Harkimolla linnanjuhlissa keravalaista korudesignia

05 joulukuuta 2014

Eilinen torstai-ilta oli Rouva Sanan osalta todellista korujuhlaa - kirjaimellisesti -, kun sain kutsun keravalaisen koruseppä Anu Ekin samannimiseen tapahtumaan.

Niin - sillä seurauksella, että joulupukki vieraili luonani Rouva Sanan asuun puketuneena ennen aikojaan: toteutin kauan haikaileman sormushaaveeni ja hankin Anu Ek Designin hopeasormuksen.


Koruseppä Anu Ek tunnetaan erityisesti näyttävistä koruista.


Anu Ek on ajankohtainen nimi juuri nyt design- ja korupiireissä monellakin tapaa. Ekin suunnittelemat korut nousevat valtakunnan julkisuuteen erityisesti huomenna, kun kansanedustaja Leena Harkimo astelee itsenäisyyspäiväjuhlan punaiselle matolle ex-keravalaisen ompelijan Sari Hörkön puvussa sekä Ekin valmistamissa näyttävissä koruissa.

Ek sanoo, että korut syntyivät yhteistyössä Harkimon kanssa. Harkimolla oli vahvana toive saada ainakin yksi koru, joka sisältää hänelle itselleen tärkeän, Väinö Linnan vuonna 1946 kirjoittaman tekstin.

"Miksi minä rakastan maatani? Siksi, että lapsi rakastaa äitiään. Siksi, että mies kunnioittaa isiensä töitä. Ja siksi, että vanhus odottaa lapsiensa hautaavan hänet samoin tuntein." 

Ja mikäpä siinä. Ehdotus sopi Ekille paremmin kuin hyvin. Tämän huomenna televisiossa nähtävän korun voit kurkata etukäteen jo täältä.

EDIT Harkimon itsenäisyyspäiväjuhlan puku ja korut ovat esillä näyttävästi myös tämän päiväisessa Iltalehdessä. Verkosta löydät kuvia nyt myös täältä. 

Eikä Ek ole itsenäisyyspäiväjuhlien luottosuunnittelijana ensi kertaa pappia kyydissä. Viime vuonna hän toteutti Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen Marja Nousiaiselle kauniin käsikorun. Vilahduksen tästä uljaasta koristuksesta voit käydä kurkkaamassa tämän linkin takaa.

Koru voi olla myös kirjanmerkki.


Yhteistyö Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman vakiokasvon, Mikko Kuustosen kanssa, alkoi Ekin mukaan hiukan sattumalta.

- Mikko on ollut aina näyttävien korujen kantaja. Sain vahvan ajatuksen, että haluaisin suunnitella hänelle jotain.

Kuustonen innostui ajatuksesta, mutta itse prosessi vei Ekin mukaan lopulta aikaa monien asioiden ja sattumien vuoksi. Viime syksynä kaksikko oli kuitenkin valmis lanseeraamaan kokonaisen Medicine Man -korusarjan.


Korusarjaan kuuluu paitsi kaulakoru ja rannerengas myös erillinen hopeariipus ja sormus. Korut on toteutettu Ekin itse kehittämällä syövytystekniikalla. Prosessi on hidas. Yksinomaan työn syövyttäminen vaatii noin viikon.

Medicine Man tarkoittaa puoskaria tai puoskaria. Koruissa teemana kulkee mantra: Ubuntu umgamntu ngabanye abantu - minä olen, koska sinä olet.

Teksti on arfikkalaista xhosan-kieltä. Lause tarkoittaa, että ihmisyys mitataan suhtautumisessa kanssaihmisiin.

Kuustonen tunnetaan paitsi muusikkona ja tv-kasvona myös YK:n hyvän tahdon lähettiläänä. Hän on kiertänyt Afrikkaa kahden vuosikymmenen ajan.


Ajankohtaista trash designia parhaimmillaan: Anu Ekin koruja vanhoista aurinkolasien linsseistä.


No, entä se Rouva Sanan sormus sitten? Tässä Anu Ek työstää sitä sormeeni sopivaksi ja saattaa sen luovutuskuntoon.
Lopullisesti Anu Ekin käsin valmistama sormus näyttää tältä.

Mitäs sanot?


Presidenttiparin itsenäisyyspäivän vastaanotto alkaa Ylen TV1-kanavalta huomenna lauantaina klo 18.15. 


Hyvää itsenäisyyspäivää ja rentouttavaa viikonloppua!0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram