Kaupallinen blogiyhteistyö ei olekaan huono asia

30 lokakuuta 2014

Aller Median tiistaina julkistama Suuri blogitutkimus  ei ole jättänyt Rouva Sanaa rauhaan. Se tarjosi siinä määrin mielenkiintoista faktatietoa, että viivähdän sen parissa vielä hetken.

Syyskuussa järjestettyjä Nasta fiilis -messuja lukuun ottamatta Rouva Sana ei ole tehnyt yhteistyötä keskiuusmaalaisten yrittäjien kanssa. Vielä.

Tuolloinkin yhteistyö koitui ainoastaan teidän lukijoiden hyväksi. Rouva Sana itse sai siitä hyvän mielen ja aiheen moneen hyvinvointia käsittelevään juttuun.

Olen ammatiltani toimittaja, ja ylläpidän myös tätä blogia valtakunnallisten journalistin ohjeiden pohjalta. Siihen minut ajaa ammattietiikka. Ohjeiden yksi säännöistä on piilomainonnan karttaminen.

Journalismin ja kaupallisen yhteistyön raja-aita on kuitenkin madaltunut, ja veikkaan, että osassa medioita se lähivuosina madaltuu entisestään.

Selkeimmin ilmiö näkyy siellä, missä julkaisut ja niiden kanavat ovat yhä ammattimaisempia ja joiden ansaintaperusteet pohjautuvat ilmoitustuottoihin ja kaupallisiin yhteistyöprojekteihin.

Asiassa ei ole uutta tai mullistavaa. Yksinkertaisimpana esimerkkinä tällaisista medioista ovat kaupunki- ja toimituksellista aineistoa sisältävät ilmoituslehdet.

Nyt blogit ovat nousseet näiden rinnalle.

Allerin teettämä tutkimus osoittaa, että vaikka lukijoiden mielestä hyvät ja ammattimaiset blogit ovat muuttuneet yhä kaupallisemmiksi, ei muutosta pidetä huonona.

Blogit ovat teille lukijoille tärkeitä siksi, koska ne tarjoavat tietoa kulutuspäätösten tueksi. Jo puolet tutkimukseen vastanneista kokee, että kaupallinen yhteistyö bloggareiden ja mainostajien kesken on hyvä asia!

Yhteistyö ei saa kuitenkaan näkyä blogien(kaan) sivuilla miten sattuu. Kuten Rouva Sana myös te lukijat kartatte ja paheksutte tutkimuksen perusteella piilomainontaa. Sitä pidetään blogeissa yhtä epäammattimaisena kuin muissakin julkaisukanavissa.

Rehellisuus ja avoimmuus ovat kunniassa, ja yksinkertaisuus on kaunista. Parhaiten kaupallinen yhteistyö toimii tutkimuksen mukaan silloin, kun bloggaaja joko yksinkertaisesti esittelee tuotteen tai vain jakaa linkin siihen.

Jos jonkin asian blogitutkimus paljastaa niin sen, että kun

  1. niin bloggaaja kuin kaupallinen yhteistyökumppani toimivat avoimesti
  2. bloggaaja saa (yhteistyökumppanin korvaustakin vastaan) vapauden toimia ja kirjoittaa ilman sääntöä ja rajoitteita
  3. ja bloggaaja on aina rehellinen itselleen ja lukijoilleen

kaupallisessa yhteistyössä ei ole muita kuin voittajia. Ja kaiken päällimmäisena sinä, lukija.Suuren blogitutkimuksen mukaan blogien lukeminen ei vie aikaa aikakauslehdiltä vaan pikemminkin ne tukevat toisiaan.
Aikaa blogit nappaavat eniten television katselulta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram