Kaikki nuo idiootit ympärilläni

17 syyskuuta 2018

                                                                                                                         Kaupallinen yhteistyö: Masari Oy

Muistat varmasti työyhteisöstäsi tai projektisi varrelta vähintään yhden idiootin? (Tai jos et, et ole joko rehellinen itsellesi tai työyhteisössäsi ovat läsnä vain sinä ja paras ystäväsi.)

Siis sellaisen tyypin, joka esittää joka ikisen palaverin aikana vähintään yhden kysymyksen tai kommentin, joka saat muut tuijottamaan seinille.


Tyypin, joka sanoo kaikkeen ensin ei - ja kommentti saa sinut raivon partaalle.

Tyypin, joka on hidas kuin lumiukko tilanteissa, jossa sinun mielestäsi pitäisi kääriä hihat ja toimia. Ja vielä mielellään rivakasti, kiitos.

Toimiva arki, enneagrammi, Sari Hämäläinen, Masari, Rouva Sana, vuorovaikutustaidot
(Kuva: Pixabay)

Tai tyypin, jonka mielestä kaikki on aina ihan okei niissäkin tilanteissa, kun haluaisit huutaa, nousta barrikaadeille ja esittää koko työyhteisölle jotain paljon parempaa.

Ja sitten siinä vieressä on siis samaan aikaan se yksi ja sama nössö, joka nyökyttelee aina päätään ja sanoo, että "en minä nyt..."

Hakkaat työpöytäsi ääressä näppistäsi ja mietit, että tämän idiootinko kanssa minun pitäisi tehdä sitten töitä?

Että mikä hiivatti näitä kaikkia tyyppejä oikein vaivaa?

Pitäisi päästä litomaan.

Osuiko ja upposi?

Minuun ainakin upposi. Muistan jokaisesta työyhteisöstä historian varrelta jonkun, joka on ollut mielestäni riittävän erilainen työntekijä, johon olen halunnut pitää siksi etäisyyttä.

Siis ihan härskisti ja täysin subjektiivisesti arvioiden. 

Olen ollut itse taatusti monen mielestä samanlainen. Aina suuna päänä laukomassa omia ajatuksia, ja jos en ole ollut äänessä muuten, olen nauranut niin, että rätkätys on raikunut samassa kerroksessa puhelimen päässä olevien kollegojen asiakkaiden korviin asti.

Moni on varmasti miettinyt, että kun tuo rouva olisi edes joskus hetken aikaa hiljaa.

Ajatukseni idiooteista ympärilläni saivat ensimmäisen kerran kyytiä, kun tein tuttavuutta enneagrammin kanssa.

Kyllä. Enneagrammin. Onko se sinulle entuudestaan tuttu? 

Olen skeptikko luonteeltani, enkä usko mitään ennen kuin se minulle luotettavasti todennetaan.  Enneagrammissa epäilytti ensimmäisenä jo nimi. Se kuulosti hihhulimeiningiltä.

Kun työyhteisövalmentaja Sari Hämäläinen Masari Oy:sta veti minut aikanaan ensimmäisen kerran enneagrammin pariin (ja sittemmin olen tutustunut siihen myös muuta kautta), olin varovaisen mykistynyt.

Sarin hienovarainen tapa esittää vuorovaikutustaitojen hallitseminen usean eri ihmistyypin näkökulmasta avasi ensimmäisen kerran silmäni huomaamaan, että ehkä idiootteja ei sittenkään ole olemassa. 

On vain lukuisin eri tavoin ajattelevia ja toimivia ihmisiä, joilla kaikilla on sama päämäärä. Työskennellä kohti yhteistä maalia.

Toimiva arki, enneagrammi, Sari Hämäläinen, Masari, Rouva Sana, vuorovaikutustaidot
(Kuva: Masari Oy)

Sitten Sari teki minulle enneagrammitestin. Samantyyppisen voit tehdä verkossa itse ilmaiseksi vaikkapa täällä. 

Asiantuntija-ammattilaisen kanssa enneragrammi antaa kuitenkin verkossa tehtäviin testeihin verrattuna monin verroin enemmän syvyyttä siihen, kuka olet ja miten saatua tietoa voit ja kannattaa hyödyntää.

Ja mitä testi sitten osoitti? Täällä äänessä huhuilee enneagrammin ihmistyyppien seiska, jolla on hyvin, hyvin vahva kutosen siipi.

Käytännössä olen innostuva suunnittelija. Olen positiivinen, itsevarma, idearikas, nopea, puhelias (!) ja tuottelias persoona.

Seiskaa motivoi se, että hän saa suunnitella uusia juttuja. Hän nauttii innostavista ideoista ja tuoreista mahdollisuuksista sekä vauhdikkaasta tekemisen meiningistä, jossa on vapaus valita.

Vahva kutosen siipi tuo intensiivisyyttä, tunnollisuutta, lojaalisuutta, luotettavuutta, sitoutuneisuutta ja vastuuntuntoa. Kutonen on myös jatkuva kyseenalaistaja ja skeptikko. Piirre onneksi rauhoittaa seiskan innostuvuutta.

Huomaan itsessäni aika ajoin myös kasi-siiven puolia. Arvostan kasin puolelta rehellisyyttä ja suorasanaisuutta, enkä kestä jahnailua ja selittelyjä. Kun tehdään, tehdään eikä ainakaan jahkailla.

Kasia motivoi se, että hän pääsee itse päättämään asioista. Kasi myös pitää oman porukkansa puolia vaikka viimeiseen saakka.

Mitä tästä kaikesta lopulta seuraa? 

Huonoimmillaan sitä, että olen kärsimätön (todellakin, kyllä!) ja pitkästyn (todella) helposti, jos asiat eivät etene sovitulla tavalla.

Erityisesti kiireessä olen hyvin epäileväinen ja kyseenalaistan melkein kaiken. Kyseenalaistamiseni saattaa tehdä jotkut hulluksi. 

Suorapuheisuuteni ja rehellisyyteni on yleensä niin vahvaa, että se saatetaan tulkita vihamielisyydeksi, jota se ei kuitenkaan ole k-o-s-k-a-a-n.

Parhaimmillaan taas piirteet merkitysevät taas sitä, että minusta saa kaikkiin yhteistyöprojekteihin helposti innostuvan ja sitoutuneen kollegan, ja kun olen vakuuttunut yhteisen projektin merkityksestä paiskin olan takaa hommia kaikkien puolesta.

Pidän mieluusti langat käsissäni, ja jos minusta on kiinni, kiireenkin keskellä meillä kaikilla on yleensä hauskaa. 

Kanssani projektiin mukaan lähteneet voivat luottaa, että oman työpanoksen ja rehellisyyden vastapainoksi pidän aina ja kaikessa mukana olevien puolta, huonoinakin päivinä. Kannustan ja raivaan tietä kaikkien eduksi, enkä pelkää heittäytyä tarpeen mukaan vaikka maalitauluksi. 

Toimiva arki, enneagrammi, Sari Hämäläinen, Masari, Rouva Sana, vuorovaikutustaidot
(Kuva: Masari Oy)

Jos minussa on noin monta hyvää ja ulkopuolisten mielessä helposti huonoksi tulkittavaa puolta, yhtäkkiä enneagrammin myötä oivalsin, että niitä täytyy olla myös muillakin.

Ja jos itse osaan pitää omia heikkoja puolia oikein hyödynnettyinä aitoina vahvuuksina, sama piirre täytyy päteä myös muihin.

Aloin vähitellen nähdä ympärilläni hyvin eri tavalla elämään ja työhön suhtautuvia ihmisiä, joilla on vain tukku erilaisia vahvuuksia. Kun tiedostan ne, minun on helpompi toimia niiden mukaan.

Se idioottimaiselta vaikuttava nössökin omaa supervoimat, kun ymmärrän hänen ajatusmaailmaansa.

Enneagrammi tarjoaa konkreettista hyötyä työyhteisöihin ja niissä toimimiseen, mutta on siitä hyötyä myös muihin arjen osa-alueisiin. Tärkeimpiä on parisuhde ja vuorovaikutus paitsi oman puolison myös muiden perheenjäsenten kesken.

Maailmani avartui monen vuosikymmenen yhteiselon jälkeen, kun tajusin, että kanssani samaa huushollia jakaa ehta kutonen. Kirjaimellisesti uskollinen kyseenalaistaja, joka sanoo ihan kaikkeen ensimmäisenä ei ihan vain siksi, että hän on huolehtii ja on varuillaan läheistensä ja rakkaidensa puolesta.

Ettei nyt vain sattuisi mitään.

Eikä piirre mikään huono ole, ei varsinkaan seiskan kanssa. Ikuisen optimistin ja innostuvan visionäärin seurassa tarvitaan ehdottomasti kutosen tasapainottavaa voimaa.

Toista ihmistä ei voi muuttaa, mutta omaa asennettani toiseen voin - ja se kannattaa.


Haluatko opiskella aihetta lisää?  
Työyhteisövalmentaja Sari Hämäläinen tarjoaa kaikille Rouva Sanan seuraajille
seuraavan Toimiva arki ihmissuhteissa -enneagrammikoulutuksen kaksi yhden hinnalla -alennuksella.

Koulutus käynnistyy Järvenpäässä ti 2.10. ja se sopii erityisesti kaikille,
jotka haluavat kohentaa vuorovaikutustaitojaan työyhteisössä.

Lue lisää kouluttajasta ja varaa oma paikkasi heti tai viimeistään su 23.9. mennessä. 
Alennuksen saat mainitsemalla koodin KAKSI YHDEN HINNALLA.

Juttu on toteutettu yhteistyössä Masari Oy:n kanssa.4 comments

 1. Sinun seiskasi kuulostaa tosi paljon minulta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, teepä tuo ilmainen testi yllä olevan linkin takaa. Se antaa aika hyvän pohjan omasta tyypistäsi :). Saatat olla hyvin seiska.

   Jos testitulokset olisi mahdollisuus käydä ammattilaisen kanssa läpi, saisit niistä eniten irti. Oma itse- (ja ihmis-) tuntemus antaa parhaan pohjan onnistuneille vuorovaikutustaidoille ja siinä onnistumiselle.

   On muuten aika mieletön tunne, kun alkaa ymmärtää, että sillä hieman uuveloimmallakin tyypillä on yleensä yhtä hyvää tarkoittava ajatus taustalla kuin itselläänkin. Hän vain katsoo maailmaa toisenlaisesta näkökulmasta kuin minä.

   Poista
 2. Olipa ihan uusi ja outo sanahirviö minullekin, mutta testin tein heti ja seiskahan se sieltä napsahti mullekin ja tunnen niistä argumenteista tosi hyvin itseni.
  Ja totta tosiaan eri persoonallisuuksiahan me olemme, itse vain tykkään tehdä asiat nopeasti pois alta ja uutta suunnittelemaan, joskus tosin voisi ensin edes hiukan istua ja miettiä, niinkuin mun mies, arvaa kun joskus palaa käämit :D. Mielenkiintoista luettavaaja antaa ajattelemisen aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin seiska! Mahtavaa <3.

   Naulan kantaan. Olemme jokainen erilaisia persoonallisuuksia ja meillä kaikilla on erilainen temperamentti. Kun alkaa ymmärtää, mitä se aidosti tarkoittaa, tällaisen seiskankin on helpompi ottaa huomioon hitaan ja pohdiskelevan vitosen tai joskus liiankin nipolta vaikuttavan ykkösen näkökulmat ja tarkoitusperät.

   Ja mitä enemmän enneagrammiin perehtyy, sitä enemmän se vie mukanaan. Mutta kyllä - tuo nimi on kyllä aika kauhea :D.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram