Tuusulanjärven rannalla, kallion päällä, yli Suomen itsenäisyyden ajan töröttänyt Halosenniemi on rakennuksena ja miljöönä niin vaikuttava, että siellä esiteltävät teokset saavat pistää näyttelyissä aina parastaan erottuakseen joukosta.

Jotain tämän tyyppistä pyöri Rouva Sanan päässä tammikuun loppupuolella Halosen ateljeekodin tuoreimman näyttelyn avajaisissa.

Halosenniemi on suosittu matkailukohde kesäisin, ja ihan aiheesta toki: Rouva Sanan mielestä poikkeuksellisen kaunis ateljeekotia ympäröivä miljöö on toukokuussa kesän vasta puhjetessa kukkaan.

Halosenniemi/Kotien taideaarteita
Pekka Halosen talvista maisemaa.
(Kuva: Halosenniemi/Tuusulan taidemuseo)

Silti Halosenniemi on upea kaikkina vuodenaikoina. Erityisen paljon olen alkanut pitää siitä myrskyisillä syystuulilla ja kipakoilla talvipakkasilla.

No, niin kuin koko Tuusulanjärvestäkin.
Kun Halosenniemessä hengähtää ja antaa näyttelyn puhua hiljalleen omaa kieltään, teokset nousevat seiniltä esiin. Ne alkavat elää katsojan silmissä.

Taidemaalari Halosen massiivisin elämäntyö, oma koti, ei enää varastakaan ihan koko showta.

Halosenniemen tuorein näyttely Kotien taideaarteita on sitä huikaisevampi kokoonpano, mitä enemmän sen äärelle malttaa paneutua.

Halosenniemen kävijäkonkari bongaa seiniltä lukemattoman määrän ennennäkemättömiä teoksia. Museosta vahvistetaan, että osa teoksista ei ole ollut esillä missään.

Siis yhtään missään koskaan aikaisemmin.

Ainutlaatuiseksi Kotien taideaarteita -näyttelyn tekee sen näkökulma. Teokset on koottu keskiuusmaalaisista eli ihan paikallisten lähialueen taiteen harrastajien ja keräilijöiden (kulttuuri)kodeista.

Näkökulma tuo mukanaan näyttelyyn uuden ulottuvuuden. Kun taideteokset on hankittu ilostuttamaan oman kodin seiniä, mukaan mahtuu sellaisia helmiä, jotka ovat muualla tulleet hyllytyksi.

Kuten esimerkiksi lehmäaiheet.

Rouva Sanaan vaikutuksen tekivät erityisesti Eero Järnefeltin Sonni ja Pekka Halosen Vasikkataulu. Niitä en ole nähnyt missään koskaan aikaisemmin.

Jännittävällä tavalla raikkaita olivat myös Venny Soldan-Brofeldtin kukka-aiheiset työt.

Näyttelyn kierrettyä kävijä myös häkeltyy.

Halosenniemessä on esillä aikamoinen pala suomalaista kulttuuri- ja samalla paikallishistoriaa, joka on tallennettu pysyvästi lähellä asuvien ihmisten - jopa naapureiden - koteihin.

Niin huimaa, että jo ihan tärisyttää! Paikallinen kulttuuriteko siis jo ihan itsessään.

Uskomattoman hieno näyttely ja näyttelyidea Halosenniemeltä, ja ison lierihatun noston arvoinen kiitos näyttelyyn teoksiaan luovuttaneille keskiuusmaalaisille.

Kotien taideaarteita on enemmän kuin osa Suomi 100 -vuotisjuhlavuoden teemaa Yhdessä.

Halosenniemi/Kotien taideaarteita
Eero Järnefeltin ikuistama Sonni on  poikkeuksellinen - ja kaunis - teos.
(Kuva: Halosenniemi/Tuusulan taidemuseo)Kotien taideaarteita -näyttely Halosenniemessä Tuusulassa 23.4.2017 asti.
Lisätiedot www.halosenniemi.fi.


Rouva Sana näki näyttelyn avajaisten kutsuvieraana.