Avomielistä Annelia ei saa polvilleen mikään - paitsi ehkä mies

28 marraskuuta 2016

"En minä mitenkään miehiä etsi. Mutta jos rakkaus tule vastaan, en minä kyllä vastaankaan pane."

Ai maailma, mikä asenne suorapuheisella Annelilla oikein on.

Keski-Uudenmaan teatteri

Toisaalta taas.

Puolitoistatuntinen avomielisen Annelin parissa on kuin parhainta ystäväterapiaa. Kuin parhaan kaverin kanssa juttelisi.

Vaikka sitä ei saisikaan sanoa ääneen niin tiedäthän sinä: yksi ilta juoruilua tekee niin vastustamattoman hyvää.

Jo näytää maailma sen jälkeen niin monen piirun verran toisenlaiselta.

Keski-Uudenmaan teatterin KUT:n vierailuesitys Avomielinen Anneli ei voisi olla ohjelmistossa juuri parempaan aikaan. Treffit Annelin kanssa on ehdottomasti parhaimmillaan pikkujoulukautena.

Tai no, tekee puolitoistatuntinen juoruiluhetki tietenkin kai hyvää milloin vain. Pikkujouluaikaan näin avomielinen ja suorapuheinen esitys sattuu kuitenkin istumaan kuin nenä päähän.

Avomielinen Anneli on yhden naisen show. Näyttelijä Pauliina Hukkaselle kirjoitetun ronskin tarinan takaa löytyy Seela Sellallekin tekstejä kirjoittanut Leena Tamminen.

Hukkanen on ammattinäyttelijä, ja hän on Keski-Uudenmaan teatterin riveistä monellakin tapaa tuttu. Sittemmin Savon sydämeen muuttanut Hukkanen on emännöinut tovin Juvalta löytyvää Kuninkaankartanon kesäteatteria, ja ensi kesänä hänet löytää myös Puumalasta.

Anneli on yksityisyrittäjä, rohkeisiin vaatteisiin erikoistuneen Boutique Annelin ainoa työntekijä, moneen kertaan eronnut keski-ikäinen rouvashenkilö.

Tarinassa on paljon samantyyppistä asennetta kuin vuosi sitten KUT:ssa vierailulla nähdyssä Terapian tarpeessa -esityksessä. Jos olet  nähnyt sen, olet hieman hajulla, mitä odottettavissa on: tiukkaa keski-ikäistyttä naisasiaa.

Rouva Sanan tarinan Terapian tarpeessa -esityksestä löydät edelleen täältä.

Anneliahan ei sitten saa oikeasti polvilleen mikään. Ei se, että naapuripuodin pitäjä haukkuu kateellisuuksissaan Annelin vaatekaupan tarjonnan liian värikylläiseksi.

Ei se, että Keijon-Veijon-ja-mitä-niitä-kaikkia-nyt-olikaan jälkeen Anneli on edelleen yksin, haaveilee yksistä kunnon kirkkohäistä, jolloin hän voisi pukeutua morsiuspukuun.

Eikä pane pahakseen, jos rakkaus tulisi vielä kerran kohdalle.

Eikä Annelia lannista edes se, että paras ystävä Kaija on löytänyt vanhoilla päivillään rinnalleen miehen ja saanut siinä sivussa kaupan päälle pari lastenlastakin.

Ei, ei, ei.

Ei ainakaan merkittävästi.

Puhuttavaa Annellilla kuitenkin riittää, kaikesta. Tiukalla, määrätietoisella ja onneksi myös itseironisella ja huumorintajuisella asenteella.

Keski-Uudenmaan teatteri
Ei Anneli vastaankaan panisi, jos hän pääsisi vielä joskus naimisiin. Silloin hän ostaisi itselleen sopivan morsiuspuvun.
(Kuva: Keski-Uudenmaan teatteri/KUT)

Hukkanen on Annelina ilmiömäinen. Hukkanen on yhtä kuin Anneli.

Treffit Annelin kanssa alkavat molemminpuolisella hitaalla tarkastelulla.

Jaahas, ketähän siellä katsomon puolella tänään on, ja kuka ihme mahtaa olla noin rohkea, varttunut Anneli, joka ei välitä, vaikka lyhyen lureksimekon alta vilkkuvat mustat pikkarit.

Illan edetessä tutustuminen kuitenkin etenee, tunnelma tihenee, ystävyys syvenee ja estot häviävät. Raja-aidat, jos niitä edes oli, katoavat

Anneli on kuin se suorasuisin tyttökaveri, joka juttelee kuulumisiaan näyttämöltä juuri minulle. Siis minulle.

Ja minä vastaan päätäni nyökytellen ja vain nauran.

Tiedän kyllä. Alkuunsa saattaa hieman epäilyttää, että miten ihmeessä yksi nainen voi täyttää lavan kokonaiseksi puoleksitoista tunniksi ilman, että esitys alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää ja näyttämölle kaipaa toista naamaa.

Ohjaaja Kari Paukkusen näpeissä Avomielinen Anneli on kuitenkin niin luonteva turinointihetki Boutique Annelin eli kahden vaaterekin ja yhden peilin välimaastossa, että huoli on täysin turha.

Vaatetta lentää, kuohuviinipullo poksahtelee ja Annelin suu käy sukkelaan; loppua kohden niin kiivaaseen ja iloluontoiseen tahtiin, että Rouva Sana ei ole aikoihin nauranut millekään yhtä suuret Niagaran putoukset silmissään.

Jos keski-ikäisten naisystävysten pikkujoulukausi pitää aloittaa tai päättää johonkin niin ehdottomasti Avomieliseen Anneliin!

Ja huutomerkki!

Vielä ehdit.
Avomielinen Anneli -vierailuesitys
Keski-Uudenmaan teatterissa KUT:ssa
Keravan teatteritalolla.
Viimeiset esitykset pe 9.12. ja la 10.12 klo 19.
Liput ja lisätiedot www.kut.fi.

Rouva Sana näki esityksen kutsuvieraslipulla.

***
Jutun pääkuvan kuvateksti:
Avomielinen Anneli (Pauliina Hukkanen) on suorapuheinen ja ronskiotteinen. Vai epäiletkö?
(Kuva: Keski-Uudenmaan teatteri KUT)

2 kommenttia

 1. Tämähän kuulostaa ihan esitykseltä, joka pitäisi mennä katsomaan ystäväporukalla.
  Ihanaa viikkoa Rouva Sana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraapa Outi tätä näytelmää. Se kiertää vierailuesityksenä ympäri Suomea, ja saattaa ilmaantua joskus kotinurkillesikin :).

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram