Talo Keuda - Asuntomessujen virkistävä poikkeus

06 elokuuta 2020

                                            Yhteistyössä Suomen Asuntomessut ja Tuusulan kunta *

Alkuun seuraa tunnustus: en todellakaan ole mikään asuntomessuilija, enkä varsinkaan rakentamisen ja sisustamisen asiantuntija

Pois sellaiset minusta. 

Vaikka väitän, että omaan jonkinlaista esteettistä ja persoonallisuutta arvostavaa silmää, tämä rouva on ammattilainen ihan muilla saroilla.

Vierailin Asuntomessuilla edellisen kerran, kun ne olivat omilla kotihuudeilla.. no, glups.. tasan 20 vuotta sitten. 

Tuusulassa siis silloinkin.

Myös sisustamisen kanssa on ollut hieman niin ja näin. Menetin kiinnostukseni kodin laittamiseen tietyistä syistä vuosiksi. Into ja vire on kummunnut uudelleen oikeastaan vasta tämän vuoden aikana.

Suhtautumiseni kodin laittamiseen ja rakentamiseen on hyvin käytännönläheinen ja arkinen. Koska meidän jokaisen on pakko asua jossain, ja vietämme kotona aika pitkän siivun ajastamme (tänä keväänä oikeastaan kaiken), viihtyminen on helpompaa, jos koti on sellainen, mikä tuntuu omalta. 

Mukava, asujiensa näköinen, persoonallinen koti on aina investointi koko perheen hyvinvointiin.

Siksi me kaikki olemme oman elämämme sisustamisen ja kotoilun asiantuntijoita, ja saamme olla aiheesta jotakin mieltä.

Sisustamisen trendit Asuntomessujen perusteella

Näillä valtaisan runsailla referensseillä on Tuusulan Asuntomessuilta helppo poimia tukku vallitsevia sisustustrendejä.

Jos et ehdi paikan päälle paljastan sinulle, että niitä ovat ainakin:

  • musta, musta ja taas musta - kaikkialla ikkunoiden puitteista oviin, seiniin, kaakeleihin ja lauteisiin
  • kuparin väriset, kullanhohtoiset kromatut hanat ja suihkusetit 
  • makuuhuoneen yhteyteen rakennetut vaatehuoneet, oikeastaan pukeutumishuoneet
  • taottu (ja se musta) rauta sekä
  • kaikenlaiset luonnonmateriaalit ja niistä kumpuavat värit.

Yllätyksiä muuten aika runsaassa messutarjonnassa on tarjolla lopulta aika vähän.  Paitsi muutama. 

Jämerä Kivitalojen Salmiakki on sellainen. Hauska ja persoonallinen, selvästi asujiensa näköinen.

Tämän rouvan silmään erottuu silti yksi ylitse muiden: Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan opiskelijoiden yhteistyössä henkilökunnan kanssa rakentama ja sisustama messutalo. 

Myös piha-alue on opinahjossa opiskelevien käsialaa.

Keudan messutalo on ykkönen kolmesta syystä

Tunnustan. 

Huushollissamme on rakentamisen ammattilaisia kaksin kappalein. Sain Keudan messutalosta sisäpiirivinkin heistä nuorimmalta ja tuoreimmalta.

Jos käyt Asuntomessuilla, käy ainakin Keudan kohteessa. 

Kävin. 

Vinkki kannatti. Jälkikasvu tiesi, mistä äiti tykkää. 

Keudan messutalossa minua viehätti kolme asiaa. 

Talo erottuu muista kohteista edukseen. Se on sisustuksellisesti erilainen kuin muut, mutta se on samalla ihan tavallisen ihmisen asuttavaksi suunniteltu. 

Kauniita värejä ja huonekaluja. Paljon huonekasveja ja trendikkäitä istutuksia.

Pieniä, oivaltavia ja hieman glamöörejäkin yksityiskohtia - juuri sellaisia ja sillä lailla sopivasti, että kukaan ei pääse sanomaan liian arkiseksi ja tavanomaiseksi, vaikka Matti Meikeläisen talo onkin.

Oivalluksia ovat esimerkiksi pienistä kakkosnelosen (jämä?-)päistä tehty sängynpääty, ohuesta viiden millin paksuisesta kivestä (!) toteutetut seinät muun muassa eteisaulassa ja keittiössä, kodinhoitohuoneen kreikkalaistyylinen lattialaatoitus (joka on messuyleisön harmiksi peitetty matolla, mutta jonka alle on varovasti lupa kurkata - EDIT 11.8.: somesssa jaettujen kuvien perusteella matto on tiettävästi loppuviikon aikana messuyleisön iloksi poistettu), olohuoneen taottu valaisin, josta roikkuu hulppea viherkasviasetelma ja... ja...

Samat vinkeät ideat jatkuvat pihalla. Kurkkaa vaikka takapihan terassin kesäkeittiötä tai ulko-oven edustaa koristavaa, suurelta osin luonnonmateriaaleista valmistettua taideteosta.

Samalle pienehkölle tontille on mahdutettu myös autokatos sekä nerokkaasti ideoitu sivurakennus, jota voi hyödyntää harrastetilana, lisäoleskelualueena tai vaikka tällaisena aikana tietysti työhuoneena. 

Tulevaisuuden ammattilaisten mestarinäyte

Mitä vielä. 

No, totta kai tärkeimpänä tietysti melkein se, että kaikki on toteutettu enemmän ja vähemmän henkilökunnan johdolla opiskelijatyönä - siis alan tulevien ammattilaisten käsin.

Vitsi, että tähän ikään ehtinyt rouva on ylpeä messutalon toteuttamiseen osallistuneiden puolesta.

Keudassa näitä tulevaisuuden kättentaitajia oikeasti riittää. Opinahjossa voi talonrakentamisen lisäksi opiskella muun muassa puusepäksi, sähkö- ja lvi-alan ammattilaiseksi, sisustussuunnittelijaksi tai vaikka puutarhuriksi.

Talosta ja sen syntyvaiheista on tarjolla runsaasti materiaalia muun muassa Keudan verkkosivuilla ja Keudan valokuvaajaopiskelijan blogissa - Keuda on siis oikeasti todella monipuolinen opinahjo, ja messuhankkeeseen ovat osallistuneet opiskelijat yli opintorajojen.

Virtuaalikierros taloon on tarjolla täällä, tosin sisustus on täydentynyt kierroksen kuvaamisen jälkeen. 

Älä hengitä toisen niskaan

Lyhyesti vielä Asuntomessuista itsestään tänä viheliäisenä koronavuonna.

Ainakin avajaispäivänä messuilla tehtiin kaikki, jotta messukokemus olisi jokaiselle kävijälle mahdollisimman onnistunut.

Sisäänpääsy on mahdollista tänä vuonna vain etukäteen verkosta ostetulla lipulla. Näin järjestäjät kontrolloivat paikalle saapuvien messuvieraiden määrää.

Kohteet on mahdollista kiertää jonossa vain yhteen kulkusuuntaan, ja kohteissa sisällä olevien vieraiden määrää seurataan ja rajoitetaan. Jos jotain jää näkemättä, kohteeseen on palattava ulkokautta uudelleen.

Ja käsidesiä, sitä on tarjolla paljon - jokikisessä messukohteessa. 

Tärkein pallo jää messuvieraille itselleen. Edellä olevan niskaan ei kannata hengittää. Kohteet ehtii nähdä myös turvavälejä vaalimalla.

Tuusulan Asuntomessut jatkuvat 30.8. saakka. Talo Keudan kohdenumero on 17. 

Blogialustan teknisten ongelmien vuoksi jutussa ei ole poikkeuksellisesti kuin yksi kuva. Tunnelmoi Keudan messutalon kuvien parissa Saaran lautasella -blogissa täällä.

* Rouva Sana tutustui Tuusulan Asuntomessuihin avajaiskutsulla.

0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram