Kriisitöntä elämää ei ole - kriisien kanssa pitää oppia elämään

23 huhtikuuta 2018

Tiedätkö sen tunteen, kun elämä tarjoilee potkuja oikealta ja vasemmalta - kovaa ja pysäyttävästi?

Yksi isku täältä ja toinen lähes heti perään tuolta. Ilmat jysähtävät keuhkoista pihalle.

Olo on kuin tutun klassikkoelokuvan Rockyn ensimmäisessä osassa, jossa päähenkilö tunnistaa ja tietää omat taitonsa, mutta joka on jäänyt iskujen lannistamana kanveesiin makaamaan.

Elämänhallinta

Olisin omien matalapainevuosien (tässä jonkinasteinen synonyymi ruuhkavuosille) aikana ollut ikionnellinen, jos olisin törmännyt Viihdy omassa arjessasi -teoksen kaltaiseen oppaaseen.

Kirjaan, joka olisi jo sen ensisivuilta alkaen muistuttanut, että hengitähän nyt rouva ja rauhoitu! Että onnellisuus on aikamme suurin harha.

Sillä myöhempien vuosien kokemuksen rintaäänellä nyökyttelen tässä nyt ja myöntelen: "Kyllä, onni on muuten todellakin juuri tässä ja nyt!".

Pitkä matka on tämän rouvan elämässä kuljettu, paljon on vettä virrannut ja moni asia on muuttunut, sillä Noora Lintukankaan teos Viihdy omassa arjessasi (Otava/Hidasta elämää, 2017) menee tällä hetkellä jollakin tapaa ohi nykyisen elämänvaiheeni.

Luen kirjaa ja nyökyttelen sen sivuja kääntäessä, että todellakin: juuri näinhän se on, mutta ei koske oikein enää minua. Silti komppaan. Kunpa joku olisi sanonut tämän kaiken minulle silloin joskus.

Kuten sen, että valoa ei ole ilman pimeyttä. Tai, että kriisitön elämä odottaa ruumisarkussa.

Vähänpä oivalsin omasta elämästäni reilut kymmenen vuotta sitten, mutta kantapään kautta oppineena nyt tiedän jo jotain.

Noora Lintukangas


Lintukankaan Viihdy omassa arjessasi on kaksiosainen. Sen ensimmäinen osa keskittyy miettimään arjen olemusta ja sitä, miten voisimme luoda siitä itsellemme mieluisan ja elettävän.

Toinen osa sisältää jooga- ja meditaatioharjoituksia. Niitä on oikeasti paljon: kaikkiaan reilut 40 sivua. Joogaa aktiivisesti harrastavana totean, että vieläpä ihan käyttökelpoisia vinkkejä.

Kirjan punaisena lankana kulkee ajatus siitä, kuinka kriisitöntä elämää tai arkea ei ole oikeasti olemassa. Kun yksi stressinaihe on saatu selätettyä, toinen punkeaa ilmoille. Iskuja satelee oikealta ja vasemmalta.

Siksi tärkeämpää onkin, miten me suhtaudumme iskuihin. Niitä kun siis todellakin tulee.

Miten luomme itsellemme merkityksellisen ja mielekkään arjen pistävien iskujen välissä? Niiden kanssa elämiseen on vain pakko tottua.

Noora Lintukangas


Yksi keino on muuttaa tapojamme. Kaiken sen, minkä olemme joskus oppineet, voimme myös muuttaa. Usein hitaasti, mutta yleensä varmasti. Se on meistä itsestämme kiinni.

Kirjassa kerrotaan joogeista, joiden mukaan meiltä kuluu yhden tavan muuttamiseen keskimäärin noin 40 päivää.

Saman tavan vahvistamiseen vierähtää noin 90 päivää ja vasta 120 päivää tekee uudesta tavasta osan sinua, arkeasi. Se on kaikkiaan noin neljä kuukautta. Ei mikään lyhyt aika: vajaat puoli vuotta.

Tärkein ihmissuhteemme on suhteemme itseen. Itsetunto ja itsetuntemuksemme on kaiken elämisemme ja arjen perusta. Voimme muuttaa vain itseämme.

Jos jollekin Viihdy omassa arjessasi -kirjaa suosittelisin niin erityisesti arjen ruuhkavuosien keskellä eläville. Se äitienpäiväkin tulee jälleen ihan kohta..

Iloista Kirjan ja ruusun päivää - ja hei lukemisen iloa!

Noora Lintukangas

Huhtikuu on Rouva Sanan blogissa lukukuu. 
Saat joka viikko vähintään yhden kirjasuosituksen.

Löydät aikaisemmin julkaistut kirjavinkit blogin oikeassa sivupalkissa olevan 
hakutoiminnon avulla sanalla "lukukuu".


Yhteistyössä Otava. Kirja on saatu kustantajalta arvostelukappaleena.4 comments

 1. Kiitos mahtavasta vinkistä, tämä on just niin osuva lahja eräälle rakkaalle. Pitääpä alkaa metsästämään kyseistä teosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olepa hyvä! Tämä kirja on minusta nii-iin pieten lasten äitien kirja.

   Olisin ollut itse onnellinen, jos joku olisi aikaan vinkannut minulle samanlaisesta: olisin ymmärtänyt, että hengittäminen usein riittää :).

   Poista
 2. Välillä tosiaan niitä iskuja tulee sellaisella vauhdilla, että välissä ei ehdi ottaa ilmaa.
  Onneksi kriisit menevät yleensä ohi, tai sitten niiden keskellä vaan oppii elämään.
  Leppoisaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Touche - juuri noin. Ja kun iskuja usein tulee, sitä osaa arvostaa aikaa, jolloin kaikki on hetken niin tyyntä ja seesteistä - koska sitä käsittää, että pian jyrähtää taas. Elämä on.

   Keväistä viikkoa Outi <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram