Blogi on muutakin kuin julkinen päiväkirja eli blogin maineen kirkastus

11 elokuuta 2017

On aika kirkastaa blogiin ja bloggaamiseen liittyviä mielikuvia. Kun mietit sanaa "blogi", mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen?

Oman elämän ja arjen esittely? Julkinen päiväkirja?

Kuohuviini ja ilmaiset lahjat? Huulipuna, kynsilakka ja selfiet?

(Kuva: Pixabay)

Ei sovi kieltää. Totta toinen puoli.

Ja ihan jokaista lukijaa ja seuraajaa kaikki tuo ylläoleva ei kiinnosta.

Mutta blogi tarkoittaa myös paljon muuta kuin edellä mainittua (vaikka se näkyvin puoli ehkä onkin).

Ja tätä mielikuvaa Rouva Sana haluaa nyt kiillottaa, kirkastaa blogin puolesta.

Miksi?

Siksi, että blogi on erinomainen, melkeinpä väittäisin paras, sisältömarkkinoinnin apuväline, joka sopii yrittäjälle, yhdistyksen tai muun yhteisön edustajalle tai jopa ammatillista suuntaa omassa elämässään etsivälle.

Mutta vallalla olevat, usein aika kliseisetkin mielikuvat peittävät ja - ja harmi kyllä - myös pilaavat monen kohdalla blogin markkinointiviestinnälliset mahdollisuudet.

Ei luoteta blogin voimaan markkinoinnin tukijalkana vaan sitä pidetään aikakaus- ja iltapäivälehtien korvikkeena.

Niin väärin.

Markkinointi perustuu vuonna 2017 - ja usko tai älä, taatusti koko loppuvuosikymmenen - sisältöihin. Me kuluttajat emme halua vastaanottaa mainoksia.

Me vietämme yhä enemmän aikaa verkossa ja sosiaalisen median kanavilla, ja me haluamme viihtyä, tulla kosketetuksi ja liikutetuksi. Me haluamme tietoa ja ohjeita.

Me emme vastaanota niitä mainoksista ja tarjouksista. Me vastaanotamme niitä mielenkiintoisista, toisten jakamista sisällöistä ja tarinoista.

Mitä jaetumpi ja puhutumpi sisältö on ja jos sen jakaja on meille jollakin tapaa tuttu, sitä varmemmin se vetää meitä puoleensa, pysäyttää ja tulee todennäköisesti vastaanotetuksi sen ensirivistä loppumetreille asti.

Sisältöjä luodaan kaikkiin sosiaalisen median kanaviin, mutta paikka, missä meidän on mahdollisuus tehdä parhaiten konkreettista kauppaa, ovat verkkosivut.

Verkkosivut ovat kuitenkin mainos siinä missä mikä tahansa ilmoitus puhelinluettelon keltaisilla sivuilla, jos verkkosivuille ei päivitetä säännöllisesti - tai mikä pahinta, koskaan - tuoretta sisältöä.

Miten markkinoit, tiedotat, brändäät tai sitoutat omia asiakkaitasi itseesi, jos verkkosivusi näyttävät viikosta ja kuukaudesta toiseen samanlaiselta kuin ne ovat olleet aina?

Miten saat asiakkaasi ja seuraajasi tulemaan verkkosivuillesi uudelleen? Miten teet verkkosivuillasi kauppaa?

Blogin avulla.

(Kuva: Unsplash)

Blogi on tekniikaltaan yksinkertainen, helppo, vaivaton ja myös edullinen keino tuottaa sisältöä kaikkiin sisältömarkkinoinnin kanaviisi.

Bloggaaminen ei ole rakettitiedettä.

Blogikirjoitusten avulla jaat verkkosivuillesi tuoretta sisältöä, ja jokaisen kirjoituksen jälkeen saat oivan syyn lähestyä seuraajiasi myös muiden sosiaalisen median kanaviesi kautta.

Jokainen sisältömarkkinointiin valjastettu kanavasi kiittää blogiisi tuottamastasi annista.

Blogi on tasavertainen käyttöliittymä - ja siksi se niin moneen käyttöön taipuukin. Blogia on mahdollisuus hyödyntää julkisena päiväkirjana kyllä juu, mutta silloin sillä on vain erittäin harvoin tekemistä tavoitteellisen bloggaamisen ja sisältömarkkinoinnin kanssa.

Tavoitteellinen bloggaaminen on sisältömarkkinoinnin apuväline. Blogi ja sen kautta julkaistavat sisällöt ovat siis kirjaimellisesti välikappale jonkin isomman ja laajemman määränpään saavuttamisessa.

Bloggaaminen itsessään on tavoite vain harrastajabloggaajille. Siksi julkisen päiväkirjan ylläpitämisellä ja tavoitteellisella bloggaamisella on vissi ero.

Tavoitteellinen bloggaaja ei bloggaa bloggaamisen ilosta. Harrastajabloggaaja bloggaa.

Tavoitteellisia bloggaajia yhdistää yksi ohjenuora: jos tavoitteellisen bloggaajan suunta on hukassa, hän käyttää sisältöjen tuottamiseen kuluvan ajan lukemiseen, tiskaamiseen tai vaikka metsässä samoamiseen mieluummin kuin tekstien ja kuvien kursimiseen kokoon.

Tavoitteellisessa, sisältömarkkinoinnin apuvälineeksi valjastetussa bloggaamisessa suunta on aina tulevaisuudessa ja sieltä konkretiaksi puetuissa maamerkeissä.

Tarkat maamerkit bloggaamiselle löytyvät yrittäjän kohdalla liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelmasta sekä vähintään (huom! paino sanalla vähintään) kerran vuodessa päivitetystä markkinoinnin vuosikellosta.

Omaa ammattiosaamista esiintuova etsii samat maamerkit tulevaisuudensuunnitelmistaan ja tulevista päämääristään.

Tärkein kysymys tavoitteellisella bloggaajalla onkin aina miksi?

Miksi? Miksi ja taas miksi?

(Kuva: Unsplash)

No joo, myönnetään. Tähtäimen löytäminen ei ole kiireen ja kaaoksen keskellä aina ihan helppoa.

Siksi Sisältötoimisto Rouva Sana on rakentanut sinulle kuuden viikon mittaisen Minustako bloggaaja? - Näin markkinoin sisällöillä verkossa -verkkokurssin.

Verkkokurssi sopii taustastasi riippumatta sinulle, joka haluat harjoittaa blogisi avulla tavoitteellista, päämäärätietoista ja säännöllistä sisältömarkkinointia.

Verkkokurssin käytyäsi:

 • tiedät, mistä puhutaan, kun keskustelussa esiintyvät sanat "sisältömarkkinointi" ja "sisällöntuotanto" ja 
 • osaat harjoittaa niitä blogin avulla käytännössä
 • ymmärrät, miksi blogi on sisältömarkkinoinnin apuväline ja mikä sen rooli markkinoinnin kentässä on: miten media- ja markkinointikenttä on 2000-luvulla muuttunut, ja miksi markkinoinnin harjoittaminen on siirtynyt suurelta osin yrittäjien ja kansalaisten itsensä toteuttavaksi (erityisesti mitä pienemmästä toimijasta on kyse)
 • opit blogin perustamisen alkeet
 • osaat ideoida juttuja 
 • tiedät tukun ohjeita jutun kirjoittamiseen
 • vakuutut blogin visuaalisuuden merkityksestä
 • osaat tehdä blogillesi sisältösuunnitelman ja tiedät vinkkivitoset sen päivittämiseen
 • kuulet, miksi markkinointimielessä ei voi blogata ilman tavoitteita, luot blogillesi omat tavoitteet ja opit, miten niitä mitataan konkreettisesti
 • kuulet, millainen on yksittäinen hyvä blogijuttu ja mitä elementtejä se sisältää
 • viipyilet tarinoiden leirinuotiolla ja palaat hetkeksi luolamiesaikaan (sillä mikään ei lopulta ole muuttunut ja tarinoiden voima on tänään voimakkaampi kuin pitkään aikaan)
 • kuulet, mitä bloggaaminen vaatii ja miten järjestelet työarkesi, jotta bloggaamiselle jää aikaa
 • saat vinkkivitoset kaaoksen ehkäisemiseen (sillä se tulee sinulle joka tapauksessa)
 • kuulet muutaman sanasen luovuudesta (sillä bloggaaminen on.. tsadaa: luovaa työtä)
 • opit, mitä vaikuttajamarkkinointi tarkoittaa ja miten sitä harjoitetaan paitsi yrityksen myös bloggaajan näkökulmasta
 • kuulet, voiko bloggaamisesta tehdä ammatin ja miten sekä saat vinkkejä blogin kaupallistamiseen
 • kuulet muutaman sanansen rahasta ja euromääristä
 • ja niin edelleen.

Löydät verkkokurssin halutessasi tämän blogisivun oikeasta sivupalkista ylhäältä tai täältä.

Herättikö tämä kirjoitus ja väitteeni ajatuksia? Anna palaa. Kommenttilaatikko on sinun.


2 comments

 1. Todella hyvin avasit tätä bloggaamista sekä harrastuksena, että työnä. Minusta tuntuu, että olen tällä hetkellä vähän enemmän jo kuin vain harrastelija.
  Ihanaa viikonloppua Rouvaseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Outi!

   Sinä olet konkari-bloggaaja, enkä yhtään ihmettele, että koet olevasi enemmän kuin harrastaja. Siihen on perustelu: sinulla on juuri se jutussani mainittu erityistaito ja vahvuus, jota tuot bloggaajana esille. Jatka samaan malliin Outi <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram