Arki ilman rahaa

19 joulukuuta 2016

Jos törmäisit kirjaan, jonka nimenä on Miten elää ilman rahaa, miten toimisit?

Hipelöisitkö kirjaa hermostuneena, vilkuilisitko toivorikkaana sen vinkkejä ja sujauttaisitko sen sitten ostoskärryyn tai lainattavan kirjapinon joukkoon?

Vai jättäisitkö kirjan hyllyyn tyytymättömästi murahdellen?

raha


Rouva Sana ei voinut vastustaa kiusausta.

Kun Miten elää ilman rahaa -kirja suorastaan huusi kirpputorilla Rouva Sanan silmien edessä, ja kun sen takakannessakin vilkkui enteellisesti teksti Haluatko säästää tai elää kokonaan ilman rahaa?, tunnustan: kiusausta oli vaikea vastustaa.

Lopputuloksena oli, että perehdyin kuluneen kesän suloisimpina päivinä siihen, miten minusta voisi tulla rikas hyppäämällä pois rahatalouden rattaista.

Jep jep.

Kaikkeen sitä itsensä siis työntää.

Ehkä riippukeinuun olisi kesällä ollut parempaakin luettavaa tarjolla, mutta Rouva Sana kulutti aikaansa kirpputorilta haalitun opuksen turvin arkisen rahamaailman syövereissä.

Miten elää ilman rahaa -kirjan (Into, 2015) kirjoittajalle, umpisuomalaiselle Tomi Astikaiselle on pakko nostaa hattua. Nöyristelemällä tässä maailmassa ei saa eikä saavuta mitään.

Kun otsikoi kirjansa tarpeeksi härskisti, se tulee varmemmin luetuksi. Niin kävi ainakin Rouva Sanan kanssa.

Ja juu ei, heti tähän alkuun varoituksen yksi sana: kirja ei tehnyt ainakaan tätä rouvaa yhtään rikkaammaksi, eikä saldo pankkitilillä ole sitten suven kirjan ansiosta noussut.

Mutta jotain kumman lystikästä... tai jotenkin lennokasta ja puhuttelevaa teoksessa kuitenkin on.

Miten elää ilman rahaa perustuu Astikaisen henkilökohtaisiin kokemuksiin. Astikainen on yrittäjäperheen vesa ja kauppatieteiden maisteri, joka koki jonkinasteisen globaalin angstisen herätyksen opintojensa aikana.

"Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita ylläsi ja pysyvä asunto, olet rikkaampi kuin 75 prosenttia maailman väestöstä", Astikainen kirjoittaa.

Ja silti meille länsimaisille ihmisille ei tunnu riittävän mikään.

Astikainen päätti heittäytyä vapaaehtoisesti kodittomaksi, elämään ilman velvoitteita ja rahaa. Hänen elämäntapansa kesti neljä vuotta, ja hän matkusti uudenlaisen elämänvaiheensa aikana kaikkiaan 42 maassa.

Siis oikeasti, ilman rahaa.

Teos kertoo tästä elämästä ja Astikaisen rahattomuuteen liittyvistä kokemuksista.

Miten elää ilman rahaa ei ole kuitenkaan mikään yhteisen maapallomme puolustuspuhe (vaikka se siis toki voisi ja saisi olla) vaan pikemminkin eräänlainen testi ja toisille jaettava vinkkipatteristo, miten matti meikeläinen tulee toimeen vähemmällä.

Ja nimenomaan valittu näkökulma tekee kirjasta kiinnostavan.

No, lopulta kirja tarjoaa aika vähän mitään uutta (vinkkeinä ovat muun muassa dyykkaaminen, vesi vanhin voitehista, jakamistalous muun muassa vaatteissa, liftaaminen ja soffasurffaus).

Tai sitten vinkit ovat muutoin vain.. no, eivät ihan jokamaijan arkeen ja rohkeuteen sovitettavissa (älä ota matkavakuutusta, lähde vapaaehtoiseksi ulkomaille, keksi ilmaisia harrastuksia - siis niinku missä niitä on? -, jätä opintovelat maksamatta - just).

Paikoin rebelistä asenteestakin huolimatta kirjalla on kuitenkin ansionsa. Se ei tee lukijaansa rikkaammaksi elämällä vähemmällä rahalla, mutta se herättelee huomaamaan, että raha ei oikeasti merkitse kaikkea.

Raha ei ole meriitti. Vähemmälläkin elää oikein hyvää elämää.

Kuten Astikainen kirjassaan kirjoittaa: mut ku nyt on sitku. Ei saisi.

"Olemme oppineet tekemään töitä, jotta meillä olisi rahaa nauttia vapaa-ajasta. Harmi kyllä meillä ei ole aikaa nautiskella, koska pitää tehdä rahaa."

"Matkustaessani ilman rahaa opin ennen kaikkea luottamaan tulevaan, siihen, mitä on luvassa ilman pelkoa tai epäilyksiä."

Siinä on pari oivaa ohjenuoraa kenelle tahansa; matkustipa sitä sitten ilman rahaa tai elelipä normiarkea ihan muuten vain.

Ja varsinkin näin joulun alla ja kohti uutta vuotta sonnustautuessa.8 kommenttia

 1. Minä voisin kirjoittaa kirjan, kuinka elää todella pienellä rahalla. Kirja kuulostaa varsin mielenkiintoiselta ja ainahan on hyvä lukea jotain, vai mitä?
  Ihanaa viikkoa ihana Rouvaseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen kannattaa aina, ehdottomasti :D.

   Jotenkin tämä nykyinen markkinahypetys jsa samalla myös eriarvoistuminen vain korostuvat näin joulun aikaan. Samaan aikaan, kun monet kuorruttavat itsensä hikeen kauppakeskuksissa, monet muut miettivät, mistä saada jälkikasvulle edes yksi joululahja ja hieman jouluruokaa pöytään.

   Toisaalta unohtuu myös se, että liika on liikaa. Rahalla ei saa ihan kaikkia maailman asioita - joulunakaan.

   Poista
 2. Ai vitsi, että löydät aina kiinnostavia kirjoja! Minua kiehtoo ajatusleikki oravanpyörästä hyppäämisestä ja elämisestä askeettisesti.

  Oikeasti en varmaan pitäisi ihan niin ääriratkaisusta kumminkaan, mutta ajatusleikki tosiaan herättää miettimään, mikä elämässä on tärkeää. Kliseistä, mutta totta.

  Ihanaa joulun aikaa, rouva Sana! Täällä aloitellaan jo joululomaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mietin joskus itsekin, miten loputon uteliaisuuteni ajaa tämän rouvan usein aika ennakkoluulottomankin lukemisen äärelle. Se kyltymätön tiedonjano, tiedäthän ;)..

   Olen joskus omassa työssäni kirjoittanut enemmänkin downshiftaamisesta ja elämän leppoistamisesta. Hidastamisestakin usein puhutaan.

   Minulle on vahvistunyt käsitys, että se on mahdollista vain harvoille ja valituille.

   Mutta se ei silti poissulje tahdin hiljentämistä ja arjen yksinkertaistamista, joka on mahdollista ihan kaikille perhemuodosta, työstä ja asuinpaikasta riippumatta.

   Ja kuten oivallisesti kiteytät, kun vauhti hiljenee, muut ympärillä olevat tärkeät asiat alkavatkin yhtäkkiä korostua.

   Täällä paiskitaan vielä loppuviikko olan takaa hommia. Sitten on joulun - ja kyllä arjen hidastamisenkin vuoro, ihan kirjaimellisesti :). Elämä ei ole pelkkä työntekoa - tai bloggaamistakaan.

   Valoa ja iloa jouluviikkoosi Yrtteilijä <3.

   Poista
 3. Olen alkuvuodesta "hyppäämässä oravanpyörästä" ja voihan olla, että tulevina parina vuotena ennen oikeaa eläkeikää joutuu joskus raha-asioitakin miettimään, mutta tuskin ihan tähän, että pitäisi elää ilman rahaa, nyky-Suomessa siltikään päädyn. Eli vähän extreme-ajatus, mutta tietysti niihin tutustuminen joskus on ihan herättelevä juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä onnekas Pirkko; nautihan uusista kokemuksistasi <3.

   Harva pääsee kokemaan ihan samaa. Vain osa työikäisistä pystyy ottamaan halutessaan kunnollisen hypyn pois oravanpyörästä, jos perheessä on useita suita ruokittavana. Arjen realiteetit tulevat yleensä vastaan. Vaikka olisi valmis tinkimään paljosta, harva perheellinen pärjää tyystin (tai minimaalisen ansion turvin) ilman rahaa.

   Mutta jo hidastaminen ja arjen leppoistaminen itselleen merkitykselliseen suuntaan antaa paljon.

   Ja sinulla Pirkko vasta onkin paljon mielenkiintoista edessä. Rohkea ja mahtava päätös <3.

   Poista
 4. Kiva että menu maistui. :) Jahka joku kyselee samaa englanniksi: http://astikainen.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitti Tomi, että poikkesit täällä ja jätit merkin vieraskirjaan vierailustasi. Hyvää alkanutta, enkä sano rahattomampaa vaan rennompaa uutta vuotta!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram