Taideaarteita keskiuusmaalaista kodeista

06 helmikuuta 2017

Tuusulanjärven rannalla, kallion päällä, yli Suomen itsenäisyyden ajan töröttänyt Halosenniemi on rakennuksena ja miljöönä niin vaikuttava, että siellä esiteltävät teokset saavat pistää näyttelyissä aina parastaan erottuakseen joukosta.

Jotain tämän tyyppistä pyöri Rouva Sanan päässä tammikuun loppupuolella Halosen ateljeekodin tuoreimman näyttelyn avajaisissa.

Halosenniemi on suosittu matkailukohde kesäisin, ja ihan aiheesta toki: Rouva Sanan mielestä poikkeuksellisen kaunis ateljeekotia ympäröivä miljöö on toukokuussa kesän vasta puhjetessa kukkaan.


Halosenniemi/Kotien taideaarteita
Pekka Halosen talvista maisemaa.
(Kuva: Halosenniemi/Tuusulan taidemuseo)

Silti Halosenniemi on upea kaikkina vuodenaikoina. Erityisen paljon olen alkanut pitää siitä myrskyisillä syystuulilla ja kipakoilla talvipakkasilla.

No, niin kuin koko Tuusulanjärvestäkin.
Kun Halosenniemessä hengähtää ja antaa näyttelyn puhua hiljalleen omaa kieltään, teokset nousevat seiniltä esiin. Ne alkavat elää katsojan silmissä.

Taidemaalari Halosen massiivisin elämäntyö, oma koti, ei enää varastakaan ihan koko showta.

Halosenniemen tuorein näyttely Kotien taideaarteita on sitä huikaisevampi kokoonpano, mitä enemmän sen äärelle malttaa paneutua.

Halosenniemen kävijäkonkari bongaa seiniltä lukemattoman määrän ennennäkemättömiä teoksia. Museosta vahvistetaan, että osa teoksista ei ole ollut esillä missään.

Siis yhtään missään koskaan aikaisemmin.

Ainutlaatuiseksi Kotien taideaarteita -näyttelyn tekee sen näkökulma. Teokset on koottu keskiuusmaalaisista eli ihan paikallisten lähialueen taiteen harrastajien ja keräilijöiden (kulttuuri)kodeista.

Näkökulma tuo mukanaan näyttelyyn uuden ulottuvuuden. Kun taideteokset on hankittu ilostuttamaan oman kodin seiniä, mukaan mahtuu sellaisia helmiä, jotka ovat muualla tulleet hyllytyksi.

Kuten esimerkiksi lehmäaiheet.

Rouva Sanaan vaikutuksen tekivät erityisesti Eero Järnefeltin Sonni ja Pekka Halosen Vasikkataulu. Niitä en ole nähnyt missään koskaan aikaisemmin.

Jännittävällä tavalla raikkaita olivat myös Venny Soldan-Brofeldtin kukka-aiheiset työt.

Näyttelyn kierrettyä kävijä myös häkeltyy.

Halosenniemessä on esillä aikamoinen pala suomalaista kulttuuri- ja samalla paikallishistoriaa, joka on tallennettu pysyvästi lähellä asuvien ihmisten - jopa naapureiden - koteihin.

Niin huimaa, että jo ihan tärisyttää! Paikallinen kulttuuriteko siis jo ihan itsessään.

Uskomattoman hieno näyttely ja näyttelyidea Halosenniemeltä, ja ison lierihatun noston arvoinen kiitos näyttelyyn teoksiaan luovuttaneille keskiuusmaalaisille.

Kotien taideaarteita on enemmän kuin osa Suomi 100 -vuotisjuhlavuoden teemaa Yhdessä.

Halosenniemi/Kotien taideaarteita
Eero Järnefeltin ikuistama Sonni on  poikkeuksellinen - ja kaunis - teos.
(Kuva: Halosenniemi/Tuusulan taidemuseo)Kotien taideaarteita -näyttely Halosenniemessä Tuusulassa 23.4.2017 asti.
Lisätiedot www.halosenniemi.fi.


Rouva Sana näki näyttelyn avajaisten kutsuvieraana.

8 comments

 1. Oo miten kaunis paikka ja koko miljöö.
  Ihanaa viikkoa sinulle Rouva Sana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halosenniemi on <3. Yhä enemmän olen alkanut pitää miljööstä syys- ja talviaikaan.

   Oli huikea päästä kuvamaan Halosenniemeä viime viikonloppuna järveltä päin, kiitos talven ja järven jään, suunnasta, jonne harvoin muutoin pääsee. Täytyy jossain vaiheessa muistaa julkaista jokin kuva.

   Valoa ja iloa ihanainen <3.

   Poista
 2. Halosenniemessä käynnistäni on jo aikaa joten pitäisi nyt tulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä näyttely sinun täytyy Marjo nähdä... vaikka et Keski-Uudellamaalla siis asukaan. Huikean hienoja, ennen näkemättömiä teoksia muun muassa Haloselta ja Järnefeltiltä. Ja Halosenniemi on talvella erilainen kuin kesällä :).

   Poista
 3. Niin kaunis paikka! <3

  Löysin vasta nyt blogiisi vaikka olen instagramissa seurannut sinua jo pitkään. Instagram ei petä, myös blogisi on ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik, nyt kyllä olen otettu kauniista sanoistasi Krista: iso kiitos <3. Ja iloista, että tänä maailman hektisenä aikana löysit tiesi myös tänne blogin puolelle saakka <3.

   Halosenniemi on kaunis, superkaunis. Jos et ole koskaan käynyt, sinulla on aukko kulttuurisivistyksessä <3. Ja jos et ole koskaan käynyt, ja tulet, muista kysyä myös muut vinkit alueen kulttuurikohteisiin. Niitä on meinaan oikeasti paljon.

   Ja jos olet käynytkin, tule taas uudestaan. Nyt on hyvä syy :).

   Vaan nyt matkailumainospuhe loppuu tähän. Tulethan kylään tänne blogin puolelle ainakin toistekin <3. Valoa ja iloa helmikuuhusi!

   Poista
 4. Mä niin rakastan Halosennimeä -rakennusta ja ympäristöä. Se tuoksu mikä hirsistä lähtee!

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram