Jokainen haluaa olla osa omaa asuinseutuaan

21 joulukuuta 2015

On lopulta oikeastaan se ja sama, missä asumme: missä asuinpaikkakuntamme sijaitsee tai minkä niminen se on.

Tärkeämpää on, että me tiedämme kuuluvamme joukkoon, siihen porukkaan, missä asumme.

Tällaiseen kiteytykseen voi päätyä joulukuun ensimmäisenä päivänä Hyvinkäällä järjestetyn Paikallistu! - Get Local! -näyttelyn avajaispaneelin perusteella, johon Rouva Sana yhdessä viiden muun kutsuvieraan kanssa osallistui.

Keski-Uusimaa
Paikallistu! - Get Local! -näyttelyyn liittyy peli, joka on saatavana pienenä, perinteisenä lautapelinä ensi vuoden alussa.
Avajaisissa Rouva Sana saapui pelilaudalle punaisella polkypyörällä.
Tuusulan edustaja Sari Heiskanen tuli Jokelaan lastenvaunuja työntäen.

Keski-Uusimaa
Harri Nyman oli Paikallistu! - Get Local!-hankkeen toinen tutkijoista.
Hän toimi myös avajaispaneelin yhtenä vetäjänä.

Paikallistu
Hyvinkään kaupunginmuseon intendentti Susanna Eskola ja tutkija Harri Nyman esittelivät hanketta.
Omaa asuinpaikkaa ei voi aina valita. Siihen vaikuttavat perhe- ja työsuhteet. Joskus työ heittää jonnekin, missä ei ole koskaan kuvitellut asuvansa.

Silloin omalla asenteella on merkitystä. Kuten eräs avajaispaneelin kuulijoista totesi: "On vain päätettävä, että minä kotiudun."


Kotiutumisessa ja uudelle paikkakunnalle kiinnittymisessä tärkeään rooliin nousee yksi ylitse muiden: alueen ihmiset, naapurit, asukkaat.

Heidän suhtautumisensa muukalaiseen, heidän toivottamisensa tervetulleeksi, ottaminen mukaan joukkoon. Jopa heidän tervehtimisensä ja silmiin katsomisensa; ne kaikki ovat uudelle tulokkaalle merkityksellisiä.

Oivallisena apukeinona kotiutumisessa toimivat paikkakunnan yhdistykset, seurat, asukasliikkeet, harrastajaporukat sekä lasten päiväkotien, koulujen ja harrastusten ympärille syntyneet ryhmät ja yhteisöt.


Se, kuinka kotoisaksi ihminen tuntee olonsa, ei ole ihan se ja sama. Oman paikallisidentiteetin tunnistaminen ja sen omaksi kokeminen on voimavara paitsi yksilölle itselleen myös koko seudulle.

Kuuluessaan joukkoon, jokainen on osa jotain suurempaa, joka synnyttää uutta hyvää.


Juttu on julkaistu aikaisemmin Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen verkkosivuilla.

Aikaisemmat Rouva Sanan bloggaukset kotiseudusta ja Paikallistu! - Get Local! -näyttelystä
voit lukea täältä ja täältä.

2 kommenttia

 1. Aina ei tosiaan voi valita missä asuu ja silloin kun saa valita, kotiutuminen tapahtuu mun mielestä nopeammin. Meillä koti on juuri siellä missä haluttiin ja kodissa asuu juuri ne ihmiset, joilla on eniten merkitystä omassa elämässäni.
  Mukavaa jouluviikkoa Rouvalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei todellakaan voi valita asuinpaikkaansa: kovin kohtalon sanelemaa se rouvankin nykyinen asuinsija aikanaan oli. Tiedän, miltä tuntuu muuttaa ummikkona muukalaisena seudulle, jolta ei tunne entuudestaan ketään. Siinä mielessä paneelikeskustelun yleisövieraan toteamus on kyllä helppo allekirjoittaa.

   Onnekas olet Outi, kun sinulle oli mahdollisuus valita perheenne asuinsija, joka istuu kaikilta arjen osa-alueilta elämäänne. Tiedän, että arvostat sitä - sitä kannattaakin arvostaa <3.

   Levollista jouluviikkoa sinullekin Outi <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram