Onni on kaamosaikana oma keraaminen kynttilänjalka ja kahvikuppi, kirjoitti Rouva Sana omalla Instagram-tilillään viime viikolla.

Onko sinulle sama, mistä aamukahvisi juot tai mistä hohtavaa kynttilänliekkiä tuijotat? Rouva Sanalle ainakaan todellakaan ei.

keramiikka

keramiikka

Kun on satttuu olemaan armoitettujen kättentaitajien sukua (jonka taidot eivät ole tosin periytyneet kuin korkeitaan sanankäyttämisen muodossa), käsityöosaamisen arvostaminen ei varmasti perusteluja kaipaa.

Sain pienen tauon jälkeen ilokseni mahdollisuuden vierailla Hyvinkäällä sijaitsevan Tuiasin keramiikkapajassa. Tuiasin keramiikka on tämän rouvan mielestä erästä kauneinta, mitä maa päällään kantaa.

keramiikka

keramiikka


Ruoan osalta juuri hehkutetaan kotimaisuuden ja lähituotannon merkitystä, ja samaa ideologiaa voisi kyllä soveltaa myös käsitöihin.

Tuias täyttää kriteereistä molemmat. Keskiuusmaalaisille tuotteet ovat kirjaimellisesti lähikeramiikkaa.

Näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina ei ole ihan se ja sama mistä suomalaiset ostavat joululahjansa. Moni itsensä kättentöillä elättävä työläinen on siirtynyt yrittäjäksi oman leipätyönsä loppumisen jälkeen. Harrastuksesta on muodostunut elanto.

keramiikka


Muistelen yhä lämmöllä mahdollisuuttani saada viime talvena kokeilla pitsinnypläämistä. Juu-u, usko tai älä, niin se tämä rouva pyöritteli helmikuussa hetken ajan nypylöitä uuteen järjestykseen, vaikka rouvan peukalo on kaikkeen lankaan ja kankaaseen liittyvän kohdalla kohtalaisen keskellä kämmentä.

Vaikka kokeilu oli vaatimaton (ja työn jälki sitäkin vaatimattomampaa...), tunne oli suurempi. Tuntui huimalle, että vanha käsityön muoto on edelleen voimissaan ja voi hyvin, ja sain hetken olla tätä historiallista jatkumoa.

Taidokkaasti käsin valmistettua pitsiä on joskus vaikea erottaa tehdasvalmisteisesta. Siksi pitsiin tehdään kuulemma usein tahallaan ja tarkoituksella virhe.

Virhe on hyvästä. Se on merkki siitä, että tuote on aidosti käsin tehty (konevalmisteiseen kun ei virheitä tule - tai jos tuleekin, tuotteet lajitellaan välittömästi kakkoslaatuun).

Mahdollisuus virheeseen tai poikkeamaan tekeekin käsitöistä sen lajista riippumatta yksinomaan persoonallisen.

Tuias on tehnyt keramiikkaa jo useiden vuosien ajan, ja silti vierekkäin olevasta 50 kahvikupista tai 10 kynttilänjalasta jokainen on aina omanlaisensa.

Käsin tehdyillä, kotimaisilla tuotteilla on aidosti oma henki ja persoona.

keramiikka

Hyvää viikonloppua ja jouluun laskeutumisen aikaa!

Tuiasin keramiikkaa löydät ennen joulua 
Naisten joulumessuilta Helsingistä itsenäisyyspäivään asti 
sekä ensi viikon viikonloppuna Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoilta la-su 12.-13.12. 
Tapahtumista löydät joululahjoja myös muilta kotimaisilta kättentaitajilta.