Muutaman sananen kannustuksesta

24 maaliskuuta 2014

Kevät tekee tuloaan, mutta Rouva Sanan viikonloppu vierähti pääosin viheliäistä flunssaa vastaan taistellessa. Lääkkeeksi sopivat lastenelokuvat jälkikasvun vieressä viltin alla kyhjöttäen sekä tukku aikakauslehtiä. Niistä virkistävin oli postin viime viikolla kantama - paradoksaalista kyllä - Voi hyvin -lehti.

Ei ole mikään salaisuus, että Rouva Sana vannoo lasten ja nuorten nimeen. Siksi sairastuvalla parhaiten upposikin rakkauspsykologinakin tunnetun kasvatuspsykologian professorin Kaarina Määtän haastattelu, joka raotti haastateltavasta yllättäen myös muita puolia.

Ohessa ote haastattelusta.

"Kaarina (Määttä) on pidetty ja suosittu ohjaaja (Lapin yliopistossa opiskelevien oppilaiden keskuudessa), eikä ihme. Positiiviseen psykologiaan suuntautuneena kasvatuspsykologina hän uskoo kannustuksen, kehujen ja myönteisen palautteen voimaan. Siihen, että opettajan kannustus ja tuki saavat oppilaan loistamaan ja uskomaan itseensä. Ja kun ihminen uskoo itseensä, hän ylittää esteitä ja kykenee jopa mahdottomilta tuntuviin suorituksiin.

- Mottoni työssäni on, että me elämme henkisten mahdollisuuksiemme alapuolella. Meillä kaikilla on käyttämättömiä resursseja, eivätkä ne kuulu vain valituille. Meidän kasvatusalan ammattilaisten tärkein tehtävä on näyttää oppilailleen, missä he ovat hyviä ja voivat saada onnistumisen kokemuksia.

Kaarinan mielestä pahinta esimerkiksi koulussa on, jos oppilas oppii, ettei hän ole yhtään mitään.

- Jokaisella on vahvuutensa, mutta kaikki eivät löydä vahvuuksiaan itse. Opettajalta vaaditaan vakaata uskoa siihen, että oppilaalla on kykyä. Lisäksi häneltä vaaditaan mielikuvitusta löytää tilanteita, joissa oppilas voi näyttää kykynsä."

(Voi hyvin -lehti 3/2014: Tee suhteesta houkutteleva; toimittaja Liisa Kuittinen)

Niin vastaanpanemattomasti todettu. Tulee hyvä mieli ihan väkisin.

Kaarina Määtän ajatusten myötä motivoivaa ja kannustavaa viikkoa jokaiselle niin kouluun, työpaikalle kuin kotiinkin! Ja pysykäähän terveenä!0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram