Sekaisin somesta ja neulomisesta: #taskuneuloosi

22 tammikuuta 2018

Siinä, että kolmikymmenpäinen naisjoukko täyttää yhden neulekahvilan vimmaisella neulomisellaan ja puikkojen kilkkeellään, ei ole kovin kummallinen asia. Näitähän nyt on nähty.

Mutta se, että neulomiseen yhdistetään sulassa sovussa sosiaalinen media ja päivän aikana neulekahvilan tilat täyttävät kutimet, kännykkä, läppäri, järjestelmäkamera, muistiinpanovälineet, X-määrä jatkojohtoja sekä tukku kauniita ruusukahvikuppeja vaatii ehkä pienen selityksen.

Lentävä Lapanen

Ja selitys tulee tässä: kyse on #taskuneuloosi-tapahtumasta.

Tietysti!

Viime lauantaina Järvenpäässä Lentävässä Lapasessa järjestetty #taskuneuloosi on käsitöistä ja somettamisesta kiinnostuneiden yhteinen, ilmainen ja vapaamuotoinen tapahtuma.

Määräävin tekijä #taskuneuloosille on, että se kutsutaan koolle ja viestintä käydään vain ja ainoastaan sosiaalisen median kanavissa: pääosin Facebookissa, mutta osin myös Twitterissä ja Instagramissa.

Koolle kutsujana ja tapahtuman vuosittaisena vetäjänä toimii sosiaalisen median asiantuntija, Kinda Oy:n Pauliina Mäkelä.

Tapahtumaan osallistuvista valtaosa neuloo ja tekee muutoin käsitöitä harrastuksekseen. Lisäksi he joko bloggaavat tai suunnittelevat blogin perustamista.

Tai sitten he ehkä vastaavat joko oman yrityksen tai oman työnsä ohessa työpaikkansa sisältömarkkinoinnin harjoittamisesta.

Joka tapauksessa neulovat ja somettavat siis.

Lentävä Lapanen


#taskuneuloosi-tapahtumaa on järjestetty Lentävässa Lapasessa yhtäjaksoisesti vuodesta 2013. Kuudennen kerran jälkeen voi varmasti jo hyvällä syyllä todeta, että tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa.

#taskuneuloosin aihelista vaihtuu vuosittain. Edellisinä vuosina on puhuttu muun muassa valokuvaamisesta, bloggaamisesta, digitaalisen maailman nurjista puolista sekä jaettu vinkkejä Instagramiin.

Eräänä vuonna pääaiheena oli, nyt jo sovelluksena taka-alalle jäänyt Periscope. Tilanne kuvaa hyvin some-maailman vauhdikasta muutosta, joka vaatii meiltä somettajilta jatkuvaa uudistumiskykyä.

Se, mikä oli pop edellisenä vuonna, voi olla vanhan talven lumia tänä vuonna.

Jos olet kiinnostunut, mitä edellisinä vuosina tapahtumassa on tehty ja keskusteltu, Rouva Sanan blogiarkisto sisältää #taskuneuloosista kolme juttua. Löydät ne täältä, täältä ja täältä.

#taskuneuloosi
#taskuneuloosi-tapahtumaa on luotsannut menestyksekkäästi sen historian alusta alkaen
sosiaalisen median asiantuntija Pauliina Mäkelä Kinda Oy:sta.

Tänä vuonna #taskuneuloosin pääaiheiksi yleisön pyynnöstä muotoutuivat videot sekä LinkedIn oman osaamisen markkinoimisessa.

Kuten Mäkelä oivallisesti #taskuneuloosin alussa totesi, sisällöillä tapahtuvaa markkinointia yhä edelleen vähätellään ja pidetään työnä, joka tulee osata hoitaa kaiken muun tekemisen ohessa.

#taskuneuloosi kuitenkin osoittaa, että sosiaalisen median kanavissa ja verkossa tapahtuva markkinointi koskettaa vähitellen  ihan meitä kaikkia, ja taito vaatii, Mäkelän sanoin, aikaa, vaivaa ja osaamista.


#taskuneuloosin kolme vinkkiä videoiden tekoon


1. Paneudu kuvaamiseen. Suunnittele ja valmistele kuvauksesi. Löydä videollesi punainen lanka. Mieti missä kuvaat, miten kuvaat ja mitä kuvaat.

On lopulta makuasia, millä laitteella lopulta kuvaat: voit käyttää kännykkää, järjestelmäkameraa, videokameraa tai joissakin tilanteissa jopa tablettia. Videoiden laatu on valtaosassa nykylaitteita jo hyvä.

2. Keskity erityisesti äänentoistoon. Katsoja sallii hieman epälaatuisemmankin videon, mutta ei sitä, että videon tarinoista ja puheesta ei saa mitään selvää.

Erityisesti haastattelu- ja keskusteluun perustuvissa videoissa satsaa mikrofoniin. Osa mikrofoneista on kytkettävissä suoraan älypuhelimeen.

3. Älä julkaise yhtään videota sellaisenaan. Leikkaa ja editoi kuvaamasi video. Tekstitä videosi, jos se on aiheen, julkaisukanavan ja kohderyhmän kannalta tarpeen.

Valitse editointiohjelma makusi sekä käyttämäsi kaluston ja alustan mukaan.

PS. Ja älä videoi (tai kuvaa) missään, kysymättä ensi lupaa kaikilta läsnäolijoilta.

Lentävä Lapanen#taskuneuloosin kuusi vinkkiä LinkedInin valjastamiseen oman osaamisen markkinointiin


1. Päivitä profiilisi ajan tasalle.

Satsaa kuvaan. Tarkista, että kuvan alla olevat tiedot ovat ytimekkäät ja ajantasaiset.

2. Panosta tiivistelmään, joka on lyhyt yhteenveto sinusta juuri nyt. Muista myös yhteystietosi: mistä sinut tavoittaa.

3. Täydennä työ- ja koulutushistoria oman osaamisesi kannalta tärkeillä ja merkittävillä tiedoilla. Jätä pois kesätyöpaikat, joilla ei ole merkitystä osaamisesi markkinoinnissa.

4. Jaa "peukutuksia" verkostossasi oleville jäsenille ja anna suosituksia. Kaikki LinkedInissä jakamasi hyvä kertautuu ennen pitkää myös omalle kohdallesi.

5. Kerää ja laajenna määrätietoisesti verkostoasi. Oivallinen kontaktien keruupaikka ovat Facebookin erilaiset ammattiryhmät.

6. Jaa omaan osaamiseesi liittyviä kirjoituksia ja päivityksiä. Muista, että toisin kuin Facebook, LinkedIn ei tätä nykyä suosi linkkejä eikä kuvia. Liitä siis linkkisi aina kommenttikenttään.

#taskuneuloosi
10 comments

 1. Todella kiva ja mielenkiintoinen tilaisuus.

  Kivaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja eikö ole mahtavaa, että tällaiselle on vielä perinteitäkin :)? Valoa ja iloa viikkoosi!

   Poista
 2. Mielenkiintoisen kuuloinen tapahtuma. Kiitos, kun jaoit vinkit 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ole hyvä Satu! Iloista, jos niistä oli iloa.

   PS. Vinkkejä aika ajoin löydät myös Rouva Sanan yritysblogin puolelta rouvasana.fi. Sinne pääset myös tuosta blogin oikeasta sivupalkista suoraan. Sisältömarkkinoinnin ja sisällöntuotannon jutut ovat pääsääntöisesti siirtyneet syksystä alkaen kaikki sinne.

   Ihanaa, kun kävit kylässä. Poikkeathan vastakin!

   Poista
 3. Muistan viime vuonnakin miettineeni, että ompa kiva tilaisuus. En ole kummoinen neuloja, mutta tuolla sillä ei varmasti ole niin väliäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, kummoinen neuloja en ole minäkään. Vai mitä sanot siitä, että meillä muutama perheenjäsen kulkee lämmöllä ja rakkaudella tehdyissä, mutta kah, erikokoisissa villasukissa :D.

   Ilokseni jälleen totesin, että kaltaisiani neulojia oli jälleen tänä vuonna #taskuneuloosissa muitakin :D.

   Poista
 4. Voi kuinka kiinnostavat aiheetkin teillä oli. Kiitos, että jaoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos ohjeista oli hyötyä. Ole hyvä Sari!

   Tänäkin vuonna #taskuneuloosi keräsi osallistujia akselilta Tampere-Helsinki-Kirkkonummi. Jos asetut suunnilleenkaan niille nurkille, muista ensi vuoden tammikuun alussa heti olla korvat tarkkana kuulolla: uudesta #taskuneuloosista alkaa kuulua somessa kuulumisia.

   Tai tätähän me ainakin toivomme <3.

   Poista
 5. Kiitos, kun jaoit vinkit! Olisin mielelläni tullut, mutta oli muuta menoa just silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ollut ihana nähdä lauantaina! Tulet sitten ensi vuonna, jookos?

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram