Reseptejä hyvään elämään

06 kesäkuuta 2016

Vuodessa on aika vähän asioita, joita Rouva Sana odottaa kuin kuuta nousevaa.

Kun Sanna Wikströmin kirja Hyvän elämän reseptit - oivalluksia arjen keskelle keväällä ilmestyi, Rouva Sana on lukenut sitä hiljaa ja hartaasti, ja toivonut, että kuu ei laske mailleen pitkään aikaan.

Sanna Wikström

En oikeastaan osaa edes sanoa, mistä voimakas odotuksen tunteeni Hyvän elämän reseptejä kohtaan lopulta kumpusi.

Ehkä siitä, että teos käsittelee aihepiirejä, joita olen itsekin viime aikoina paljon miettinyt.

Ehkä siitä, että halusin nähdä, onko resepteissä mitään tuttua - ja jotain sellaista uutta, jonka voisin poimia omaan työkalupakkiini.

Ja olihan siellä, molempia.

Sanna Wikströmin Hyvän elämän resepit - oivalluksia arjen keskelle (Readme.fi, 2016) on sanalla sanoen ihana, kaunis, inspiroiva ja oivaltava kirja (no, nyt siinä tuli kyllä monta laatusanaa...).

Se on teos, jonka loppumista ei odota eikä toivo. Se on teos, jonka äärelle palaa uudestaan ja uudestaan, vaikka se on kertaalleen luettu.

Hyvän elämän reseptit on ihana kirja. Ihanuutta lisää sen huikean kaunis kuvitus sekä väljä taitto.

Silmä lepää, kun pää haluaa hetkeksi pysähtyä.

Sanna Wikström

Hyvän elämän reseptit -kirjan pointtina on sen avaustekstinkin mukaan ihana, tavallinen arki. Ja se, jos jokin, on asia, josta Rouva Sana tykkää.

Teoksen taustalla on ajatus, että kaikki hyvä on valmiiksi ympärillämme. Se pitää vain huomata, oivaltaa - ja sitä pitää arvostaa.

Wikström kirjoittaa: 

"Elämme suurimman osan ajasta arjessa. Siinä tavallisessa elämässä, missä tehdään tavallisia asioita. Niin tavallisia, että lakkaamme näkemästä, kuinka hienoa on aamulla herätä. - Älä pyristele irti arjesta vaan kysy: ollaanks kavereita?"

No, todellakin.

Selaamalla tämän blogin päivityksiä taaksepäin talvea kohti, saatat löytää ihan vain jokusen Rouva Sanan kirjoituksen täsmälleen samoista teemoista.

Siihen, miten arjen kanssa sitten ollaan kavereita, Wikström tarjoilee kirjassaan tuhdin tietopaketin. Käsiteltävänä ovat muun muuassa:

 • kallitsevat ajatusmöröt
 • oodit tylsistymiselle sekä talven hämärähyssyille
 • yrittäminen ja menestyminen
 • naapurikateus
 • omistamisen pakko (ja pakottomuus)
 • lupa elämästä nauttimiseen ilman verokorttia
 • rakkaus itseensä, lähimmäisiin (ja ihaniin mummuihin)
 • elämisen pakottomuus
 • epäonnistuminen ja elämän nytkähtäminen toisenlaisille raiteille kuin on ollut alun perin ajatus
 • kiire, ajan kuluminen ja sen käyttäminen
 • kauniiden sanojen lausuminen ja
 • elämiselle heittäytyminen.

Jokainen teemakokonaisuus päättyy yhden, kahden, joskus kolmen lauseen mittaiseen reseptiin.

Aiheita ja näkökulmia on niin paljon, että niitä kaikkia on oikeastaan ihan mahdoton listata tähän.

Readme.fi


Erityisen puhutteleva on Hyvän elämän reseptien kohta ajasta ja sen kulumisesta. Wikström on laskenut, että meillä suomalaisilla on käytössämme keskimäärin 2,5 miljardia sekuntia.

Määrä tuntuu huikaisevalle, mutta meillä neljänkympin rajapyykin ohittaneilla sekunneista puolet on jo kulutettu.

Ja tik-tak. Kello käy. Jäljellä olevista sekunneista muutama kului jälleen.

Miten sinä sekuntisi käytät? Käytkö ne viisaasti ja järkevästi? Nautitko omista sekunneistasi?

Vai käytätkö ne ehkä vastikkeellisesti omaisuuden haalimiseen? Uusi auto vs. muisto, joka elää mukanasi niin kauan kuin sekunteja on jäljellä; kumman valitset?

Tik-tak. Kello käy.

Jokainen teko, päätös ja valinta kuluttaa sekuntejamme saman verran, mutta niiden vaikutukset voivat olla erilaiset.

Readme.fi

Bloggauksen kuvat ovat kirjasta Hyvän elämän reseptit. 

Yhteistyössä Readme.fi; 
kirja on saatu arvostelukappaleena.


Hidasta elämää

8 comments

 1. Tämän haluaisin lukea! Sanna Wikström on mulle tuttu Hidasta elämää -foorumilta. Hän on hyvä kirjoittaja. Kiitos kun vinkkasit tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja noudattaa Hidasta elämää -foorumin henkeä, mutta se on samalla paljon enemmän; kaunis, esteettinen ja ajatuksia herättävä kokonaisuus. Oivaa kesälukemista <3!

   Poista
 2. Tämäpä kuulostaa kiinnostavalta kirjalta! Ja juuri sopivalta lomalukemiselta. Kiitos siis vinkistä. On hämmentävää, huikaisevaa ja vähän pelottavaakin tajuta, että todellakin olen itse vastuussa siitä, miten tämän jäljellä olevan aikani käytän. Juuri joku aika sitten luin vakavasti sairastuneen naisen haastattelun, jolla aikaa oli enää ilmeisen vähän. Hän sanoi kaipaavansa eniten juuri sitä tavallista arkea, lasten kuskaamista harrastuksiin etc. Tämän kun muistaisi joka päivä. Onnellista päivää toivottaen, Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tähän kommenttiisi on aika paha mennä enää mitään lisäämään. Sinäpä sen sanoit. Hyvin. Juuri tähän hetkeen sopivasti.

   Arki on <3. Se on juuri sellainen, millaiseksi teemme sen.

   Ihanaa viikkoa Nina <3!

   Poista
 3. Pitäisiköhän sitä lukaista tämä kirja? Välillä mietin, miten hyvää tekisi vähän hidastaa tahtia, mutta en vaan osaa. Ehkäpä tästä löytyisi jotain vinkkejä.
  Aurinkoista viikkoa Rouva Sana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kirjasta löydät vinkkejä taatusti Outi. Tukuttain. Ja kaupan päälle paljon esteettistä silmänruokaa. Kirjan, jonka sivuilla ajatus lepää. Mikään sellainen ei voi olla huono asia mielelle ja sielulle ;)..

   Poista
 4. Sinä teit sen taas!!!! En ole edellistäkään kirjasuositusta saanut käsiini (kirjastossa lainassa), kun tulee hinku saada tämä kirja käsiini. Olen niin iloinen, kun teet näitä kirjasuosituksia. Minulla on monen vuoden tauon jälkeen herännyt uusi mielenkiinto kirjoihin. En todellakaan lue kaikkia kirjoja, joita suosittelet, vaan ne, jotka juuri sillä hetkellä tuntuvat puhuttelevan. Elän ilmeisesti jonkinlaisessa murroksessa, koska kaikki elämänlaatuun liittyvät kirjat kiinnostavat...kiitos siis tästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ehkä me Satu eletään aika samanlaista vaihtetta elämässämme ;) <3... Kiitos ihanasta kommentista; et näe, mutta suuni on virneessä ;)! Pitkään.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram