Ekopaastosta seurasi hyvää

03 huhtikuuta 2018

Taisinpa hehkuttaa jo noin kuusi viikkoa sitten, mutta hehkutan pääsiäisen jälkeisessä olotilassa vielä uudestaan -

Tämän vuotinen Ekopaasto oli kuin Rouva Sanalle tehty!

Tunsin luissani ja ytimissäni jo ennen leikkiin lähtemistä, että tästä seuraa vielä hyvää.


kevät
Ja niinhän siinä kävi.

Kolmas kerta sanoi toden.

Ekopaastoa vietettiin ennen pääsiäistä valtakunnallisesti kahdeksatta kertaa. Niistä kolmena viimeisenä myös Rouva Sana on räpiköinyt mukana.

Räpiköinyt siksi, että Ekopaaston teemat ovat olleet aina hyviä, suorastaan erinomaisia, mutta jotenkin niiden avulla paaston saattaminen loppuun edes nimeksi on tuntunut haasteelliselle.

Teeman kärjet ovat olleet tämän rouvan arjessa niin hyvällä tolalla, että niistä paremmaksi laittaminen neljän ihmisen kotitaloudessa on ollut enemmän kipuilua kuin onnistumista (ja kun vielä se kasvisruoka... huoh. Lupaan, että en puhu siitä enää tämän jälkeen).

Mutta nyt.

Nyt Ekopaasto osui kuin nyrkki tämän rouvan silmään. Ympäristön äärelle hiljentymistä ja hiljentämistä. Sitä tämä rouva rankan alkuvuoden jälkeen todellakin tarvitsi.

Vaikka nyrkkiä oli tullutkin niin oikealta kuin vasemmaltakin, kuusi viikkoa sitten sisuunnuin, enkä kalahtanut paastopäivien aikana kanveesiin.

Näin Rouva Sanan Ekopaaston tavoitteiden lopulta kävi matkalla kohti rauhallisempaa arkea:

1) Liikun vähintään kolmena päivänä viikossa

Säännöllinen liikkuminen on tälle rouvalle peruspullaa, mutta siihen tuli vuodenvaiheessa pitkä katkos jatkuvien sairasteluiden vuoksi.

Päässä alkoi viirata ja kroppa oli tukkoinen. Olin jo hieman huolissani, miten pääsen tuttuun liikuntarytmiin takaisin.

Kiitos Ekopaaston - tai jonkun muun -, hyvin pääsin. Liikuin Ekopaaston aikana keskimäärin 3-4 kertaa viikossa noin tunnin ajan kerrallaan. Parhaan viikon aikana liikuntaa tuli reilut viisi tuntia.

Tervehdyttyäni ahmin Ekopaaston bonuksena myös uusia liikuntalajeja. HeiaHeia ilmoitti omaksikin ihmetyksekseni puolessa välissä maaliskuuta, että olin kokeillut alkuvuoden aikana kaikkiaan 10 eri liikuntalajia.

Sellaista on tuskin koskaan tapahtunut aikaisemmin meikärouvan elämässä!

Rouva Sanan Ekopaasto
2) Luen ainakin viitenä päivänä viikossa

Anteeksi vain te kaikki ystävät Facebookissa ja ihanat seurattavat Instagramissa. Te olette kärsineet tästä muutoksesta ja Ekopaaston kohdasta eniten. 

Koska en katso muutoinkaan arkisin juuri televisiota, ja viikonloppuisinkin pääsääntöisesti vain elokuvia, lukemiselle oli pakko nipistää aikaa jostain muusta ja tein sen some-alan asiantuntijalle ehkä hieman epätyypilliseen tapaan somen kustannuksella.

Luin lopulta kunnon kovakantisia kirjoja Ekopaaston aikana lähes joka päivä.

Enkä valita. Nyt, kun olen päässyt jällen vuosien jälkeen kunnolliseen lukemisen makuun, se on.... IHANAA!

Harmittelen vain, että en ole pitänyt kirjaa tänä vuonna lukemistani kirjoista. Arvelen, että niitä on kertynyt kolmen kuukauden aikana vähintään kymmenen. Ekopaastonkin aikana luin ainakin kolme kirjaa.

3) Käyn kolme kertaa konsertissa ja/tai taidenäyttelyssä

No niin kävin, eikä tehnyt edes tiukkaakaan, kiitos oman lähiolohuoneen Krapin Pajan, jossa konsertit alkavat muuten maltilliseen aikaan, lähes poikkeuksetta iltakahdeksalta.

Luksusta.

Kävin Ekopaaston aikana kaksi kertaa konsertissa, ja Rooman lomamatkan aikana ahmin taidetta niin paljon, että elän elämyksillä kesään asti. 

Bonuksena kävin vielä kaksi kertaa teatterissa... Ai, mutta niitä ei lasketa.

lukeminen

4) Käyn ainakin kuusi kertaa metsässä tai järven jäällä tai muualla luonnossa, ilman suoritteita

Kyllä!

Kävin vähintään kerran viikossa ulkona luonnossa. Valtaosa käynneistä kohdistui Tuusulanjärven jäälle, joka on kyllä upea talvinen keidas omilla kotinurkilla.

Ekopaaston joutilaat, hiljaiset hetket huipentuivat pohjoisen aurinkoisille hangille, jossa oli niin hiljaista, että korviin lähes sattui.

Osa käynneistä meni kyllä rehellisesti hieman liikuntasuorituksen puolelle. Jälkikasvu innostui Ekopaaston aikana hiihtämisestä, ja moni sunnuntailenkki kohdistui jäälle kera lasten... ja kieltämättä siis myös suksien. 

5) Neulon keskeneräiset sukat loppuun

Teki hieman tiukkaa, mutta kyllä: sain sukat vihdoin ja viimein loppuun. Jopa pääteltyä niiden langat. 

Uusien sukkien vuoro saa olla luvan vasta ensi syksynä.

kevät

6) Istun ja vain kuuntelen musiikkia

Musiikkia tuli kuunneltua, itse asiassa aika paljonkin. Ymmärsin jälleen kerran, miten oleellisella ja arkipäiväisellä tavalla musiikki tahdittaa päivieni kulkua (vaikka työpäivien aikana en huudata edes radiota).

Mutta se, että olisin istahtanut sohvalle kudin kädessä vain kuuntelemaan, ei ollutkaan arjessa ihan niin helppoa. 

Muutamana sunnuntai-iltana sentään tavoitteessani onnistuin.

7) Pidän vähintään yhden läppärivapaan päivän viikossa

Miten läppäristä erossa pysyminen voi olla yksinyrittäjälle niin samperin vaikeaa? Ekopaaston tavoitteistani viimeinen oli ehdottomasti vaikein. 

Täysin läppäristä erossa pysyin vain viiden päivän mittaisen lomani aikana, joka oli koulujen talvilomaviikolla sekä paastokauden lopussa pääsiäisenä.

Siis huomaa: molemmat onnistumiset koin vain loman aikana.

Töistä irtaantuminen ei ole helppoa, kun työpaikka on kotona. Oli hämmästyttävää huomata, miten mieleen tulee joka päivä asioita, joiden vuoksi läppäri pitää avata "ihan vain pikaisesti".

Ja kun suljet sen, huomaat istuneesi tietokoneen ääressä vähintään tunnin.

Ei siis ollut helppoa rinnakkaiselo läppärin kanssa, ei.

Sen verran Ekopaastosta opin, että aion kiinnittää asiaan jatkossa entistä enemmän huomiota. Pidän, tai ainakin yritän pitää, vähintään yhden läppärivapaan päivän viikossa myös tulevaisuudessa - sama teema jatkuu siis Ekopaaston jälkeenkin.

kevät


Tällaisiin kuviin ja tunnelmiin päättyi Ekopaasto 2018. Voit kurkata kuuden viikon mittaisia tunnelmia kuvin vielä Instagramin puolelta tunnuksella #rouvanekopaasto.

Mitä sinun arkeesi kuuluu pääsiäisen jälkeen?4 comments

 1. No nyt kuulostaa kyllä tosi onnistuneelta ekopaastolta.
  Ihanaa huhtikuuta Rouvaseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei kuule kerrankin :D. Vaikka hetken mietin, teinkö itselleni ihan liian tiukat tavoitteet. Näin jälkiviisaasti on helppo kiitellä, että onneksi en päästänyt itseäni liian helpolla :).

   Liikkumisen ilosta, sisällä ja ulkona, ilman tavoitteita ja tavoitteellisesti, olen melkein kiitollisin. Sopivassa suhteessa ne ovat hiljentymistä ja hiljentämistä parhaimmillaan.

   Poista
 2. Hieno ekopaasto! Kelitkin ovat suosineet. Kevättä kohti! 🍀 Tuija tervehtii viirinauhatehtaalta 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa olisikin aavistanut tämän sää-näkökulman helmikuussa <3. Aikoihin kevät ei ole ollut näin talvisen kaunis kuin Ekopaaston aikana.

   Ihanaa, kun poikkesit kylässä kommentoimassa. Terkkuja sinne viirinauhatehtaalle <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram