Loputonta hiekkaa, tuulen kasaamia dyynejä, varpaiden jättämiä jalanjälkiä, siellä täällä esiin työntyviä kuivia heinätuppoja.

Rouva Sanan edellisestä Kalajoen vierailusta oli ehtinyt kulua parisenkymmentä vuotta, ja minä syntinen olin unohtanut, miten uskomattoman huikea maisema Suomen kenties kuuluisammalla hiekkarannalla on.

Oletko käynyt joskus Gran Canarian Maspalomaksessa? Sitten tiedät, millaselta Kalajoen Hiekkasärkillä suunnilleen näyttää.
Kuvat kertovat kaiken. Rouva Sanalle riittää lomallaan kaikki tämä. Muuta ei tarvita.


No, jos nyt joku sattuu kaipaamaan kuitenkin lomallaan myös muuta kuin loputonta ulapalle tuijottelua, tarjoan vinkkivitoset ensi kesää - tai miksipä ei, jos kesä sattuisikin vielä jatkumaan, vaikkapa lyhyttä syysviikonloppua - silmällä pitäen.

Erinomaiset yöunet sinulle tarjoaa Hiekkasärkkien yläpuolella sijaitseva Kylpylähotelli Sani. Linkin takaa löytyy myös muuta tietoa alueesta.

Kylpylähotelli Sani sijaitsee aivan Hiekkasärkkien päällä
ja Superior-huoneiden parvekkeilta avautuu maisema yli hiekkadyynien meren ylle.

Hotellissa ehdoton valinta Superior-huone, ei vähiten siihen kuuluvan parvekkeen ja maiseman vuoksi.

Meri-ihminen kun Rouva Sana on, jaksoin ihailla pitkälle merelle avautuvia maisemia ensimmäisenä, kun heräsin ja viimeisenä ennen kuin vedin pimennysverhot ikkunaan.

Itse on huone on lapsiperheelle pienehkö (mutta ei pieni). Silti sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Harva kuluttanee varsinkaan kesällä liiemmin huoneessa aikaansa.

Ehdotonta plussaa on hotellin välittömässä yhteydessä oleva iso ja ennen kaikkea monipuolinen kylpylä sekä vieressä sijaitseva, kesäaikaan avoinna oleva vesipuisto JukuPark.

Kylpylöinti sisältyy hotellin asukkaille majoituksen hintaan, ja kylpylä on myös avoinna lisämaksua vastaan muualle majoittuville.
Hiekkasärkät tarjovat erinomaiset mahdollisuudet kaikenlaiseen hyväänoloon ja liikkumiseen.
Lankkupolut helpottavat muun muassa pyöräilyä.
Rouva Sana itse ei ole kylpylätyyppiä, mutta lapsille kylpylä - ja lämpimän sään aikaan miksei vesipuistokin - on ehdoton numero ykkönen.

Vaan mikäpä sitä on tällaisenkin rouvan poreiden keskellä lasten kanssa kylpylöidessä, kun erityisesti liukumäki ja virtausallas ovat jälkikasvusta niin inspiroivia, että heidän otsalla helmeilisi hiki, jos ei oltaisi kylpylässä.

Hiekkasärkillä on erinomainen mahdollisuus myös lenkkeilyyn ja patikointiin, ja varmasti moneen muuhunkin liikunta-aktiviteettiin, joista tämä rouva ei ehtinyt ottaa lomallaan edes selvää.

Luonnosta pitävät käyvät kylpylähotellin kanssa samassa kiinteistössä sijaitsevassa Meriluontokeskuksessa (joka on muuten ilmainen - tällaisena maailman aikana aika ihmeellinen asia -, ja jossa ehdottomasti jännittävintä oli ajaa sukellusvenesimulaattorilla) ja lähtevät pitkospuita pitkin särkkien pohjoispäässä sijaitsevalle Kirkolta Kallaan -kulttuuriluontopolulle.

Luontoretki kannattaa päättää pitkospuiden läheltä löytyvään Lohilaaksoon. Symppaattinen kahvila-ravintola tarjoaa tuoreita lohiherkkuja monessa muodossa ja sammuttaa kaikki janoiset sankarit.

Oi, ihana Kalajoki, jää hyvästi. Joskus näemme taas!

Jos ei tietäisi, voisi kuvitella olevansa vaikkapa Kreetalla tai Mallorcalla tai...