Rouva Sanalta kysytään usein, millainen on hyvä blogikirjoitus. Miten se tehdään?

Hyvän blogikirjoituksen määreet eivät ole ihan yksioikoisia. On sama, kun alkaisi listaamaan, mistä hyvä kaunokirjallisuus koostuu.

Tai, että miten hyvä romaani kirjoitetaan?

Niinpä.

blogi


Meistä jokainen lopulta määrittelee lukijana, mikä on hyvää blogikirjoittamista samaan tapaan kuin hyvän kaunokirjallisuudenkin ominaisuudet. Yksi tykkää yhden teksteistä ja toinen toisen.

Ja niin sen pitää ollakin.

Mutta on olemassa joitakin seikkoja, jotka kannattaa pitää mielessä blogia kirjoitettaessa. Seikkoja, jotka tekevät tekstistä mielenkiintoisen ja parhaimmillaan vetävämmän.

Ennen onnistuneen blogikirjoituksen elementtien listaamista on kuitenkin tärkeä vetää hetkeksi raja henkilökohtaisen blogin ja yritysblogin välille. Ne ovat kaksi eri asiaa.

Jos oikein silmin katsotaan, henkilökohtainen bloggaaminen on vapaa oikeastaan kaikista säännöistä ja ohjeista.

Jokainen henkilökohtaisen blogin kirjoittaja saa tehdä niin kuin itse haluaa. Joillekin bloggaajille jopa riittää, että hän kirjoittaa vain itselleen.

Lukija äänestää silmillään ja verkkoläsnäolollaan, onko sisältö hänelle merkityksellistä ja hyvää.

Yritysblogeissa tämä ei kuitenkaan riitä. Yritysblogeissa sisältöjen tulee olla merkityksellisiä ja laadukkaita yrityksen omalle asiakaskunnalle, ihan ensi postauksesta lähtien.

Lukijat pitää saada koukuttumaan, kiinnostumaan ja viihtymään niin, että he palaavat yrityksen verkkotaajudelle uudelleen.

Bloggaamiseen liittyy kuitenkin lainalaisuuksia, jotka pätevät kaikkiin blogeihin - ja jotka on hyvä ottaa huomioon, mitä asiapitoisempi blogi on.

Hyvän blogikirjoituksen kuusi elementtiä 


1. Mieti jutun pointti: punainen lanka

Ne, jotka tuntevat Rouva Sanan, alkavat todennäköisesti pian kyllästyä sanoihin "pointti" ja "punainen lanka". Niitä ei voi kuitenkaan korostaa koskaan liikaa.

Liian usein näen edelleen kirjoittamista - niin henkilökohtaisissa blogeissa kuin asiablogeissakin -, jonka pointti on täysin kadoksissa. Kirjoitetaan asian vierestä, ja silkasta kirjoittamisen ilosta.

Diipa-daa. Tajunnanvirta on tajunnanvirtaa.

Tykkäätkö sinä lukijana siitä?

Hyvästä blogikirjoituksesta avautuu (mieluummin jo alkuvaiheessa eli johdannossa eli ingressissä), mistä tarinassa on kyse. Miksi se on kirjoitettu?

Aidanseipäästäkin voi hyvällä syyllä kirjoittaa, mutta lukijan pitää saada ymmärtää, miksi. Miksi aidanseiväs on juuri nyt bloggauksen arvoinen?

Mieti siis hetki ennen kirjoittamisen aloittamista, ja kiteytä postauksesi ydinlause.

2. Hyödynnä ajakohtaisuutta 

Mitä ajankohtaisempi ja ilmassa oleva käsittelemäsi aihe on, sitä mielenkiintoisemmaksi blogikirjoitus yleensä muodostuu.

Kalenterin ja yrityksen markkinoinnin vuosikellon silmäileminen ei lainkaan tee huonoa aiheita ja niiden julkaisuajankohtaa mietittäessä.

Ja hei aidanseipäiden lisäksi muistakin kuluneista aiheista on todellakin lupa kirjoittaa: juhannus ja joulu tulee kerran vuodessa.

Mutta kun kirjoitat kuluneista aiheista, sitä tärkempi on jutun näkökulma. Eli mieti siis taas se jutun pointti ja punainen lanka. Sana miksi?

Aikataulutusta helpottaa blogin sisältösuunnitelma, jonka laatimisesta ei kannata todellakaan laistaa.

Aktiivisimmat bloggaajat seuraavat kalenteria sekä julkista keskustelua ja niissä esiintyviä puheenaiheita, ja kytkevät omat blogikirjoituksensa niihin. Sopii täydellisesti erityisesti asiablogeihin.

3. Muista visuaalisuus ja kuvat

Mikään kirjoitettu tarina ei ole ollut enää vuosikausiin mitään - kaunokirjallisuutta lukuun ottamatta - ilman kuvitusta: ei printissä eikä todellakaan verkossa.

Mieti siksi siis jo blogikirjoituksen aihetta ja näkökulmaa pohtiessasi, miten kuvitat blogikirjoituksesi.

Osa bloggaajista rakentaa jutun kuvat edellä eli miettii ensin kuvat ja niiden ympärille tarinan, ja se on erinomainen tapa sekin.

Kuvien ei tarvitse läheskään aina istua suoraan itse aiheeseen. Ne voivat olla joskus myös tunnelma- eli kuvituskuvia.

Osa bloggaa vain kuvien avulla, ja se sopii erinomaisesti erityisesti henkilökohtaisiin blogeihin tai luovan alan ammattilaisten verkkoviestintään, valokuvaajille siis nyt ainakin.

Omilla persoonallisilla kuvilla voi myös erottautua. Klisee tai ei: kuva kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa.

Mieti siis visuaalisuutta yhtä aikaa juttuaiheesi kanssa. Se on yhtä tärkeä elementti kuin itse tarina.

4. Ihminen ja tarina: numero yksi

Jo esi-isiemme leirinuotioajoilta asti meitä ovat kiinnostaneet toiset ihmiset ja heidän tarinansa. Ei ole sattumaa, että kuvista katsomme ensin niitä, joissa on ihminen.

Tai edes pienen pieni palanen ihmistä: kädet, jalat tai pää. Kasvot on aina kuitenkin ykkönen.

Rakenna teksteistäsi tarinallisia ja anna ihmisille ja heidän kokemuksilleen blogikirjoituksissasi ääni. Ole niin henkilökohtainen ja/tai ihmisläheinen kuin aiheessasi pystyt.

Kaiken ei tarvitse olla minä. Asiablogeissa voit antaa äänen asiakkaillesi, verkostoillesi tai vaikkapa tapahtumillesi ja niiden osallistujille.

Asiablogeissa tarinoiden ja ihmisten tuominen teksteihin ei ole aina helppoa.

Jo jutun näkökulmaa miettiessäsi kuitenkin pohdi, miten voit rakentaa aiheestasi tarinan (juu, kyllä: mieluiten ihan Aristoteleen oppeja ja draaman kaarta noudattaen).

Mitkä ovat havaintosi ja kokemuksesi? Mitä näet ja tunnet? Mitä tarinasi henkilöt kokevat ja tuntevat?

Kukaan ei jaksa lukea tiukkaa pönötysfaktaa loputtomiin. Tarinat ja ihmiset kiinnostavat aina, olipa kysessä henkilökohtainen tai yrityksen blogi.

Olen itse asiabloggaaja. Olen harrastanut luovaa kirjoittamista koko naismuistini ajan, mutta työhistoriastani johtuen ylleni on juurtunut journalistin viitta.

Osaan kirjoittaa ihmisistä, mutta en osaa, tai halua, kirjoittaa juuri itsestäni.

Siksi sattumaa tuskin on, että Rouva Sanan blogihistorian kaikkien aikojen luetuimmaksi bloggaukseksi vain muutamassa viikossa nousi tarina  Kun missään ei ole mitään järkeä - pala bloggaajan arjesta.

Mietin itse pitkään, miksi? Miksi Google Analytics suorastaan rähjähti yhden viikon aikana?

Todennäköisesti vain siksi, että blogikirjoitus on kaikista blogiteksteistäni kaikkein henkilökohtaisin, ja se sisälsi aidon ehdan tarinan.

Faktat ovat siis aina ehdotonta kultaa, mutta aina kun mahdollista, tuo blogikirjoitukseesi ihminen ja hänen tarinansa.

5. Löydä oma kielesi

Meistä melkein jokainen osaa kirjoittaa asiatekstiä lähes peruskoulussa opittujen taitojen perusteella.

Mutta kun maailma on tekstejä ja tarinoita pullollaan, samalla asiatyylillä toteutetuilla sisällöillä on vaikea erottautua massasta. Me kaikki olemme kohta pieniä sisällöntuottajia.

Ainoa, joka meidät erottaa muista on se, mitä me itse olemme.

Millä äänellä sinä puhut, mikä on sinun oma kielesi? Millä tyylillä sinä kirjoitat?

Etsi ja  löydä oma kielesi, ja vaali sitä omassa ilmaisussasi.

Oman kielen esiin kaivaminen ei ole helppoa. Kirjoittaminen on pitkäjänteistä ja aikaa vievää puuhaa. Kirjoittaminen vaatii treenaamista samaan tapaan kuin vaikkapa kitaransoiton opiskeleminen tai maalaaminen.

Meistä harva on alussa kirjoittajana mestari. Oma kieli ja kirjallinen ääni löytyy vain harjoittelemalla.

Tuo oma persoonasi ja persoonallinen tyylisi kirjoituksissasi esiin. Etsi oma kielesi.

6. Tunne suomen kielioppia - edes vähän

Ja viimeisenä, mutta ei lainkaan vähäisempänä: äidinkielen oppituntien aikana opitut tiedot ja taidot eivät ole blogikirjoittamisessa lainkaan pahitteeksi.

Pahinta, mitä omalle blogikirjoitukselle voi tehdä, on torsota mielenkiintoinen aihe ja visuaalisesti kaunis kokonaisuus taidottomasti kirjoitetulla ja huonolla suomen kielellä.

Pienistä kirjoitusvirheistä ei välitä kukaan. Niitä on ihan kaikilla. Tekstin tulee kuitenkin soljua eteenpäin ilman suuria rakenteellisia ongelmia ja kielioppivirheitä.

Jos bloggaat, tunne ja opiskele suomen kielioppia edes nyt ainakin vähän.Rouva Sana on kirjoittanut runsaan määrän  erilaisia 
blogikirjoittamiseen, sisällöntuottamiseen 
ja sisältömarkkinointiin liittyviä kirjoituksia.
Poimi parhaat vinkit itsellesi Ammattibloggauksia-sivulta.