The one and only Ford Fiesta - tanssiteatterin synteesi

19 maaliskuuta 2018

Ford Fiestan voisi näkemättä kuvitella olevan mikä tahansa tanssillinen teatteriesitys, jossa jolkotellaan tunti suuntaan ja toiseen, ja lausutaan siinä sivussa muutama sananen.

Anteeksi tämä Rouva Sanan raju karrikointi, mutta näinhän tanssiteatterista ruukataan lajia tuntemattomien keskuudessa ajatella.

Eikö?

Mutta ei. Ford Fiesta ei siis ole sitä. Ford Fiesta ei ole mikä tahansa.

Keski-Uudenmaan Teatteri
Tässä sinulle! Autoilua ja parisuhdeanatomiaa katsojille Ford Fiestassa tarjoilee Elina Varjomäki ja Jari Vainionkukka.
(Kuva: KUT/Kapina Productions)
Keski-Uudenmaan Teatterin Ford Fiestasta löytyy niin monta esteettistä, kaunista, silmiä ja korvia hivelevää, hymynkin kasvoille nostattavaa ja muistoja sisältävää elementtiä, että se on pikemminkin The one and only Ford Fiesta.

Upea kulttuuriteko ja hohtava kruunu 20-vuotista taivaltaan viettävälle paikalliselle ammattiteatterille.

Ennen Ford Fiestaa täytyy palata reilun kymmenen vuoden päähän ja toiseen automerkkiin.

Vuonna 2007 käsikirjoittaja, kirjailija ja ohjaaja Juha Hurme julkaisi omaelämänkerrallisen esikoisteoksensa Volvo Amazon ja ohjasi sen näytelmäksi Tikkurilan teatteriin.

Tarvitaan vielä toinen takauma. Se ulottuu enää kolmen vuoden taakse noin vuodenvaihteeseen 2015.

Ford Fiestan isä Jari Vainionkukka työsti tuohon aikaan tanssiteatteriesitystä keravalaisesta urheilulegendasta Volmari Iso-Hollosta yhteistyössä ohjaaja Ari Nummisen ja Vomman sanoiksi ja tarinaksi pukeneen käsikirjoittajan Juha Hurmeen kanssa.

Ja mitäpä sitä tolkut miehet olisivat nyt tyhjäkäyntiajallaan muuta ideoineetkaan kuin, että näyttämölle täytyisi joskus saada tanssiteatteriesitys öljyn-, rasvan- ja tekniikankäryisestä maskuliinisesta maailmasta.

No niin justiinsa.

Ja niinhän siinä sitten kävi.

Vuosien aikana mopo vaihtui autoon ja tänä talvena Volvo Amazon Ford Fiestaan vuosimallia 1985. Tanssiteatteriesitys autoista ja parisuhteesta sai muotonsa.

Keski-Uudenmaan Teatteri
Lauri Hongisto taikoo Ford Fiestaan tunnelmien kirjon musiikilla ja omintakeisilla soittimilla.
(Kuva: KUT/Kapina Productions)
Ford Fiesta on oivallinen esimerkki siitä, miten syntyy ennakkoluulotonta, taidokasta ja kaikkia aisteja hivelevää taidetta, kun kaikki palaset loksahtelevat pakotta ja luontevasti oikeille kohdilleen.

En katsojana lopulta tiedä, mistä esityksessä nautin eniten:

Tanssijapari Jari Vainionkukan ja Elina Varjomäen sulavasta, koskettavasta, jopa hauskastakin yhteiskielestä vai ohjaaja Lija Fischerin omaleimaisesta kädenjäljestä?

Muusikko Lauri Hongiston säveltämästä livemusasta, joka on Fischerin kaltaisesti joko merkillisen spookimaista tai vain niin tajunnanräjäyttävän kekseliästä ja kaunista, että siihen voisi hukkua?

Tai Saku Tammisen estradille loihtimasta valomaailmasta, joka on täydellinen loppusilaus kaikelle nähdylle ja koetulle: samaan aikaan nöyrän pientä ja vaatimatonta ja toisaalta yhtä suuren suurta ja häikäisevää kuin maailmanluokan musikaali?

Ford Fiesta on todellinen tanssiteatterin synteesi.

Niin, ja siis yksi asiahan on tässä kiihkossa kokonaan unohtua. Jos jotakuta kiinnostaa niin Ford Fiestahan kertoo paitsi autoista myös rakkaudesta ja parisuhteesta, ja molempien vaikeuksista.

Molemmissa kun voi joskus jäädä peruutusvaihde päälle.

Jostain syystä sanoista ja tarinoista elävälle Ford Fiestan stoori on tässä esityksessä lopulta kovinkin toisarvoinen. Kampiakseli tai jakoavain? Mies vai nainen? Oikeastaan aivan sama.

Kaikkea ei kannata analysoida liikaa. Kaikelle ei tarvitse olla aina valmiiksi pureskeltua tarinaa.

Joskus myös se, että sanoja ei ole - tai niitä ei täysin ymmärrä - on ihan ookoo.

Riittää, kun heittäytyy omien tunteiden ja ajatusten vietäväksi, fiilistelee, mitä eteen tulee, tunnustelee, mitä reaktioita tunteet herättävät, ja luo kaikesta mielessään oman tarinan.

Se, jos jokin, on tanssiteatterin parasta antia.

Ford Fiestassa siihen on nyt katsojille erinomaiset eväät.

Keski-Uudenmaan Teatteri
Joku tietää kaiken autoista. Joku tietää... no, ainakin lähes kaiken miehistä ja naisista. Ehkä.
(Kuva: KUT/Kapina Productions)

Ford Fiesta Krapin Pajassa (Rantatie 2, Tuusula)
la 24.3. klo 18 ja su 25.3. klo 15.
Liput ja lisätiedot www.kut.fi.


Tutustu teatterin verkkosivuilla myös mainioon työryhmän blogisarjaan.


Rouva Sana näki esityksen kutsuvieraslipulla.4 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen ja erilainen. Itseäni viehätti suuresti tanssijoiden/näyttelijöiden ammattitaitoisuus, niin viimeisen päälle oli esitys hiottu. Jossain vaiheessa Fiesta sai kyllä niin paljon kyytiä, että putosin hetkesi penkiltä. Ajat ja paikat vaihtelivat sellaisella vauhdilla, jotta tämä täti hädin tuskin roikkui apukuskin kahvassa kiinni. Mutta siitäkin selvittiin. Ja se entäs se musiikki, voi yhren tähren <3, miten voi jollain olla niin upea ääni, upea Lauri ja pakko vielä mainita tuo äänentoisto ja akustiikka tuolla Krapinpajalla, aivan superia!!!! Esitykselle vahva suositus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulan kantaan Sari!

   Minusta kulttuurin ja taiteen eräs parhaita puolia on, että kaikkea ei tarvitse aina ymmärtää; kaiken kärryillä ei tarvitse aina pysyä; kaikkea ei tarvitse tulkita aina samoin kuin muut. Parhaat esitykset antavat tilaa katsojan omille kokemuksille ja herättävät heissö jotain, Kaikkea ei ole purskeltu valmiiksi ja tarjoiltu yhtenä totuutena tai väitteenä. Samaan tapaan kuin ei taideteoksenkaan tulkintaan ole aina yhtä ainoaa oikeaa tunnetta ja ajatusta.

   Itse asiassa se ´jotain´ voi olla aika tärkeäkin elementti katsomiskokemuksessa. Sekin, että tuntee pöllämystymistä, närkästymistä tai sitä, että ei ymmärrä yhtään mitään eli tuntee siis ´jotain´, voi olla merkityksellistä, jos antaa hetken itselleen aikaa pohtia, miksi tuntee niin.

   Meille nopeaan ja hektiseen nykymaailmaan tottuneille se voi olla monelle vain liian vaativa suoritus: pysähtyä ja tuntea.

   Ja hei todellakin komppaan Hongiston Laurin ja samalla myös Tammisen Sakun ihan ilmiömäistä kädenjälkeä esityksessä. Näin jälkikäteen on helppo arvioida, että esitys jäisi kyllä vaillinnaiseksi ilman heitä molempia.

   Kiitos Sari <3!

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä mukaansatempaavalta esitykseltä.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on nautinnollista saada haastaa itseään ja tulla iloisesti yllätetyksi. Ei huono, ei ollenkaan :). Valoa ja iloa maaliskuun viikkoon! Se on tästä eteenpäin virallisesti kevät <3.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram