Rempallaan

08 huhtikuuta 2019

                                                                       Yhteistyössä Keski-Uudenmaan Teatteri *

Painitko arjen ruuhkavuosien keskellä?

Oletko raskauden, pienten lasten ja/tai naimisiinmenon lisäksi a) ostanut ihan vain "pientä pintaremonttia" vaativan omakotitalon tai b) käynnistänyt juuri sen oikean unelmien omakotitalon rakennusprojektin?

Keski-Uudenmaan Teatterin Rempallaan on juuri sinulle.

Istun Rempallaan-komedian ensi-iltayleisössä, enkä voi välttyä miettimästä kahta asiaa.

Ollapa kymmenen vuotta nuorempi. Näytelmä olisi ollut palsamia ruuhkavuosien keskellä saamilleni haavoille.

Ja mietin sitä, kuinka luojan kiitos onneksi en ole. Siis nuorempi. Rempallaan-näytelmän kotkotukset ja huolenaiheet ovat osaltani ehtoopuolta.

Nauran vain kyyneleet silmissä vapautunutta naurua. Voi maailma ihmiset, kun te ruuhkavuosien keskellä painivat tietäisitte, mitä elämä tuo tullessaan.

Olisitte ehkä osanneet ottaa kipuilevan parisuhteen ja hajoilevan talon keskellä sittenkin hieman relammin.

Vertaistukea pliis


Rempallaan on komedia paitsi arjen ruuhkavuosien keskellä olevan pariskunnan, Timon (Jari Vainionkukka) ja Hannan (Elina Varjomäki), kipuilevasta parisuhteesta, mutta myös heidän unelmiensa omakotitalosta ja kaikesta mikä liittyy pieneen pintaremonttiin.

Sillä tiedäthän sinä. Pieni pintaremontti on harvoin sitä, miltä se päällepäin näyttää.

Tarinan molemmat osapuolet, siis se parisuhde ja omakotitalo, osoittautuvat haastavammiksi kuin vastanainut pariskunta kuvitteleekaan.

Mutta mikä tässä elämässä ei nyt olisi rempallaan.

Parituntinen esitys pitää sisällään lähes kaikki arjen ruuhkavuosien kliseet: papin edessä lausutun aamenen jälkeen kipuilevan parisuhteen, perhearjessa mukana kulkevan ex-puolison, yllätysraskauden juuri silloin, kun sitä vähiten toivoo, teiniksi kasvaneen jälkikasvun angstin ja epätoivotun anoppisuhteen.

Ja vielä kirsikkana kakun päällä: uuden elämän tunnusmerkiksi maalta onnelasta hankitun unelmien omakotitalon, joka osoittautuu kaikkea muuta kuin haaveiden täyttymykseksi.

Näin kun sen lausuu, Rempallaan-tarina on niin kreisi ja överiksi vedetty, että ei paikoin tiedä, pitäisikö itkeä vain nauraa.

Mutta ilossa ja surussa on koko elämä.

Mitä muuta sitä kuukauden yhteen menoon pienen lapsensa takia valvonut äiti, kaksi viikkoa putkimiehen saapumista odottanut pariskunta, tapettivalinnasta riitelevä aviopari tai teiniä kyliltä puolen yön jälkeen odottavat vanhemmat nyt kaipaisivatkaan koko rahan edestä kuin VERTAISTUKEA, pliis.

Ja sitä Rempallaan todellakin tarjoaa.

Taiturointia rooleista toiseen


Rempallaan on roolitusten ilotulitusta.

Vaikka Vainionkukka (kaksi roolia) ja Varjomäki (neljä roolia) pääsevät näytelmässä Anna-Leena Sipilän huikeaan 19 rooliin verrattuna helpolla, näytelmä on jokaisen osalta ilmiömäistä taiturointia roolista toiseen.

Sen, minkä Vainionkukka roolien määrässä häviää, hän sisällössä voittaa. Kollegojensa tapaan Vainionkukka on näyttämöllä lähes yhtäjaksoisesti koko näytelmän parituntisen ajan.

Ylistää ei tarpeeksi voi erityisesti Sipilän hämmästyttävää, lähes mielipuolista taiturointia roolista toiseen: papista rakennustarkastajaan ja kiinteistönvälittäjään ja rakennustyömies Jurista angstiseen Jesse-teiniin.

Käy itse katsomassa niin ymmärrät.

Rempallaan on niittänyt teattereissa vuosien aikana suurta suosiota. Näytelmän käsikirjoittajaa Roope Lipastia pidetään perhearjen ruuhkavuosien tarkkasanaisena kuvaajana. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti Kotivinkkiin kirjoittamistaan kolumneistaan.

Keski-Uudenmaan Teatterin Rempallaan on ohjannut Kalle Tahkolahti, joka omaa rytmin ja ajoituksen tajun.

Rempallaan kaltaisen komedian onnistumisen kohdalla taito on elinehto. 25 roolia kolmen näyttelijän esittämänä kahdessa tunnissa on jo ajatuksena enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Osaavien näytelmätyön ammattilaisten käsissä mahdollisuudesta muodostuu onnistuminen.

Rempallaan Keski-Uudenmaan Teatterissa KUT:ssa
(Kultasepänkatu 4, Kerava)
su 5.5. asti.
Lisätiedot www.kut.fi.

* Rouva Sana näki esityksen kutsuvieraslipulla.

Rempallaan, Keski-Uudenmaan teatteri, KUT, Kapina Productions
Tästä se kaikki alkaa. Rempallaan-komedian Hanna (Elina Varjomäki) ja Timo (Jari Vainionkukka)
ovat sanoneet tahdon, ja kiinteistönvälittäjä (Anna-Leena Sipilä) hihkuu riemusta.
Kuva: Kapina Productions

0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram