Kirjoita ja kustanna

18 maaliskuuta 2019

Oletko joskus kirjoittanut ja kustantanut kirjan?

En ennen minäkään.

Kunnes tänä talvena olen ollut syvällä paitsi kirjan kirjoittamisprosessissa myös kirjan kustantamiseen liittyvissä työvaiheissa.

Sanotaan, että kaikesta luovuudestaan ja ilmaisunvapaudestaan huolimatta kirjan kirjoittaminen on hullun hommaa. Että kirjoittamiseen liittyvät vaiheet repivät monen kirjailijan hermot lähes poikkeuksetta jossain vaiheessa riekaleiksi.

Samaan aikaan kirjailijan mieltä kalvaa tieto, kuinka työhön käytetystä ajasta ei saa Suomessa oikeastaan koskaan aitoa rahallista korvausta.

Pöljän naisen ja miehen teko siis.

Mutta miksi kukaan ei puhu kirjojen kustantamisesta mitään!

(No, ehkä siksi, että vain harva hullu suostuu samaan aikaan paitsi kirjoittamaan myös kustantamaan kirjan.)

Tervetuloa kustannushommiin!


Totesin viime viikolla ääneen muutamille, että voi kun kirjailijat ymmärtäisivät, miten helpolla he yleisesti pääsevät. Tervetuloa kirjan kirjoittamisen jälkeen kustannushommiin vain!

Kun kirjan käsikirjoitus on hyväksytty, ja teksti on oikoluettu ja tarkistettu, kirjailijan työ on pääsääntöisesti ohi. Ei muuta kuin omaa teosta odottamaan.

Mutta kun sekä kirjoitat ETTÄ kustannat kirjan, käsikirjoitusvaiheen jälkeen alkaa uusi, vähintään yhtä työläs työrupeama.

Enkä todellakaan enää tiedä, kumpi vaiheista on hermoja rassaavampi: kirjan kirjoittaminen vai kirjan kustantamiseen liittyvät työt.

On pidettävä langat käsissä, korjattava ja viivakoodattava


On pidettävä kaikki langat käsissä, ja huolehdittava, että yksikään langoista ei tipahda nipustasi ennen kuin lasket ne itse pois.

On huolehdittava, että kaikki kirjan tieto on oikeassa paikassa oikeassa muodossa - ja ennen kaikkea oikeaan aikaan.

Ja juuri, kun tunnet tehneesi kaiken, huomaat, että yksi tiedostoista on livahtanutkin väärässä muodossa oikeaan paikkaan, ja ryhdyt selvittämään, miten tiedon voi korjata.

On opeteltava uutta.

Täällä huhuilee muuten maamme uusi viivakoodiekspertti.

Nyt tiedän, mistä kirjan viivakoodi muodostuu, miten se tehdään ja ennen kaikkea, miten sen toimivuudesta varmistutaan. Ei ole mikään helppo juttu ihan se, mutta tulipahan ratkaistua.

Vielä kaksi kuukautta sitten asiasta ei ollut hajuakaan.

Kääk - taas yksi virhe!


On myös puhuttava, kirjoitettava, viestittävä, markkinoitava ja taas puhuttava, kirjoitettava, viestittävä ja markkinoitava.

Kukaan ei kysy, ehditkö tai jaksatko. On vain puhuttava, kirjoitettava, viestittävä ja markkinoitava.

Ja kaiken tekemisen välissä on taas jossain vaiheessa jotain korjattava. Jos ei muuta niin omaa käsikirjoitustasi.

Vaikka olet luetuttanut kirjan tekstin kielenhuollon ammattilaisella ja muokannut käsikirjoitusta saamasi palautteen perusteella, löydät vielä hetkeä ennen kirjan painoon menoa, KÄÄK, jotain, joka vaatii muokkaamista.

Tietysti!

Ihan lievä huokaisu - helpotuksesta


Yrittäjälle jokainen päivä on potentiaalinen työpäivä. Ei siinä mitään. Erityisesti, jos jokaiselle työtehtävälle olisi oma aina aikansa vaikka viikon jokaisena päivänä.

Mutta kirjan kirjoittamisen ja kustantamisen rinnalla kulunut talvi ja kevät ovat tietysti olleet normityörintamalla kiireisempiä kuin koskaan.

Kaikki hommat on hoidettava. Myös ne, joista saa voin leivän päälle.

Ei siksi siis ihme, että välillä tuntuu, kuinka saatan ihan lievästi huokaista, kun Bloggaajan käsikirja ensi viikolla ilmestyy.

Olen merkinnyt kalenteriini jo yhden pitkän viikonlopun. Vaikka en vaihtaisi omaa työtäni milloinkaan pois, silloin en todellakaan aio kirjoittaa.

Enkä muuten myöskään kustantaa.

Rouva Sanan kirjoittama ja kustantama Bloggaajan käsikirja ilmestyy ke 27.3. E-kirja on myynnissä jo nyt. Lue lisää verkkokaupan puolelta.


Bloggaajan käsikirja, Graphic Room, Rouva Sana. Rouva Kustannus, blogo, bloggaaminen
Yllä olevan jutun kuvan on ikuistanut: Susanna Muurman-Ovaska/Graphic Room


2 kommenttia

 1. Olet kyllä tehnyt ison työn kirjan kanssa. Hatun nosto sinulle Minna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun isompi osa ymmärtäisi, mitä kaikkea tällaiseenkin työhön kuuluu... Tai ehkä he ymmärtäväkin - ja ovat siksi vaiti :D.

   Kiitos Outi-ihana ja ikuinen kannustajani! Tsemppisi merkitsevät tässä kaaoksessa ja juuri nyt todella paljon <3.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram