Mietitkö, mitä tehdä kesälomalla?

Nappaa allesi juna (tai auto tietysti) - tai kyttää edullinen lento ja lähde Ouluun.

Oulu on kiva kesäkaupunki.
Oulu on leppoisa pohjoisen kaupunki - ja Rouva Sanalle tuttu viimeisen hippusen vajaan 30 vuoden ajalta.

Tai no, tuttu ja tuttu - mitä enemmän vuosia on tullut lisää, sitä vähemmän Rouva Sana on lampannut ihan Oulun keskustassa asti.

Edellisestä kerrasta ennen viime kesää oli ehtinyt kulua pitkä aika. Niin pitkä, että totesin siitä olevan liian kauan aikaa.

Siksi päätin tehdä täydellisen extempore-retken yksin Ouluun (no, taustaksi kerrottakoon, että majailin tuolloin siis jo valmiiksi pohjoisessa...).
Oikeastihan Oulu on kulttuurifriikin Rouva Sanan paratiisi, sillä se on tulvillaan hengen ravintoa, todellinen kulttuurin keidas.

Oulussa on oma taidemuseo, kaupunginteatteri, sinfoniaorkesteri, leffateattereita, muutama kirkko sekä tukku gallerioita ja museoita. 

Sekä ainakin yhdet kunnon Festarit; heinäkuun lopussa vietettävä, aavistuksen hevimpää kamaa tarjoava Qstock.

Mutta koska viime kesänä retkeni aikaan suvi oli parhaimmillaan, ja oli ainakin teoriassa kaunis ilma (vaikka visiittini alkoi kesän ehkä pahimmalla megaluokan sadekuurolla), päätin jättää taide-elämykset väliin, ja pitäydyin ulkoilmassa.

Oulun keskustassa on kaksi asiaa ylitse muiden: kävelykatu ja tori. Rouva Sana rakastaa kaupunkeja, missä ne ovat sellaisia niin kuin niiden pitää olla: Tori ja Kävelykatu - isoilla alkukirjaimilla.

Ei siis mitään pientä muodollista nysväämistä toriperunamyynnin ja metrilakun kanssa sekä tyhjyyttään ulovia laattakäytäviä kävelykadulla vaan elävää kaupunkikulttuuria, jossa sattuu ja tapahtuu - myös keskellä kesäviikkoa.

Oulussa se on tätä kaikkea. Tori on elävä keskellä kirkasta arkipäivää. 

Torimyyntiä täydentää idyllinen kauppahalli, joka on oikeasti nimensä mukainen sekä torin ja rannan laidassa sijaitsevat tunnelmalliset vanhat makasiinit.

Pienten pittoreskien myymälöiden lisäksi makasiineista löytyy useita kahviloita ja ravintoloita.

Ja, jotta meno ei yltyisi liian vinhaksi, elämää torin laidassa valvoo Toripolliisi.

Yhtä eläväinen on myös Oulun kävelykatu Rotuaari. Monista kaupungeista poiketen sen varrella on tukku suuria ketjuliikkeitä, ja muutoinkin vilkasta menoa.

Vaan tällä retkelläni tein ihan uuden havainnon: Ouluhan on ihan mieletön patsaskaupunki. 

Kukapa osaisi kertoa, miten siellä on näin päässyt käymään?