Taidetta piparkakuista

15 joulukuuta 2016

Tullessaan äidiksi nainen löytää itsestään yllättäviä piirteitä.


Rouva Sana ei ollut tehnyt koskaan elämänsä aikana yhtään piparkakkutaloa. Silti totesin, että äitihän ei ole äiti eikä mikään, jos hän ei tee jouluna lapsilleen yhtä taloa piparista.

Ensimmäisenä vuonna tartuin puuhaan rehvakkaasti, sillä mitäs tekemisestä nyt yhdessä piparkakkutalossa on. Tuosta noin vain vedellään vapaalla kädellä taikinasta palasia, paistetaan osat uunissa ja kasataan.

No, on kai sanomattakin selvää, että ensimmäisestä talosta ei tullut (varsinkaan tuolla asenteella) mitään.

piparkakku

Ei tullut toisestakaan.

Kolmantena vuonna ostin valmiit talon muotit. Kun sekin aamuyön varhaisina tunteina luhistui keittiön pöydälle kasaan, päätin, että jaahas, tämä puuha oli nyt tämän rouvan osalta sitten tässä.

Piparkakkutalo otti rouvasta yliotteen. Tunnustin, että jos äitiys on piparkakkutalosta kiinni, tämä äiti on sitten rehellisesti huono äiti. 

Sen koommin tässä huushollissa ei ole nähty, eikä edes yritetty tehdä yhtään piparkakkutaloa (tavallisia piparkakkuja kyllä sitten niidenkin edestä...).

Tämän alustuksen jälkeen voit ehkä ymmärtää, miksi Rouva Sana oli pakahtua ihastuksesta Tallinnassa parhaillaan esillä olevassa Piparkoogimaania 2016 -näyttelyssä. 

Tammikuun alkuun asti esillä oleva näyttely esittelee, mitä kaikkea piparkakusta voi tehdä.

piparkakkutaide


Uskotko, kun sanon, että taidetta. 

Tai arjen designia.

Ja ainakin jouluisia ihmeitä.

piparkakkutaide

Sillä jos yksi rouva ei saa piparkakkutalon seiniä pysymään kasassa, miten joku voi taivutella piparkakkutaikinasta oravan, käärmeen, ilveksen?

Tai vaikkapa kymmenistä pienistä terälehdistä koostetun saniaisen lehden? Siis yhden pitkän saniaisen lehden pelkkää piparkakkua!

Ja saada kaikki sellaiseen muotoon, että teokset kestävät viikko tolkulla kävijöiden ihmettelyjä, ihastuksia ja katseita.

Ihmeitähän ne kaikki ovat.

piparkakkuytaide

Tallinnan piparkakkutaidenäyttely on ainutlaatuinen. Vastaavantyyppisiä ei lähitienoolta löydy.

Esillä olevista teoksista vastaa koko joukko Viron taiteilijoita, suunnittelijoita ja muotoilijoita.

Näyttelyllä on jo pitkät perinteet. Näyttely juhlii tänä vuonna 10-vuotista olemassaoloaan. Tänä vuonna teemana on metsä.

Eläinten ja metsään liittyvien aiheiden lisäksi näyttelyssä otetaan kantaa. Opaskyltti neuvoo tulenkäytössä, ja metsästysase makaa pöydällä. Kaikki piparisia edelleen siis tietysti.

piparkakkutaide

piparkakkutaide

Ekologisia teokset ainakin ovat.

Sillä onhan se aika kätevää, että opastekyltin, taulun tai vaikkapa uudenvuodenjuhliin sopivan naamarin voi käytön jälkeen popsia kahvipöydässä suuhunsa.

Jäljelle jää vain kasa muruja ja tukku onnellisia muistoja.

piparkakku


Jos poikkeat Tallinnassa joulunaikaan tai välipäivinä, ehdottomasti suosittelen piparkakkunäyttelyä. Se on Tallinnan jouluinen must-käyntikohde.

Samalla reissulla poikkea myös Raatihuoneentorin joulumarkkinoilla - ainakin nyt lämpimällä glögillä.

Käsitöistä kiinnostuneet löytävät torilta erityisesti edullisia lapasia ja sukkia, mutta myös nahkatuotteita. Enemmän markkinoiden tunnelmasta löydät Rouva Sanan vuoden takaisesta postauksesta täältä.

Aidoista virolaisista kättentöistä kiinnostuneiden kannattaa paluumatkalla satamaan poiketa täällä, Viron suurimmassa käsityökeskuksessa, joka takaa tuotteiden laadun ja ainutlaatuisuuden.

Keskus sijaitsee aivan Raatihuoneentorin kupeessa.

Käsityökeskuksen myymälässä on perinteisten lapasten ja sukkien lisäksi myynnissä upea joukko erilaisia vaatteita, laukkuja, pussukoita, koruja, käyttötavaraa ja koriste-esineitä sekä valikoima lankoja - muun muassa.

Hinnat ovat varsin kohtuulliset.

Ainakin Rouva Sana haukkoi henkeään upeiden laukkujen ja pussukoiden edessä ja ihastui ikihyviksi talviseen valokuvaukseen sopiviin lapasiin, joista oli mahdollisuus kaivaa etusormi esille.

Kätevät.

Viron design- ja arkkitehtuurigalleria

Piparkoogimaania 2016 Viron Design- ja arkkitehtuurigalleriassa 4.1.2017 asti
(Pärnu Mt 6, Vanhan kaupungin kupeessa, Estonia-teatteria eli kansallisoopperaa vastapäätä).

Tallinnan joulumarkkinat Raatihuoneentorilla 8.1.2017 asti.


EDIT: Rouva Sana toteutti perinteisen joulunalusmatkan Tallinnaan 
ihanaisen bloggaajakollegansa Dioriinan kanssa. 
Hänen juttunsa samalta matkalta voit lukaista täältä.8 comments

 1. Todellista taidetta, Millaisessakohan uunissa nämä ihmeet on paistettu. Itse saan häthätää kyhättyä piparitalon kasaan.
  Ihanaa loppuviikkoa Rouva Sana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta: katso nyt tuota ilvestä.

   Tai Instagramin puolelta löytyy ihan huikea piparinen orava.

   Tällainen äiti-ihminen ei voi ymmärtää, miten piparkakusta voi mitenkään vääntää tuollaisia olentoja niin, että ne pysyvät kasassa enemmän kuin yhden yön.

   Ihana näyttely! Valoa viikonloppuusi Outi <3.

   Poista
 2. Aivan ihania! Taidetta, jonka voi tuhota syömällä, kun siihen kyllästyy :D

  Minun intohimoni on ihan jossain muualla kuin köksähommissa, mutta seuraava sukupolvi on kunnostautunut tällä saralla. Uskomatonta miten 11- ja 15-vuotiaat kädenkäänteessä leipoivat ja kasasivat taas todella näyttävän piparkakkutalon ihan ilman minkäänlaisia muotteja tai kaavoja :o Lupasivat leipoa vielä lisää. Meillä on kohta piparkakkulähiö :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huikeaa taidetta, kyllä <3.

   Meitä yhdistää sitten ainakin yksi asia ;)... Odottelen vain, koska meillekin kohoaa ensimmäinen piparkakkutalo jokun muun kuin tämän äidin toimesta. Silloin hymyilen.

   Onnekas sinä <3. Lähiössä riittää syötävää :D.

   Poista
 3. Ei tullut arkkitehdin tyttärestä piparkakkutalon kasaajaa... Pari kertaa olen kokeillut, ei tullut kuin kasa pipariseiniä.

  Olen ensi viikolla menissa työmatkalle Tallinnaan, olisikohan silloin aikaa käydä katsomassa näyttely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin täälläkin omena putosi kyllä aika kauas puusta, heh :D.

   Poikkea Lumo ihmeessä piparkakkunäyttelyssä. Yllätyt. Näyttely on keskeisellä ja hyvällä paikalla, ja vaikka nähtävää on kohtalaisen paljon, näyttelyn kiertää aika nopeasti. Varsinkin, jos ei jää kuvaamaan... ;). Suosittelen ehdottomasti siis.

   Poista
 4. Tuollaisia kuvaushanskoja mieheni metsästi torilta kun edelliset katosivat, mutta sieltä ei löytynyt. Höh! Piparijuttuja kurkimme vain ikkunasta, juuri tänään postasin Tallinnan visiitistä blogiinikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik, jäikö sinulta piparinäyttely Tallinnassa väliin! Galleriassa on niin isot ikkunat, että yksinomaan niiden ulkopuoleltakin aistii osan tunnelmasta. Parhaat elämykset kuitenkin saa sisäpuolelta. Nyt et nähnyt saniaisenlehtiä :)!

   Miten se onkin, että kun jotain etsii, sellaisia ei tule vastaan aikoihin. Kun lakkaat etsimästä, ne kävelevät vastaan. Elämä on.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram