Exän uus ja vanha

12 helmikuuta 2018

Jos sattuu elämään niin peemäisen tammikuun kuin Rouva Sana, ei ole ihme, että helmikuussa matkalla näytelmän ensi-iltaan autossa ihan laulattaa.


Keski-Uudenmaan teatteri KUT
Exän uus ja vanha kurkistaa Terhin (Anu Sinisalo) ja Hillen (Anna-Leena Sipilä) kautta
uuden, vanhan ja hiukan niiden välissäkin oleviin parisuhteisiin.
(Kuva: Keski-Uudenmaan teatteri KUT, Sami Lamberg/Kapina Productions)

Huonoa ei ole sekään, että vaikka en komedioiden suureksi faniksi julistaudukaan, tiedän, että pariin tuntiin ei tarvitse pinnistellä niitä vähiä tammikuun vastoinkäymisistä jääneitä aivonystyröitä vaan on lupa antaa mennä vain.

Ajatusten ja tunnelmien.

Kyllä arkeen aina yksi parisuhdekomedia mahtuu.

Keski-Uudenmaan teatterin KUT:n 20-vuotisjuhlavuosi starttaa juhlavin menoin.

Uusintaensi-iltansa saaneen Kultakauden jälkeen ohjelmiston valtaa kotimainen kantaesitys, Minna Koskelan käsikirjoittama ja ohjaama komedia Exän uus ja vanha.

Koskela on pitkän työuran tehnyt näyttelijä. Hän on esiintynyt lukuisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa kuten Ex-onnelliset, Tahdon asia, Nousukausi, Viikossa aikuiseksi, Mielensäpahoittaja tai vaikkapa Luokkakokous 2.

Tunnetuin Koskela lienee kuitenkin tv-sarjastaan Kumman kaa yhdessä Heli Sutelan kanssa. Jos olit yhtään sarjan fani, todennäköisesti naurat poskilihaksesi kipeäksi myös Exän uus ja vanha -esityksessäkin.

Tarinan tausta on aika perinteinen, mutta samalla hyvin herkullisesti rakennettu. Terhi (Anu Sinisalo) ja Jari (Seppo Halttunen) ovat eronneet tovi sitten, ja Terhi on saanut tietää, että hänen eksällään on toinen.

Ei siinä vielä mitään, mutta kun pikkulinnut ovat kielineet, että uudella pariskunnalla on ikäeroa 20 vuotta. Terhillä on sulattelemista, millainen miespuuma hänen puolisostaan on heidän eronsa jälkeen tullut.

Jari on tulossa uuden naisystävänsä Marjaanan (Leena Uotila) kanssa Terhin luo kylään, ja Terhi on pyytänyt vierailun ajaksi taustatuekseen hyvän ystävänsä Hillen (Anna-Leena Sipilä).

Sillä eihän moisesta farssista muuten selvin päin selviäisi.

Vierailusta kehkeytyy monelle mutkalle taipuva vyyhti, joka keriytyy auki vähitellen. Vyyhdin myötä paitsi Terhille myös katsojille paljastuu, että oikeastaan mikään ei ole sitä, miltä se on alun perin näyttänyt.

Näytelmän alun aika perusteellisen taustoittamisen jälkeen tarina nytkähtää vähitellen käyntiin, eikä sen jälkeen peruutusvaihdetta ole.

Stoori etenee paikoin niin nopeatempoisella tahdilla, että lavastuksena oleva seinätaulukin tipahtaa Terhin olohuoneen lattialle.

Keski-Uudenmaan teatteri KUT
Kuka onkaan uus ja vanha? Siitä ottavat selvää Hille (Anna-Leena Sipilä), Terhi (Anu Sinisalo)
ja Marjaana (Leena Uotila).
(Kuva: Keski-Uudenmaan teatteri KUT, Sami Lamberg/Kapina Productions)

Exän uus ja vanha sisältää parisuhteesta paikoin todella hauskoja oivalluksia, ja niistä useat naurattavat lähes katketakseen.

En voinut olla pyyhkimättä vesiä silmistäni muun muassa sakset-kohtauksessa, joka oli kuin elävä toisinto tämän huushollin arkielämästä.

Jäin miettimään, onko keittiömme seinärakenteisiin asennettu piilokamera vai ovatko eräät miehiset piirteet, kuten taito kysellä näennäisesti kadoksissa olevia keittiön esineitä, uurrettu syvälle jokaisen kaksilahkeisen olemukseen?

Exän uus ja vanha on neljän naisen verbaalista ilotulitusta. Sinisalon, Sipilän ja Uotilan lisäksi näyttämöllä nähdään parikymppistä teiniä esittävä Inka Kallén.

Tulituksen keskellä näytelmän ainoa mies, Halttunen, jää ihan aiheestakin aika tavalla sivurooliin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän jäisi sivuun. Päinvastoin.

Jarilla on näytelmässä repliikkejä harvakseltaan, ja niistäkin iso osa menee jonkinasteisen murahtelun piikkiin, mutta ilmoille karehtiessaan ne kyllä osuvat ja uppoavat.

Erityisesti Halttusen jäyhän karhea perisuomalainen mies onkin eräs näytelmän onnistuneimpia rooleja.

Plussaa on myös, että KUT:n estradilla nähdään uusi kasvo: monissa teatteriliemissä keitetty Leena Uotila.

Uotila tukeutuu näytelmässä kainalosauvaan, mutta niin tai näin: hänen myötään esitys tuntuu raikkaalta ja tuulahdukselta jostain uudesta ja ennen näkemättömästä.


Exän uus ja vanha
Keski-Uudenmaan teatterissa KUT:ssa
Kerava-salissa (Keuda-talossa, Keskikatu 3A)
18.3. asti.
Lisätiedot www.kut.fi.

Keski-Uudenmaan teatteri KUT
Jari (Seppo Halttunen) ei juuri puhu eikä pukahda muuta kuin puhelimelleen, mutta kun suusta tulee töiden lomassa
live-tarinaa, sitä jäävät kuuntelemaan kaikki.
(Kuva: Keski-Uudenmaan teatteri KUT, Sami Lamberg/Kapina Productions)

Lue lisää arvioita näytelmästä  ainakin seuraavien Keski-Uudenmaan blogit KUBLOn 
jäsenten sivuilta:


Lisää tarinaa myöhemmin löydät KUBLOn verkkosivuilta.


Rouva Sana näki esityksen kutsuvieraslipulla.


2 comments

  1. Tämä näytelmä kuulostaa kyllä tosi hyvältä. Hitsin hyvät ja vahvat naisnäyttelijät tässä on rooleissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilisen blogikirjoitukseni jälkeen jäin oikein miettimään, miten mahtia on, että tällaisia pariskunnan kummallekin osapuolille kirjoitettuja näytelmiä tehdään. Ei elämä, eikä arki, saa olla aina niin vakavaa ja totista :).

      Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram