Kesä Keski-Uudellamaalla: 40+1 sisäpiirivinkkiä

29 kesäkuuta 2020


Sarvikallio, Tuusula

Entisessä elämässäni matkailun parissa siivun työurastani työskennelleenä koen, että tämä kesä, jos jokin, on tuhannen taalan paikka kaikille kotimaan matkailun parissa toimiville ja työskenteleville.

Minuun ei tarvitse myynti- ja markkinointipuheita kohdistaa. Matkailen kotimaassa joka kesä jo muutenkin - ilman koronaa. Mutta suuri osa suomalaisista ei niin tee. 

Paitsi tänä vuonna. 

Kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan on nyt suurta. Törmään yksinomaan Facebookissa lähes joka päivä vähintään yhteen keskusteluketjuun, jossa joku kysyy vinkkejä johonkin päin Suomea.

Ja nimenomaan sellaisia sisäpiirivinkkejä ja inside-juttuja, joita ei ehkä virallisilta matkailusivuilta löydy.

Tai jos löytyy, ne ovat niin kliinisen objektiivisia, että matkailijan on vaikea arvioida kannattaako tietojen perusteella seudulle kurvata vai ei.

40 ja risat vinkkiä minun Keski-Uudellemaalleni

Kannan oman korteni kekoon ja tarjoilen omat sisäpiirivinkkini Tuusulanjärven rantamaisemiin Keski-Uudellemaalle matkaileville - tai vaikka ihan vain tänne hiljan muuttaneille ja täällä asuville.

Sillä tunnettua on sekin, että kun mieli halajaa reissuun satojen kilometrien päähän, omat kotinurkat jäävät yleensä aina tuntemattomiksi.

Oheinen listaus käsittää koko keskisen Uudenmaan: Järvenpään, Keravan ja Tuusulan, ei vain siis yhtä kuntaa. 

Lista ei edes yritä olla kattava kattaus vaan se on subjektiivinen mielipide: tätä kaikkea juuri minä Keski-Uudeltamaalta esittelisin omille vierailleni kesällä 2020. 

Huomaa, että listauksessa on huomioitu kiinni olevat paikat. Esimerkiksi kesäteattereita se ei sisällä nyt lainkaan.

Vuoden kuluttua sama listaus on jo toisennäköinen, jos kaikkien kohteiden ovet ovat avoinna kuten normaalikesinä.
Aleksis Kiven kuolinmökki, Tuusula, Tuusulan Rantatie
Aleksis Kiven kuolimökki Tuusulan Rantatiellä toukokuussa 2020

Kesä 2020 Keski-Uudellamaalla, ole hyvä

Museot ja muut kulttuurikohteet

Järvenpään kirjaston alakerrassa sijaitseva Järvenpään taidemuseo jatkaa keväällä avautunutta Suviranta-näyttelyään. Onneksi jatkaa, sillä Suviranta on tänä vuonna poikkeuksellisesti suljettu matkailijoilta.

Mitä olisi kesä ilman omaa Jean Sibeliuksen kotitaloa Ainolaamme. Muista myös museon ihana Aulis-kahvila.

Ihan liian moni vierailee Ainolassa, mutta unohtaa sen naapurissa olevan kirjailija Juhani Ahon ja taitelija Venny Soldan-Brofeldtin kodin Aholan. Suotta. Vieraile Aholassa tänä kesänä.

Pekka Halosen ateljeekoti Tuusulan Rantatiellä ei taida juuri esittelyjä kaivata. Ehdoton kesän must-kohde, vähintään joka kesä.

Monelle vähemmän tunnetussa Erkkolassa Tuusulan Rantatiellä, runoilija J. H. Erkon ateljeekodissa, on esillä tänä kesänä Tove Janssonin maalauksia ja muumikuvituksia. Ihan ehdoton kesän must!

Vaikka hieman synkkä aihe onkin, kun käyt Erkkolassa, pyörähdä katsomassa kansalliskirjailijamme kuolinmökkiä ainakin ulkoa käsin.

Lottamuseo tunnetaan jostain syystä erityisesti erinomaisesta kahvilastaan, vaikka museossa on myös loistavia sota-aikaa valottavia vaihtuvia näyttelyitä. Viipyile myös museon kauniissa puutarhassa ja pihapiirissä.

8 . Sinkka
Keravalla sijaitseva Sinkka on Keski-Uudenmaan oma Kiasma. Museo esittelee ympäri vuoden loistavia vaihtuvia, useimmiten nykytaiteen näyttelyitä. Juuri nyt esillä on otos Keski-Uudenmaan oman taidemesenaatin, Aune Laaksosen mittavasta taidekokoelmasta. Ehdoton kesän must (joka on minultakin yhä kokematta - täytyy laittaa kesän bucket listille).

Muut käyntikohteet

Tuusulan Kellokoskella sijaitseva ruukkialue on vain... niin nostalginen. Seudusta on muodostunut vuosien aikana yksi henkilökohtaisista suosikeistani, jonne on ihana palata tunnelmoimaan kaikkina vuodenaikoina.

Itse ruukkialue on vaikkapa Fiskarsiin verrattuna pieni ja nähtävää on vähän. Se ei tee silti aluetta yhtään vähäpätöisemmäksi. Päinvastoin.

Kiertele ruukin patoalueilla, poikkea kirpputorille ja museoihin, käy kahvilla ja tee kättentaitajien ostoksia. Yksi puute ruukkialueella kuitenkin on. Seudun palveluista on vaikea löytää googlaamalla kattavaa tietoa: millaisia yrityksiä alueella sijaitsee ja miten ne ovat auki.

Vink, vink siis vain sinne Kellokosken suuntaan. Ehkä ensi vuoden kesäksi?

Sitä ennen lue alueesta ja sen palveluista oivallinen, uunituore juttu bloggaajakollegani Sadun Villa Kotiranta -blogista.

Onko täällä kuulolla eläinten ystäviä? Pieni Kotieläintila Järvenpään rajalla Tuusulan Ruskelassa on ehdoton kesäkohde kaikille, jotka nauttivat kotieläinten elämän seuraamisesta. 

Yksinomaan Pienen Kotieläintilan miljöö on tunnelmallinen. Kotieläintilalla on huomioitu erityisesti lapset. Opastetun eläinkierroksen lisäksi tarjolla on satutuokio ja talutusratsastusta. 

Viihdyt täällä vaikka koko päivän, sillä kävijöitä palvelee myös pittoreski Kahvila Onni.

11. Tuiasin keramiikkapaja (ja kahvila)
Tuiasin keramiikkapaja on listaukseni poikkeus. Paja sijaisee oikeasti Hyvinkään puolella. Nostan kohteen silti mukaan listalleni, sillä upeista keramiikkatuotteistaan tunnettu Tuias sijaitsi aikaisemmin Tuusulan Jokelassa. Uudessa pajassa tuotteet pääsevät nyt paremmin oikeuksiinsa, ja kävijät saavat mahdollisuuden aistia ripauksen keraamikon elämää.

Keramiikkapaja on kesän ehdoton käyntikohde myös sen idyllisen kesäkahvilansa vuoksi. Kahvila ei ole avoinna joka päivä. Tarkista sen aukioloajat verkosta.

PS. Tuiasin stoorit Instagramin puolella kannattaa laittaa seurantaan ennen käymistä. Videot keramiikan valmistuksesta ovat maagisen vetoavia..

Tuusulan Asuntomessut järjestetään kuin järjestetäänkin. Avajaispäivä on maanantaina 3.8. Asuntomessut ovat kesän suurin, ja oikeastaan ainoa kunnon tapahtuma keskisellä Uudellamaalla tänä kesänä.

Kun sahaat Tuusulan Rantatien museokohteiden väliä, muista pysähtyä iki-ihanaan ja nostalgiseen Marin Putiikkiin. Marin Putiikki on tulvillaan erilaista sisustustavaraa - mutta millaisessa miljöössä. Paikka on käyntikohde itsessään. Hyvällä tuurilla saatat törmätä kauppiaskissaan.

Useilla paikkakunnilla ympäri Suomen Järvenpään lisäksi sijaitseva Vaatelainaamo Vaatepuu ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta upea Second hand market lienee edelleen tuntemattomampi.

Second hand market on kuin laadukkaiden ja etukäteen valikoitujen ja kuratoitujen vaatteiden kirppis. Se palvelee myös heitä, jotka eivät ole vaatelainaamon vakituisia asiakkaita. Poikkea marketissa siis ehdottomasti vaateostoksilla, vaikka ei lainaamon asiakkaaksi juuri nyt innostuisikaan. 

Jos löydät sovitettavaa kahmalokaupalla kuten yleensä minä, voit nauttia sovitussessiosi lomassa pienen kahvilan puolella kahvit tai muuta viilentävää.

Mitä olisi kesä ilman divareita - ei yhtään mitään. Järvenpäässä kävelykatu Jannen kupeessa sijaitseva Kirjavaari on kirjaystävien mekka.

Keskiuusmaalaisten oma elokuvateatteri Studio 123 aukeaa jälleen tällä viikolla. On todellista luksusta, että meillä on oma, kaikki nykyaikaiset kriteerit täyttävä leffateatteri. Leffateatteri on erityistä mannaa syksyisin ja talvisin, mutta se on myös täydellinen kesäkohde sadesäällä... Tai tjaa, ei tässä mitään sateita edes kaivata. Tänä kesänä leffat ovat pop heti, kun niitä pääsee katsomaan isolta valkokankaalta - säällä kuin säällä.  

Onko täällä muita, jotka ovat menneet Ylellä esitettävästä Vintage-valtakunnasta sekaisin? Viimeisen tuotantokauden jälkeiseen nälkään lohtua tuo tv-sarjan kaksikon Miken ja Tompan Tuusulassa sijaitseva antiikkiliike. Tai no, onko antiikkiliike oikea sana kuvaamaan myymälän tarjontaa...? Päätä itse, kun poikkeat. Muista tarkistaa aukioloajat etukäteen. Liike on avoinna harvakseltaan.

18. Suomalaisen Kirjakaupan myymälät Järvenpäässä ja Keravalla
Jos antikvariaatin hyllyt eivät täytä kirjanälkääsi, Suomalaisen myymälät taatusti täyttävät. Järvenpään ja Keravan kauppakeskuksissa sijaitsevat Suomalaisen Kirjakaupan myymälät ovat täyttä timanttia - kirjakaupat eivät ole enää paikkakunnilla ja ostoskeskuksissa ihan täysi itsestään selvyys. 

Suuri plussa on annettava omien Suomalaisten linjaukselle, jonka perusteella he ottavat ja nostavat esiin paikallisia tuotteita ja vaalivat niitä. Sekään ei ole itsestään selvää.

Lottamuseo, Tuusula, Tuusulan Rantatie
Lottamuseo Tuusulan Rantatiellä toukokuussa 2020


Kirpputorit

Ikisuosikkini keskiuusmaalaisista kirpputoreista ja vastaavista, ole hyvä. Kun poikkeat etsimässä löytöjä, muista tarkistaa aukioloajat. Esimerkiksi Järvenpään kierrätyskeskus Kierrätysmylly ruukaa olla keskikesällä hetken aikaa kiinni.

19. Tehtaan kirppis Kellokosken ruukkialueella
20. Helmi-kirppis Järvenpäässä 
21. Fidan kirppikset Järvenpäässä ja Keravalla
22. Via Dia Järvenpäässä
23. Euroset Järvenpäässä
24. Järvenpään kierrätyskeskus Kierrätysmylly
25. Oliverin kirppis Keravalla
26. Femmatori Tuusulassa

Kahvilat

Keskinen Uusimaa on pullollaan ihania kesäkahviloita. Muista tarkistaa aukioloajat ennen lähtöäsi, sillä osa on avoinna vain viikonloppuisin kuten Vellikello ja Kallio-Kuninkalan kahvila tai muuten vain rajoitetuin aukioloajoin.

27. Kinuskilla Kellokosken ruukissa (kts. lisää edellä)
28. Kahvila Makea Helmi-kirppiksen yhteydessä Järvenpäässä
29. Tervanokan Satama -kahvila Järvenpään Tervanokan uimarannan vieressä Rantapuistossa 
30. Vellikello, vanha idyllinen kesäkahvila Jävenpäässä
31. Kahvila Aulis Ainolassa (kts. lisää edellä)
32. Kallio-Kuninkalan kahvila, toinen idyllinen kesäkahvila Järvenpäässä
33. Lentävä Lapanen, neulojien paratiisi Järvenpäässä
34. Mankeliaitta, kolmas idyllinen kesäkahvila-ravintola Krapin pihapiirissä Tuusulan Rantatiellä
35. Lottamuseon kahvila, neljäs nostalginen kahvila Tuusulan Rantatiellä (kts. lisää edellä)
36. Gustavelundin terassi, viides idyllinen kesäterassi Tuusulan Rantatien kupeessa Kirkkotien puolella

Vellikello, Järvenpää
Vellikello-kesäkahvila Järvenpäässä toukokuussa 2020

Älä unohda näitä!

37. Sarvikallio
Tämän jutun ensimmäinen kuva on Tuusulassa sijaitsevalta Sarvikalliolta. Sarvikalliota kutsutaan Pikku-Koliksi - aiheesta. Uudenmaan virkistysaluekeskuksen omistuksessa oleva alue on kaikkien nautittavissa ja hyödynnettävissä. Upeat maisemat tulevat retkipäivän kaupan päälle. Lue alueesta lisää täältä.

38. Vanhankylänniemi
Järvenpäässä sijaitseva upea Vanhankylänniemi on jäänyt jotenkin seisontatilaan. Siitä olisi mahdollisuuksia vaikka mihin. Onneksi alueesta on mahdollisuus nauttia myös omin päin. Poikkea ja retkeile alueella vaikka kauniina kesäiltana katsomassa lampaita (tai syysmyrskyllä kuuntelemassa järven kohinaa!).

39. Järvenpään Rantapuisto (ja Tervanokan Satama -kahvila, kts. lisää edellä)
Järvenpään Rantapuisto on kokenut viimeisen vuoden aikana kasvojen kohotuksen ja alueesta on muodostunut keskisen Uudenmaan oma Kaivopuisto tai Espan puistikko - kaupunkilaisten oma ulko-olohuone, joka on tänä kesänä monenlaisella käytöllä. Jo sen läpi kulkeminen saa hymyn huulille.

40. Fjällbon puisto Tuusulassa
Fjällbon puisto Tuusulassa Aleksis Kiven kuolinmökin takana on kokenut hieman saman kuin Rantapuisto Järvenpäässä. Paikkoja ei voi silti verrata. Fjällbon puisto järven rannassa on ihan omanlaisensa, ja se on siksi ehdottomasti visiitin arvoinen. 

Kaikkea ei ole onneksi peruttu. Muista ehdottomasti Krapin Pajan ulos siirretyt ulkoilmakonsertit, joiden artistikattaus haastaa lähes minkä tahansa normikesän kesäfestarin. Monet konsertit ovat jo loppuunmyytyjä, joten varmista omat lippusi mielellään heti.

EDIT (1.7.20)
Kaikkea ei ole kookevään vuoksi menetetty. Oli pakko tulla lisäämään listalle vielä yksi bonusvinkki: Visit Lake Tuusula -bussi eli Tuusulanjärven ympäri kiertävä hop on, hop off -bussi, joka mahdollistaa Tuusulanjärven rantamaisemissa oleviin kohteisiin tutustumisen ilman omaa autoa. 

Käytä bussia yhden päivän ajan samalla maksulla niin paljon kuin haluat. Jos omistat Museokortin, pääset kyytiin vain korttia vilauttamalla. Tule vaikka junalla Järvenpäähän, vietä päivä museokohteissa ja kahvilla, ja palaa illalla samalla bussilla juna-asemalle takaisin. Kätevää ja vaivatonta. 

Edellisvuodesta suosittu bussikyyti aloittaa liikennöinnin heinäkuun ensimmäinen ja jatkaa menoaan elokuun loppuun saakka kaikkina päivinä maanantaita lukuun ottamatta. Tarkista tarkat aikataulut ja pysäkit linkin takaa.

Eiköhän näillä vinkeillä yksi kesä kulu. Vai mitä mieltä olet? Täydennä listaa halutessasi kommenttikenttään.

Aurinkoista kesää Keski-Uudellamaalla!

Tuusulanjärvi, Vanhankylänniemi20 kommenttia

 1. Purkutaidetalo Keravalla! Avautunee heinäkuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa että, tämä <3 - iso kiitos <3. Olisi mennyt minulta meinaan ohi. Jossain kulttuuriuutispimennossa olen selvästi ollut, sillä en ollut tästä tietoinenkaan. Koska ehkä oletettavasti lisäkseni on muutama muu vastaava, lisään tähän poikkeuksellisesti vinkkiin liittyvän linkin. Sen kautta on mahdollisuus tarkistaa tarkat avautumiseen liittyvät tiedot: http://www.purkutaide.com/

   Poista
 2. Onnionstore Hyrylässä. Kirppari ja ehostettuja huonekaluja ja muuta vanhaa! Myös pieni kahvila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, todellakin: KYLLÄ! Kiitos, kun lisäsit mukaan.

   Poista
 3. Kaskelan Kotieläinpiha, Pajutalli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiwan loistavat vinkit. Pajutalli on ehdoton must. Kaskelan Kotieläinpihasta en ollut kuullutkaan, mutta nyt olen. Iso kiitos!

   Poista
 4. Rantaelämästä pääsee nauttimaan Rusutjärven yleisellä Uimarannalla. Siellä lainattavissa maksutta sup-lautoja, soutuveneitä ja kanootteja. Kauniilla ilmalla ihana soudella järven ympäri ja souturetken päätteeksi nauttia kioskin virvokkeista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kyllä! Olen itsekin ehtinyt nauttia tänä kesänä Rustjärvestä, upea ranta ja järvi. Oma kotijärvi Tuusulanjärvi ei ole minusta oikein koko kesänä ollut uintikuntoinen (se merkillinen sameus...).

   Jätin uimarannat hieman tarkoituksella pois tästä listauksesta, sillä sinilevä: erityisesti meidän tämän vuotisen alkukesän jälkeen levä valloittaa järviä nopeammin kuin silmät ehtivät tarttua vinkkeihin. Loppukesästä suurin osa uimahaaveista on aina enää muisto vain.

   Mutta kyllä, Rusutjärvi on upea uimapaikka. Ja ken uintivinkkejä kaipaa, Keravanjärvi on ollut myös perinteisesti pisimpään yksi uintikelpoisimmista seutumme järvistä.

   Kiitos Kati vinkistäsi!

   Poista
 5. Luontopolut ja ulkoilureitit: Lemmenlaakso, Keinukallio, Pirunkorpi, Raition reitti, Haukkavuori, Lintutornit Tuusulanjärven etelä- ja pohjoispäässä. Näitä ihastuttavia luontokohteita löytyy googlettamalla ja ihan tästä läheltä! Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan täydellinen jatko! Valtaosa vinkeistä on minulle tuttuja ja komppaan: kuuluvat ehdottomasti tälle listalle. Kiitos Katjakka <3!

   Poista
 6. Murula kirppis Hyrylässä on ihan paras! Lastenvaate/tarvike kirppis, aukeaa loman jälkeen taas heinäkuun lopussa ☺️

  Kiitos vinkeistä, monta hyvää kohdetta itselle lähimatkailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella loistava täydennys tälle listalle, kyllä! Kiitos sinulle - ja aurinkoista kesää Keski-Uudellemaalle!

   Poista
 7. Vain 4 tuntia Puruvedelle jossa puhtaat vedet veneillä , uida ja kalastaa , iltapalaksi muikut savustuu !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puruvesi on kovinkin tuttu ja huikea paikka. Oiva suositus. Onneksi puhtaita vesiä ei tarvitse täältä Keski-Uudeltamaalta ihan niin kaukaa kuitenkaan etsiä.

   Poista
  2. Tuusulanjärvi haisee ja on vihreänruskeaa

   Poista
  3. Niinpä tekee. Tarkkaa analyysiäsi järven kunnosta ei voi kieltää, erityisesti tänä kesänä. En silti suostuisi laittamaan pommia järven alle: nautin Tuusulanjärvestä jo nykyiselläänkin enemmän kuin korkeista kerrostaloista - veden ladusta huolimatta.

   Poista
 8. Kesäkahvila, maatila, luomuvihanneksia, karitsanlihaa, tilavuokrausta. Lammaskallion tila, Tuusula. www.oivalahituote.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei tämä, ehdottomasti KYLLÄ! Kiitos, kun vinkkasit.

   Poista
 9. Heinäkuun ajan Järvenpäässä, ravintola Huvilassa on esillä digigrafiikkaa: jättiprinttejä ja pienempiä vedoksia. Tervetuloa syömään hyvin, nauttimaan teoksista ja tunnelmasta <3

  Ravintola Huvila sijaitsee Järvenpään rautatieaseman vieressä (Sibeliuksenkatu 5), joten sinne on helppo tulla julkisillakin. Matkaa voi jatkaa vaikka Visit Lake Tuusula -kierrokselle – tai kierroksen voi päättää relaamalla Huvilassa.

  www.huvilassa.fi
  www.elisapesonen.com
  www.instagram.com/elisa.pesonen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elisa, kiitos kun vinkkasit! Näistä pienimuotoisista näyttelyistä on usein vaikea saada kootusti tietoa. Huvila on inspiroiva miljöö, ja kävijöille todellakin erinomainen paikka startata tai päättää Tuusulanjärvi-kierros.

   Innostavaa näyttelykuukautta ja aurinkoista kesää!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram