Palaute on paras tapa kehittää omaa bloggaamista

05 maaliskuuta 2018

Jos bloggaat, tiedät, että palaute - se rehellinen, aito, perusteltu palaute - on oikeastaan ainoa tie omassa kirjoittamisessa kehittymisessä.


Tähän perustuu myös luovan kirjoittamisen kurssien runsas suosio. Parasta lääkettä kirjoittajana kehittymiseen on antaa ja vastaan ottaa rakentavaa palautetta teksteistä. 

Sisältötoimisto Rouva Sana
(Kuva: Unsplash)


Mutta jos bloggaat, tiedät myös, että palautteen - siis sen rehellisen, aidon, perustellun palautteen - saaminenpa ei olekaan niin yksinkertaista tänä maailman aikana vuonna 2018.

Lukijoiden kommenttien määrät ovat keskimäärin vähentyneet ja kommentointi on siirtynyt some-kanaville. 

Ja sen kerran, kun saat kommentteja, ne koskevat lähes poikkeuksetta blogkirjoituksen aihetta ja lukijan omaan suhdetta ja ajatuksia siihen - ei sitä, miten olet kirjoittajana tekstissäsi onnistunut.

Nyt palautevajeeseen on tulossa lääke: Bloggaajan palautepaja.

Jos kirjoitat, tiedät, että ei ole olemassa juuri mitään nautinnollisempaa kuin tämä: sanojen ja lauseiden asettaminen peräkkäin, ajatusten muotoileminen kirjalliseen muotoon – ja kirjoittamisen aikaan saama flow.

Joskus siihen tunteeseen voisi kadota. Vilkuttaa vain läppärin laidalta ja todeta: möi möi, mä meen nyt, sukellan omien tarinoideni syövereihin, enkä tule toviin takaisin. Ei tarvitse odottaa.

Flow hurmaa ja palkitsee, mutta kirjoittajan työssä se ei yksinomaan riitä. Kirjallinen viestintä vaatii vastaanottajan (sillä muuten pöytälaatikkomme täyttyisi vuosi toisensa jälkeen tarinoistamme ja saisimme kicksit siitä)

Ja kun sanat ja tarinamme vaativat vastaanottajan, ennen pitkää palamme halusta saada tietää, mitä lukija teksteistämme ajattelee: noin niinku oikeesti. 

Rehti, aito palaute on kirjoittajalle lähes ainoa tapa kehittää omaa kirjallista ilmaisuaan.

Mutta kas, sepä ei sitten olekaan ihan maailman helpoin juttu. Omista oma, lahjomaton hovilukija, ja olet ainutlaatuisessa asemassa kirjoittajana. Läheskään kaikilla kirjoittajilla omaa hovilukijaa ei kuitenkaan ole. 

Ja kuten erityisesti jokainen blogia ylläpitävä tietää, vuorovaikutus lukijoiden kanssa on palkitsevaa ja hedelmällistä, ehdottomasti kyllä, mutta oman kirjoittamisen kehittämiseen lukijoiden palautteista ja kommenteista on harvoin – jos koskaan. 

Kommentoinnin anti on jossain muussa kuin oman kirjallisen ilmaisun petraamisessa.

Nyt ammatti- ja harrastajakirjoittajien kituajat ovat ohi. Sisältötoimisto Rouva Sana toteuttaa yhteistyössä helsinkiläisen lifestylemyymälä Destinyn kanssa maalis-kesäkuussa historian ensimmäisen Bloggaajan palautepajan

Bloggaajan palautepaja vastaa jokaisen ammatti- ja harrastajakirjoittajan suurimpaan tarpeeseen: haluun saada aitoa ja suoraa palautetta omista teksteistä.

Mikä Bloggaajan palautepaja on?


Bloggaajan palautepaja koostuu neljästä tapaamiskerrasta Helsingissä noin kuukauden välein. Jokaisella kokoontumiskerralla on oma teema, josta on luvassa lyhyt alustus. 

Alustusten aiheet kumpuavat bloggaajien omasta arjesta, ja ne liittyvät luovuuteen, kirjoittamiseen ja kirjoittajan rooliin.

Alustuksen jälkeen jokainen palautepajan osallistuja saa palautetta yhden pajapäivän aikana vähintään yhdestä omasta tekstistä. Jokainen ryhmäläinen paitsi saa palautetta osallistuu lisäkseni myös itse palautteen antamiseen eli lukee ja kommentoi toisten tekstejä.

Palautepajan tavoitteena on olla yhteisöllinen ja vuorovaikutteinen. Mitä avoimempi ja luottamuksellisempi ryhmästä muodostuu, sitä helpompaa palautteen antaminen ja sen vastaanottaminen on. 

Siksi ihanteellisinta on, jos kaikilla osallistujilla on mahdollisuus sitoutua jokaiseen kokoontumiskertaan. Palautepajoihin on kuitenkin mahdollista ottaa osaa myös yksittäin.


Mitä hyötyä Bloggajan palautepajasta on?


Bloggaajan palautepaja sopii paitsi tovin aikaa joko omia blogia tai muita luovia tekstejä kirjoittaneille myös ammattikirjoittajille. Kohderyhmää ovat ennen kaikkea bloggaajat ja yksin ilman tukiverkostoa sisältöjä tuottavat.

Ei ole kuitenkaan väliä, kuinka kauan olet kirjoittanut. Pääasia, että kirjoitat!

Bloggaajan palautepaja
on räätälöity erityisesti sisällöntuottajien ja bloggaajien tarpeisiin. Yhteistyössä Rouva Sanan kanssa palautepajan sisältöä ja rakennetta on ollut mukana kehittämässä Tasty Travelissimo -matkablogia ylläpitävä Martina Häkkinen.

Bloggaajan palautepaja:

 • antaa sinulle palautteen parhaimmillaan vähintään neljästä eri tekstistäsi
 • tarjoaa suuntaviivoja sille, miltä omat tekstisi lukijoiden mielestä maistuvat, kuulostavat ja tuntuvat
 • vinkkaa, missä olet kirjoittajana rautainen tykki ja mihin voisit jatkossa kiinnittää huomiota
 • antaa uusia ajatuksia kirjoittamisesta prosessina, bloggaamisesta, luovuudesta ja luovuuden ruokkimisesta hektisen arjen keskellä
 • tarjoaa neljän kokoontumiskerran ajaksi vertaistukea ja ryhmän, jota voit kutsua hyvällä syyllä hengenheimolaiseksesi.

Halutessasi ryhmä jää eloon tapaamiskertojen jälkeen, ja voit hyötyä sen luottamuksellisesta ilmapiiristä myös myöhemmin. Sinä päätät!


Koska, missä ja mitä?


Bloggaajan palautepaja järjestetään kolmena lauantaina ja yhtenä maanantai-iltana maalis-kesäkuussa Helsingin ydinkeskustassa. 

Kokoontumispaikkana on Kampin ja Forumin kulmalta vain muutaman sadan metrin kävelymatkan päässä sijaitseva inspiroiva lifestylemyymälä Destiny ja sen pittoreski alakerran kokoustila. Jos täällä ei luovuus kuki, ei se kuki missään.

Bloggaajan palautepajat ovat:

La 24.3. klo 11-13: Aiheena Hulluuden highway. Mitä kirjoittaminen ja bloggaaminen on, ja mitä se kirjoittajalta vaatii?

La 14.4. klo 11-13: Aiheena Olipa kerran tarina. Kirjoittaminen prosessina. Kirjoittamisen (ja kirjoittajan) syvin olemus.

La 5.5. klo 11-13: Luovien hullujen valiojoukko. Kirjoittajan luovat kuopat ja oman luovuuden ruokkiminen.

Ma 11.6. klo 18-20: Palautepajan toiveilta. Alustuksen aihe muokkautuu ryhmän toiveiden mukaan.

Paikka: Lifestylemyymälä Destiny (Lönnrotinkatu 15, Helsinki).

Alustusten osuus ohjelmasta on maksimissaan puolisen tuntia. Loppuaika on varattu jokaisen ryhmäläisen tekstien analysointiin ja palautteen antamiseen.

Ohjeet palautteen antamiseen ja tekstien toimittamiseen annetaan etukäteen ennen jokaista pajapäivää. Huomaathan, että koska jokainen osallistuja tutustuu ja lukee vähintään yhden kollegan tekstin jo ennen pajapäivää, mukanaolo vaatii sitoutumista.

Hinta: 25 e/kerta. Ilmoittautumalla jokaiseen neljään pajapäivään yhdellä kerralla säästät 20 euroa eli maksat kaikista pajapäivistä yhteensä vain 80 e.

Ryhmään mahtuu yhteensä 12 kirjoittajaa ja sisällöntuottajaa/bloggaajaa. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen pajapäivää Sisältötoimisto Rouva Sanan verkkokaupan kautta.

Klikkaa itsesi myös Bloggaajan palautepajan taajuudelle FacebookiinPysyt kuulolla palautepajan kuulumisista. 


Bloggaajan palautepajan toteuttaa Sisältötoimisto Rouva Sana. 
Rouva Sana on kirjoittamisen pitkän linjan ammattilainen. 
Hänellä on 20 vuoden ammattikokemus journalistisesta työstä eri sanoma- ja aikakauslehdissä 
paitsi toimittajana myös palautteen antajana ja kollegojen kirjoitustyön kehittäjänä
toimitussihteerinä ja toimituspäällikkönä. 

Lisäksi Rouva Sana on harrastanut luovaa kirjoittamista sekä opiskellut sitä Jyväskylän yliopistossa.
Hänellä on opintojen myötä valmius kirjoittajaohjaajana toimimiseen. 

Lue lisää: www.rouvasana.fi ja kurkkaa LinkedIn-profiili.


Juttu on julkaistu poikkeuksellisesti myös tämän blogin puolella.
Alkuperäisen jutun löydät Sisältötoimisto Rouva Sanan blogin puolelta.
4 kommenttia

 1. Harvoin tosiaan saa kunnon palautetta teksteistään. Kuten sanoit, usein kommentoidaan vain postauksen aihetta. Usein myös se palautteen anto on kovin vaikeaa, ja palaute on töksähtävää ja töykeää myös, harvoin oikein kohdistettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Word, Outi: naulan kantaan! Juuri noin. Vaikka ei todellakaan siinä mitään, kaikki vuorovaikutus (silloin kun sen käydään asianmukaisesti) on aina hyvästä, ja rikkaus.

   Kuitenkin, kun pitkään tuottaa sisältöjä, palaute omista teksteistä, sen tyylistä, näkökulmista, sisällöistä ja siitä, miltä jutut ylipäätään maistuvat, tuntuvat, tuoksuvat ja kuulostavat, olisi kultakimpaleen arvoinen. Semminkin, kun tätä työtä - vaikka se olisi harrastus - tehdään 99 prosenttisesti yksin ilman vieressä tai naapurihuoneessa istuvia kolleogoja.

   Ei ihme, että luovan kirjoittamisen kurssit kiinnostavat. Ja ihme, että bloggaajille ei vastaavia ole juuri järjestetty.

   Poista
 2. Paljon asiaa kirjoitat Rouva Sananen, sen palautteen saaminen tuntuu aina niin hyvältä ja jos mitään ei kuulu, tuntuu kuin omalla kirjoituksella ei ole mitään annettavaa ja se hukkuu tuonne bittiavaruuteen :( surullista. Mulle on oikeastaan ihan sama vaikka se palaute olisi negatiivistakin, ainakin se on herättänyt lukijan ja niistähän eniten oppii itsekin. Kurssille oli joskus kiva päästä, nyt vain ei riitä resurssit, mutta toivotaan tulevaisuudessa se onnistuvan. Mukavaa maaliskuun jatkoa sinulle <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-in komppaan sinua ajatuksissasi <3. Juuri noin kuin kuvailit.

   Nämä blogikirjoitukset eivät ole mitään ilman lukijaa: pöytälaatikkoon saa kirjoitettua helpommallakin tavalla. Ja palkitsevaa ei ole se, että kirjoittaa kasvottamalle bittiavaruudelle vaan se, että tietää, miten omat tekstit ja tarinat vastaanottajassa resonoivat. Palaute on ainoa keino kehittää omaa kirjoittamista.

   Tsempposta ja voimia Sari <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram