Kohti rauhallisempaa arkea - Ekopaasto

19 helmikuuta 2018

Blogiarkisto sen paljasti. Oli pakko käydä nimittäin lunttaamassa, kun aika kuluu sukkelammin kuin itse kuvitteleekaan.

Kuluva vuosi on kuitenkin järjestyksessä jo kolmas, kun Rouva Sana osallistuu valtakunnalliseen Ekopaastoon.
Ja hei, mikä parasta: ensimmäisen kerran ihan sen ensistartista alkaen.

Ekopaastoa on vietetty Suomessa valtakunnallisesti vuodesta 2012 lähtien. Tapahtuman - tai kampanjan - tavoitteena on oman, henkilökohtaisen elinympäristön huomioiminen ja kohentaminen pienin, itselleen hyvältä tuntuvin valinnoin.

Tapahtuman pääjehuna on vuodesta toiseen evankelisluterilainen kirkko vaihtuvien yhteistyökumppanien avulla.

Ekopaaston teemana tänä vuonna on hiljentäminen ja ympäristöasioiden herättämien tunteiden kohtaaminen. Yhteistyökumppaneina ovat Hiljaisuuden ystävät ry. sekä Heponiemen Hiljaisuuden keskus.

Ekopaaston avulla halutaan innostaa ihmisiä miettimään omia ostospäätös- ja ruokailutottumuksiaan sekä yksinkertaisesti vain hiljentymään paastonaikaan ilman sen kummempia uskonnollisia ajatuksia.

Määrittelet itse, mikä tuntuu tänä vuonna hyvältä.

Ja sehän passaa! Tänä vuonna Ekopaastoon osallistuminen tuntuu erityisen hyvältä, sillä teema osuu ja uppoaa tämän rouvan tämän hetkiseen elämäntilanteeseen täysin.

Aikaisempina vuosina olen rakentanut omat Ekopaasto-tavoitteeni ruoka-, kulutus-, kierrätys-, ekologisuus- ja ympäristöarvojen ympärille. Rehellisesti sanottuna, näin jälkikäteen arvioiden, se on jossain määrin turhauttanut.

Suuret linjat ovat olleet tavoitteiden osalta arjessa muutenkin jo niin hyvällä tolalla, että niistä paremmaksi viilaaminen on ollut vaikeaa, miltei mahdotonta (kasvisruokaan satsaamisesta ei tässä yhteydessä puhuta - jos haluat tutustua aiheeseen liittyviin dilemmoihin tämän huushollin kohdalla, lue lisää vaikka täältä tai täältä).

Mutta hiljentyminen ja hiljentäminen - myös luonnossa! Se, jos jokin, kaipaa nyt todellakin runsasta kohentamista. Eli:


Rouva Sanan 2018 Ekopaasto-tavoitteet:


1) Liikun ainakin kolme kertaa viikossa.

Liikunta on tuttua peruskauraa, joka on vain sairasteluiden vuoksi runnoutunut talven aikana lähes raunioiksi. Tavoitteena on siis, että kuuden viikon päästä minun tulee olla jälleen tutussa rytmissä.

2) Luen ainakin viitenä päivänä viikossa.

Tätä tavoitetta kohti olen kirinyt määrätietoisesti viimeisen vuoden aikana jo ilman Ekopaastoakin, ja olen siinä aika hyvässä vauhdissa.

Lukeminen on ollut kautta aikain eräs tärkeimmistä ja rakkaimmista harrastuksistani, joka kutistui lähes nollaan ruuhkavuosien paineessa. Nyt omaa aikaa on jälleen entistä enemmän, ja haluan käyttää sen lukemiseen some-kanavilla notkumisen sijaan.

Mikään ei ole nautinnollisempaa ja parasta lääkettä sielulle ja mielelle kuin hyvä kirja. Mutta lukeminen, jos jokin, vaatii hiljentymistä ja arkitahdin hiljentämistä.

3) Käyn Ekopaaston aikana kolme kertaa konsertissa ja/tai taidenäyttelyssä.

Jos lukeminen jäi ruuhkavuosien jalkoihin niin ovat jääneet myös muut kulttuuriharrastukseni. Käyn ihan, ihan liian vähän taidenäyttelyissä, eikä konserttejakaan ole yhtään liikaa. Tähän on tultava muutos.

Lisäisin listalle teatterin, jos sen vähyys olisi ongelma. Sitä se ei kuitenkaan ole. Onneksi edes jotain hyvääkin.

4) Käyn Ekopaaston aikana aikankin kuusi kertaa (eli noin kerran viikossa) järven jäällä tai muualla luonnossa - vain olemassa.

Korpeaa, että oma tuttu kotijärvi on ollut poikkeuksellisen pitkään tänä talvena jäässä ja nautittavassa kunnossa, mutta en ole päässyt siitä osalliseksi. Myös tähän on tultava muutos.

Jään ohessa hiljentymisen paikoiksi kelpaavat myös muut luonnontilat.

5) Neulon keskeneräiset sukat loppuun.

Neulominen (ja sen aikana joko podacastien tai musiikin kuunteleminen) on mitä parhainta hiljentymistä. Puikoilla edellistalvesta saakka olleet sukat olisi aika kiva saada Ekopaaston aikana vihdoin valmiiksi.

Ettei tarvitsisi enää kolmannen talven aikana neuloa samoja sukkia...

6) Istun ja vain kuuntelen musiikkia.

Täydellistä hiljentymistä ja ajatusten ravitsemista. Ei muuta lisättävää.

7) Pidän vähintään yhden läppärivapaan päivän viikossa.

Tavoite taitaa kiteyttää yksinyrittäjän arjesta kaiken. Yksi läppäritön päivä viikossa ei liene itseltään kohtuuton toive - semminkin, kun kyse on rauhoittumisesta ja hiljentymisestä.

Se on silti vain vaikea tavoite toteutettavaksi.


Pääsiäisen jälkeen nähdään, kuinka rouvan kävi.

Mikä voisi olla yksi sinun omaa arkesi hiljentämistä koskeva tavoitteesi ennen pääsiäistä?


Ekopaastoa vietetään tänä vuonna keskiviikosta 14.2. alkaen pääsiäiseen 31.3. asti. 
Ekopaastossa jokainen voi olla mukana somessa hästägillä #ekopaasto.

Pysy Rouva Sanan Ekopaaston mukana Instagramissa tunnuksella #rouvanekopaasto.4 kommenttia

 1. Minulla voisi olla vaikka vähemmän someilua, enemmän aikaa itselle, enemmän vihreää lautaselle. Eikös noissa jo olisi hyvä alku. Voisin toteuttaa, ilman tuota ekopaaston nimeäkin :)
  Ihanaa paaston aikaa Rouva Sana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä lähes Ekopaaston hengessä vastaan vasta viikkoa myöhemmin, lähes täydellisen some- ja blogivapaan lomaviikon jälkeen :). Eli hyvin on alkanut tämän rouvan paastonaika tältä osin.

   Some-paastot pitkin vuotta olisivat kyllä todellakin tervetulleita. On käsittämätöntä, miten some-kanavat (blogiin yhdistettynä) sitovat ja vievät aikaa monelta muulta mielekkäältä tekemiseltä. Se tuli jälleen viikon aikana huomattua.

   Aurinkoista talviviikkoa Outi <3!!

   Poista
 2. No nyt on sellaiset paastotavoitteet/lupaukset, että nostan hattua - ja seuraan jossain vaiheessa perässä!
  Kiva kun lähdit mukaan paastoon tänäkin vuonna - tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun kävit kylässä Lady: oma Ekopaasto-innoittajani ja -esikuvani <3.

   Ehdottomasti halusin lähteä jälleen mukaan. Suurta ylpeyttä tunnen siitä, että olin ensimmäistä kertaa vielä jopa ajoissa liikkeellä. Vaikka postaukseni ilmestyi viikko sitten, Ekopaasto käynnistyi osaltani päivälleen ajallaan :).

   Kiva kuulla, jos tavoitteeni innostavat. Niin ne innostavat minuakin. Tämä vuosi on kuin minulle tehty. Voin jo nyt vinkata, että hyvällä tiellä paaston osalta ollaan ;). Tohdinko edes tässä paljastaa, mitä kutimille kuuluu ja montako kirjastosta lainassa ollutta kirjaa on saatu päätökseen :)... Hyvää rutistusta sinnekin <3.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram