Kun arjesta tulee kaaos - naisia hermoromahduksen partaalla

12 maaliskuuta 2018

Rouva Sanahan ei mene koskaan katsomaan yhtään teatteriesitystä perehtymättä siihen etukäteen. Tärkeitä ovat ainakin paitsi itse tarina, sen tausta ja näyttelijät, mutta myös näytelmän ohjaaja.

Kunnes koittaa ilta, jolloin toimin toisin..

Krapin Paja
Naisia arjen ruuhkavuosien keskellä: Emmi (Pauliina Naala, vas.), Sofia (Anu Uhlenius) ja Julia (Outi Pippuri).
(Kuva: Sami Lamberg/Kapina Productions)

Ehdin kuulla Krapin Pajalla esitettävästä Kaaoksesta ennen sen ensi-iltaa ja eritoten sen jälkeen runsaasti ylistävää palautetta. Näytelmää kehuttiin überhauskaksi ruuhkavuosien keskellä elävien naisten tarinaksi.

Ja yhtäkkiä kehujen keskellä minulle tuli vastustamaton kiusaus istuutua katsomoon ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia. En tiennyt näytelmästä etukäteen kuin esittäjät.

Ajattelin, että antaahan tulla tänne vain: sitä ratkiriemukasta kaaosta. Otan avoimin mielin vastaan kaiken, mitä minulle tarjotaan.

Jonka seurauksena oloni oli väliajalla lievästi pöllämystynyt: yllätetty ja yllättynyt.

Palautteiden ja kommenttien perusteella kuvittelin meneväni katsomaan hassun hauskaa komediaa á la Kumman kaa triona esitettynä, mutta täh!

Kaaoshan oli todella vakavaa, painavaa tarinaa kuin suoraan paikallisen mielenterveysyhdistyksen lehdestä. Tarina on synkkä, rankka ja no... aika kaoottinen.

Ja toisaalta se on samaan aikaan niin poskettoman koominen, että sitä tuntee lähes häpeää poskille valuvista naurun kyyneleistä.

Toivottavasti kukaan ei huomaa, ajattelen. Eihän tällaiselle esitykselle saisi nyt näin nauraa!

Kaaos on ohjaajan ja käsikirjoittajan, Kansallisteatterin pääjohtajanakin tunnetun Mika Myllyahon käsialaa. Tarina on keskimmäinen osa trilogiaa, jonka muut osat ovat kuvaavasti Paniikki ja Harmonia.

Kaaoksen keskiössä on kolme elämänsä ruuhkavuosia - tai muuten vain hektistä elämänvaihetta - elävää ystävystä: opettaja Sofia (Anu Uhlenius), psykoterapeutti Julia (Outi Pippuri) ja freelancetoimittaja Emmi (Pauliina Naala), joka on myös Julian sisko.

Kuten arvata saattaa, heistä jokaisella on omat ongelmansa. Tarina tarjoaa 30-40-vuotiaille tai rajapyykin ohittaneille naisille samastumiskohteita muille jaettavaksi asti.

Näytelmän aiheina ovat työ ja sitä ravisteleva työuupumus, vaikea parisuhde, rakkauselämä, lapset, ystävyys, ja kaikki mikä nyt voi keski-ikää lähestyvän naisen elämään liittyä.

Poikkeuksellista näytelmässä on kerronnan muoto. Minä-kertoja on tuttu kirjallisuudesta, mutta näytelmissä sitä käytetään harvemmin.

Vaikka kolmen päähenkilön tarinassa minä-muoto saattaisi ehkä aiheuttaa näyttämöllä... no, sitä kaaosta, tässä näytelmässä se on yksi näytelmän clue, The Juttu.

Erityisesti, kun kerronnan muotoa on hyödynnetty mestarillisesti ohjaaja Tiina Brännaren johdolla. Tällaisia näytelmiä toivoisi näkevän useamminkin.

Ensin mietin, että juu kyllä, tässä Kaaoksessa loistaa nyt yksi ylitse muiden: Anu Uhlenius. Jos olet nähnyt hänet Niskavuoren Hetan roolissa, tiedät, millainen hänen esittämänsä Sofia voi olla.

Mutta kun Outi Pippuri ja Pauliina Naala pääsivät vauhtiin muun muassa hysteerisenä päätoimittajana, naapurimaasta Suomeen saapuneena lääkärinä ja rennonletkeänä miespotilaana, en enää tiedä, ketä fanitan.

Nauran heistä kaikille. Rakastan heistä kaikkia.

Viimeistään hysteerinen yhteiskohtaus poliisiaseman putkassa kruunaa kaiken. Tämä naiskolmikko on yhdessä täyttä rautaa.

Katarsiksen hyödyntäminen on ikivanha teatterin keino erityisesti tragedioiden kohdalla. Se toimii myös Kaaoksessa.

Tuleepa vain katsojana pitkäksi aikaa niin puhdistunut ja voimaantunut olo.


Kaaos Krapin Pajassa
(Rantatie 2, Tuusula)
to 29.3. klo 19, to 19.4. klo 19 ja su 13.5. klo 15.

Uusi esityskausi la 27.10. - 24.11.2018.

Lisätiedot www.krapinpaja.fiRouva Sana näki esityksen kutsuvieraslipulla.


6 kommenttia

 1. Kuulostaa erittäin viihdyttävältä näytelmältä. Minä menen itse asiassa aika usein katsomaan näytelmiä perehtymättä niihin välttämättä kovin paljoa etukäteen. Haluan säilyttää yllätyksellisyyden tarinaan. Toisista näytelmistä taas haluan etukäteen ehdottomasti tietää paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun komppaat minua kummallisessa päähänpistossani (joka lopulta kyllä kannatti)!

   Olen teatterikatsojana normaalisti vain ihan toisenlainen. Kaivan melkein kaiken mahdollisen irti etukäteen, jolloin voin keskittyä itse katsomiskokemukseen.

   No, tällä kertaa päähänpistoni ei vaikeuttanut onneksi katsomista :D. Oli ihanaa tulla yllätetyksi, herätetyksi ja rankoilla aiheilla sydämellisellä tavalla hauskuutetuksi. Mitenkäs sitä sanotaankaan: ilo ja suru kulkevat aina käsi kädessä?

   Poista
 2. Ihan mahtavaa, että poikkesit normaalista ja menit kuin "silmät sidottuina" katsomaan näytöstä. Vielä mahtavampaa on se, että sait siitä näin upean kokemuksen.
  Mukavaa viikkoa sinulle Rouvaseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä esityksen jälkeen pitkän aikaa valaistunut ja puhdistunut olo. Uuh, kun tämän näytelmän voisi määrätä lääkkeeksi kaikille arjen ruuhkavuosien keskellä painiville.

   Poista
 3. Kuullostipa näytelmä erittäin mielenkiintoiselta, täytyypä ehdottaa likkakaverille, josko sitten yhdessä mentäisiin tutustumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun on mentävä katsomaan tämä Sari. Olen lähes satavarma, että tykkäät. Lämmin suositus!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram