieras istuu kuin omassa maailmassaan. Istumia on jokaisen hotellikerroksen aulatiloisssa.

HAUS-tuoli/Martin Saari

Saari on Kukkurin suunnittelijakollega ja ikätoveri.

Haus-tuoli on kuin suuri äänieristetty talo. Se on viety monin verroin pitemmälle kuin pikkusisarensa Custo.

Haus on luotu yksinoloa ja olemista varten. Sen akustisten ominaisuuksien kehutaan olevan huippuluokkaa.

Tuoleja löytyy jokaisen hotellikerroksen aulatiloista.

Solo Sokos Hotel Estoria
Haus-tuoli.


COMB-kirjahylly/Jaanus Orgusaar

Orgusaar on palkittu virolainen muotoilija, jonka erikoisosaamista on erityisesti 3D-suunnittelu. Orgusaar tuli tunnetuksi alunperin kenkä- ja vaatesuunnittelijana, ja hän siirtyi myöhemmin huonekalujen ja valaisimien pariin.

Orgusaarin tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluu Comb-kirjahylly, joita matkailija bongaa yleisesti Tallinnasta myös muualta kuin Solo Sokos Hotel Estoriasta.

Comb itsessään on kuin pieni taideteos. Samaan aikaan se on kuitenkin toimiva. Vaikka kirjahyllyn yleisilme on kevyt ja sen hyllyt ovat vain muutamien millien paksuisia, hyllyn rakenne mahdollistaa, että se kestää suuren määrän teoksia.

Solo Sokos Hotel Estoria


CLICK & GROW-viherruukku/virolaisten yrittäjien yhteisinnovaatio

Suomessakin yleisesti vilahdelleet Click & Grow -yrttiruukut ovat alkuperältään virolaisia.

Kaikenlaiseen viherkasvattamiseen suunnitellut ruukut ovat pienen yrittäjoukon innovaatio, joka on paisunut sittemmin globaaliksi bisnekseksi. Yrityksen varsinainen päätoimipaikka on tätä nykyä San Franciscossa.

Click & Grow on itsekasteleva, valoin varustettu yrttiruukku, joka kasvattaa kasveja vailla juuri minkäänlaista huolenpitoa. Ruukkujen toiminnan kehittämisessä sanotaan käytettäneen myös Nasan teknologiaa.

Ruukkuja löytyy yleisesti myös Suomesta. Solo Sokos Hotel Estoriassa ruukkuja voi bongata hotellikerrosten yhteisistä aulatiloista.

Solo Sokos Hotel Estoria


Hei tiesitkö muuten vielä, että virolaista designia on mahdollisuus saada verkkokaupan kautta myös Suomeen?

Tai poikkea tutustumassa tuotteisiin seuraavalla Tallinnan matkallasi kätevästi lyhyen kävelymatkan päässä satamaterminaaleista. Katso lisää Estonian Design Housesta täältä.Enemmän virolaisesta designista yleisesti löydät tarinaa 
Rouva Sanan blogista täältä. 

Tarinaa Solo Sokos Hotel Estoriasta 
ja siitä, miksi se on kohonnut nopeasti 
matkailijoiden suosituimpien hotellien joukkoon Virossa
löydät lisää täältä.

Vinkkejä lasten kanssa matkailemiseen Tallinnassa löydät täältä
ja muutaman sanasen ihanasta Telliskiven alueesta löydät täältä.
Vink vink.

Yhteistyössä Solo Sokos Hotel Estoria, Visit Tallinn, Tallink Silja ja Pieni Ideapuoti.

8 comments

 1. Nojatjoli korkealla selkänojalla on upea. Tekee heti mieli laittaa kupillinen teetä ja ottaa kirja mukaan ja käpertyä tuohin tuoliin nautiskelemaan <3
  Ihanaa viikkoa Rouva Sana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, se tuoli ON uskomaton. Sinne kätkeytyy muun maailman ulottumattomiin, ja on kuin olisi yksin... heh, kaikkien ihmisten silmien alla. Siinä tuolissa on taikaa :).

   Poista
 2. Haus tuoli on mahtava, houkuttelee lukemaan omaan rauhaan. :) Muutenkin mielenkiintoisia tuotteita. Hyvää uutta viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävä muuten myös tuo Click & Grow -ruukku. Olen nähnyt vastaavia paljon, mutta en ihan heti olisi osannut kysyttäessä veikata, että se on naapurimaastamme kotoisin. Ruukku on idealtaan mainio.

   Mahtavaa, kun kävit kylässä Outi <3.

   Poista
 3. Minä taas ihastuin eniten Snoobiin :). Siihen olisi mukava vaikka käpertyä lukemaan blogeja <3.
  Rakastan hotelleja, joissa on kaunista designea (ikkunoista avautuvien kauniiden maisemien lisäksi). Solo Sokos Hotel Estoriassa on selvästi hoksatu siis jotain olennaista. Täytyy käydä joskus Tallinnan reissulla kurkkaamassa :).
  Ihanaa viikkoa Siulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solo Estoria on kuule Heidi varmasti sinun juttusi <3. Laitahan korvan taakse, kun menet seuraavan kerran.

   Ja hei Snoob on ihana :).

   Poista
 4. Talotuolin voisin ottaa töihin - vaikka minulla onkin oma työhuone, jonne saan linnoittautua, ei siellä pehmeää istuinta ole;)
  Tuo kirjahylly on minun makuuni ja tuollaisen voisin ottaa jopa kotiin, jos täältä tyhjää seinäpintaa jostain löytyisi.
  Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävää, miten nuo tuolit, talolla tai ilman, vetoavat ihmisiin. Niissä on jotain, jota on ehkä vaikea pukea selkeiksi sanoiksi.

   Eikö olekin muuten aika veikeä kirjahylly. Jokainen kirjafani tietää, että hyllyt ovat yleensä aika massiiviset. Comb on täydellinen poikkeus.

   Ole hyvä, ihana Lady <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram