Meditaatio - arjen rentoutushetki

10 heinäkuuta 2020

                                                                      Yhteistyössä Sari Hämäläinen/Masari Oy *

Jäin hiljan kylillä liikkuessani tavoilleni tyypillisesti suustani kiinni. Juttelin muuan tutun neuropsykologin kanssa. Keskustelumme ajautui jostain aasinsillasta meditaatioon ja sen hyötyihin.

Neuropsykologi totesi meditaatiosta tulleen jonkin sortin trendi-ilmiö. Aihetta on tutkittu paljon, ja kaikki, minkä hän on saanut meditaatiosta eteensä, on ollut yksinomaan myönteistä. 

Meditaatiolla on kuulemma kiistatta koko joukko hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Kiinnostuin aiheesta enemmän. 

"Älämölö", neuropsykologi perusteli. "Se on se nykyihmisen pään sisäinen älämölö." 

Olemme lähes kaikki lapsista aikuisiin päivittäin loputtoman sisältövirran kuormittamia. Monilla kakofonia pään sisällä vain jatkuu, vaikka ympäristö ja ajatukset hetkeksi hiljenisivät. 

Älämölöä on vaikea saada taltutettua edes silloin, kun rauhoittumiseen olisi aito mahdollisuus.

Vanha viisaus carpe diem eli tartu hetkeen ei ole mikään tarunhohtoinen myytti. Se kätkee sisälleen totuuden. 

Meditaatio on nykyihmisen apukeino palata omasta pään sisäisestä koskesta ja kiirestressistä takaisin tähän hetkeen.

Miten yksi ihminen voi unohtaa niin paljon!

Keskustelu neuropsykologin kanssa jäi kummittelemaan mieleeni. Oli kuin hän olisi keskustellessaan kurkistanut pääni sisälle. 

Tämän rouvan kohdalla se ei ole vielä se loputon älämölön määrä, jonka seuraan olen kummallisella tavalla vuosien aikana tottunut. 

Se on se unohtelu. 

Milloin olen ajanut ruokakauppaan Prisman parkkihalliin vain huomatakseni, että olen jättänyt lompakon kotiin. 

Milloin en ole löytänyt koskaan lopulliseen määränpäähäni, koska kännykkä ja sen muistiin taltioidut osoite- ja yhteystiedot ovat unohtuneet keittiön pöydälle. 

Kadoksissa olevista autonavaimista en tässä yhteydessä edes puhu. Se on meidän perheen huushollissa osaltani niin tuttua arkipäivää, että kukaan kotona ei enää ihmettele avainten perässä säntäilevää äitiä.

Minulla on älämölöni keskellä ihan liikaa muistettavaa, ja kaikki kaatuu niskaani väärällä hetkellä.

Oikeasti, naurattaisi, jos ei itkettäisi. Viimeisimmän konkreettisen muistutuksen pahvipäisyydestäni sain hiljan, kun auton tuulilasissa heilui parkkisakko.

60 euron sakkomaksu on kova hinta siitä, että unohtaa koko pysäköintikiekon olemassa olon. En ole unohtanut pysäköintikiekkoa aikaisemmin koskaan!

Yhtäkkiä tämän hetkinen elämäni kulki pikakelauksella silmieni edessä ja minua kylmäsi. Päätin, että jos voin tehdä yhtään oman arkeni ja ajatusteni rauhoittamiseksi, nyt todellakin on se hetki.

Minä alan meditoida.

Syke laskee välittömästi

Istun sohvalla hyvässä ryhdissä. Jalat ovat tukevasti lattiaa vasten. Kämmeneni osoittavat ylöspäin. Kuulokkeista kuuluu työyhteisö- ja elämäntaidonvalmentaja Sari Hämäläisen rauhoittava ääni.

En voi kiistää. Jokikinen kerta, kun maltan pysähtyä Sarin meditaatiohetkeä varten, oloni on jälkikäteen loistava. 

Ekstrabonus on annettava Sarin Toimiva arki® – Rentoutushetkiä sinun arkeesi -äänitteen ilmiömäisen ihanasta ja tunnelmallisesta äänestä. Sarin äänessä on jotain käsittämättömän lempeää ja kaunista. 

Syke laskee välittömästi häntä kuunnellessa. Joissain oloissa voisin melkein nukahtaa Sarin puheeseen. 

Äänite sisältää eri mittaisia ja eri tarpeeseen suunnattuja meditaatiohetkiä. Osan harjoitteista voi tehdä miten haluaa, osassa on selkeät ohjeet kuten asetu makuuasentoon.

Meditaatiohetkissäni on uutta sekä paljon vanhaa. Ei rauhoittuminen minulle täysin vierasta ole. Meditaatiossa on paljon samaa kuin joogassa, jonka osaa tunteja suorastaan rakastan.

Joogan kanssa on kuitenkin ollut kevään aikana hieman niin ja näin. Ei ole sama "pakottaa" itsensä rauhoittumaan kuntosalin tarjoamien etäjoogatuntien avulla. 

Kalenteriin merkitty joogatunti ja tunnille lähteminen ovat minulle riittejä, joiden avulla saan aikaan - lähden ja toteutan.

Minulla on nyt sama ongelma meditaation kanssa. 20 minuutin pysähtyminen kiireisessä arkirumbassa tuntuu suorastaan ihan ylivoimaiselta. Pitäisi merkitä jokainen sessio etukäteen kalenteriin ja sitoutua suunnittelemaani.

Sari antaa äänitteellä synninpäästön. En taida olla ainoa, joka kipuilee saman asian kanssa. Sari muistuttaa, että tarvitaan noin 20 perättäistä toistoa ennen kuin uudesta muodostuu vähitellen tapa. 

Jos aion meditoida päivittäin, se tarkoittaa noin kolmen viikon määrätietoista ja periksi antamatonta hetkeä vain minulle itselleni.

Ei pitäisi olla oikeasti liian ylivoimaista. Meditaation hyvää tekevät vaikutukset kiinnostavat. Haluan olla kuin Sari itse: seesteinen ja tässä hetkessä vahvasti läsnä. 

En älämölössäni, en huomisessa, enkä varsinkaan murehtimassa, minkä seuraavaksi unohdan jonnekin.

Kuten Sari muistuttaa, kuka voisi olla minulle itselleni tärkeämpi kuin minä itse. Aseta happinaamari ensin itsellesi niin voit auttaa myös muita.

Meditaatioguru Sari ja hänen hyvää tekevät meditointihetkensä

Sarista on tullut koronakevään aikana eräänlainen meditaatioguru. 

Sari on vannonut meditaation nimeen... no, todennäköisesti niin kauan kuin olen hänet tuntenut, ja se aika on aika pitkä.

Kun korona kirjaimellisesti jysähti keskuuteemme, Sari ei jäänyt ihmettelemään. Hän tarjosi välittömästi auttavan kätensä ja käynnisti päivittäiset ilmaiset meditaatiohetkensä omille asiakkailleen. 

(Todellakin, siis päivittäiset ja ilmaiset... Sari on maanpäällinen enkeli.)

Sari tiesi, että siinä, silloisessa poikkeuksellisessa tilanteessa, tarvitaan jotain mieltä rauhoittavaa, ja paras rauhoittava on 10-20 minuutin meditaatiohetki.

Sarin päivittäisistä meditaatiohetkistä tuli hänen asiakkaidensa keskuudessa välittömästi pieni ilmiö ja Facebookiin perustettu ryhmä alkoi paisua.

Meditaatiosessioiden suosion kasvaessa mukaan liittyi aina vain uusia jäseniä: asiakkaiden ystäviä ja perheenjäseniä ja muita aiheesta kiinnostuneita.

Tällä hetkellä Sarin kaikille avoimessa Toimiva arki, meditaatio -Facebook-ryhmässä on mukana vajaat 800 jäsentä. Jaksoja on ilmestynyt tähän mennessä reilut 100.

Meditaatioäänitteen voi viedä minne vain
- ota mukaan laiturille tai riippukeinuun

Sari ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Sari sanoo meditoivansa itse jokikinen päivä. Meditaatiot ovat osa hänen päivittäistä rutiiniaan (no, siihen on minulla vielä matkaa...).

Meditaatiot ovat myös osa hänen työyhteisö- ja elämäntaidonvalmentajan palvelurepertuaariaan - ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että Sari tietää saman kuin tuttu neuropsykologi yllä: säännöllisestä meditoimisesta on aitoa hyötyä. 

Sari päätti viedä tarjoamansa meditaatiohetket astetta pidemmälle, ja hän valmisti kevään aikana meille meditaationälkäisille äänitteellisen eri pituisia meditaatiotuokioita. 

Meditoimiseen makuun on toki mahdollista päästä Sarin perustamassa Facebook-ryhmässä, mutta  Toimiva arki® – Rentoutushetkiä sinun arkeesi -äänitteellä on yksi erinomainen etu Fb-ryhmään verrattuna: äänitteen voi kiikuttaa kuulokkeiden varassa ihan minne vain.

Toistan: ihan minne vain.  

Riippukeinuun, laiturille, metsään kivennokkaan, järvelle vaikka veneeseen. 

Mietipä vaikka meditaatiohetkeä äänitteen avulla veneen pohjalla maaten ja pilviä katsellen. Täyttä luksusta.

Yritäpä tehdä sama Facebookin livetaltioinneista koostuvien meditaatiohetkien avulla. Ei muuten onnistu - ei ainakaan samalla tavalla. 

Valmistaudun parhaillaan kolmen viikon mittaiseen lomataukoon työstä ja normiarjesta, ja pakkaan ainakin yhden asian mukaani. 

En notku Facebookissa.  Aion viipyillä Sarin lempeässä äänessä mahdollisimman monessa paikassa, missä se on ulkona mahdollista.

Senkään ei pitäisi olla liian mahdoton tehtävä. Kolme viikkoa oli se maaginen raja.

* Yhteistyössä Sari Hämäläinen/Masari Oy 

Rouva Sana sai artikkelia varten
-äänitteen testikäyttöön. 
Äänite on ostettavissa Sari Hämäläisen verkkokaupasta,  
jonka jälkeen äänite on käytössäsi kirjautumisen avulla. 


2 comments

 1. Aivan ihana blogikirjoitus. Niin aito! Kiitos Minna! Ja olen samaa mieltä Sarista, hänen äänensä on niin rauhoittava, voisin kuunnella loputtomiin, vaikka mun meditaatiot jääneet ns lomakiireiden (mitä ne on, hei haloo!) jalkoihin. Rentouttavia hetkiä meille kaikille 🧘‍♀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana kuulla, että en ole yksin ajatusteni kanssa. Olen sanonut Sarille aikaisemminkin, että hän voisi puhua minulle nauhalle oikeastaa ihan mitä vain: kuuntelisin häntä ilolla. Sarilla on kauniin puhumisen lahja, ja erityisen merkityksellinen taito se on meditaationauhoituksissa.

   Iso kiitos, kun kommentoit ja jaoit ajatuksesi täällä Christina <3! Aurinkoa ja iloa kesäkii... tai no, sanotaanko vaikka sellaisten suvisten ohjelmanumeroiden keskelle :).

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram