#Valiokuukausi2021 - onnistunein naismuistiin

12 maaliskuuta 2021

Juuri, kun ehdin onnistuneen alkuvuoden jälkeen tuudittautua onneen, kuinka pahin on selätetty, se iski jälleen

Hyvin alkaneeseen vuoteen tuli helmikuun lopussa kirjaimellisesti notkahdus - tai ainakin jonkin sortin suvanto.

Se ei poista silti sitä tosiasiaa, joka kiteytyi talven aikana mielessäni. 

Tajusin, että en tiedä hitaan ja pitkän tammikuun aikana mitään parempaa kuin perinteeksi muotoilemani valiokuukausi

Ryhtiliike, joka antaa startin koko vuoteen.

Tänä vuonna valiokuukauteni kesti tasan viisi viikkoa. Se alkoi loppiaisen jälkeen tammikuussa ja päättyi viikkoa ennen lyhyttä minitalvilomaani helmikuun loppupuolella.

Valiokuukauden teemani ovat vaihdelleet vuodesta riippuen, mutta yhteistä kaikille on ollut keventäminen, karsiminen ja hyvinvointi.

Tänä vuonna satsasin ruoan ja liikkumisen komboon. Erityisesti ensimmäiseen.

Teemoista kumpikaan ei ole ollut minulle koskaan varsinainen ongelma, mutta tiedostin, että erityisesti listan ensimmäiselle kohdalle tarttis ehkä joskus tehdä jotain.

Nyt tein. 

Kaikki alkaa siitä,  että muistaa syödä


Suurin ongelmani ei ole ollut koskaan ruoka itsessään vaan se, että syön erityisesti työpäivien aikana yksin ollessani mitä sattuu ja silloin, kun sattuu: yleensä ihan liian vähän ja ihan liian harvoin.

Työpäivän ensimmäiset neljä-viisi tuntia voivat hurahtaa pelkän kahvin voimalla, ja usein lounas (joka minun sisäisen kelloni mukaan on edelleen aamupala-aikaa) saattaa koostua muutamasta piparkakusta - tai jos oikein hyvin käy, kaurapuurosta ja/tai banaanista.

Niillä sitten elelen kevyesti päivän ensimmäiseen ruokaan eli illan päivälliseen saakka, ja ihmettelen, miksi en saa iltapäivästä enää mitään aikaan, olo on kärttyinen ja malttamaton, ja miksi nälkä on niin suuri, että voisin kauhoa koko keittokattilan tyhjäksi.

Uusista toimista pitää saada rutiini


Valiokuukauden ja tänä vuonna itselleni valitsemani verkkovalmennuksen aikana tajusin, kuinka suuri merkitys syömisellä on oikeastaan ihan-ihan kaikelle.

Kun ruoka on oikeanlaista, sitä saa syödä paljon ja sitä kuuluu syödä säännöllisesti. En kokenut valiokuukauden verkkovalmennuksen aikana missään vaiheessa nälkää. Pikemminkin päinvastoin.

Samalla kuitenkin ymmärsin, kuinka oma hyvinvointi on todella paljon kiinni omasta viitseliäisyydestä, huomion kiinnittämisestä oikeisiin asioihin ja aikaan saamisesta. 

Pitää aluksi a) tiedostaa, sitten b) kiinnittää huomio paitsi oikeisiin valintoihin myös kelloon ja lopuksi c) toimia (ja toimia ja toimia ja taas toimia, kunnes uusista tavoista muodostuu rutiini, jonka jälkeen listan aan ja been uskaltaa jättää vähemmälle).

Mennyt valiokuukausi oli tänä vuonna onnistunein naismuistiin - onnistunein kenties koskaan. 

Viiden viikon saldo

Valiokuukauden 2021 viiden viikon saldo:
 • kolmen viikon mittainen ruoan ja liikkumisen yhdistävä hyvinvointivalmennus verkossa, jonka avulla ansiosta opettelin terveellisempiä ja säännöllisempiä ruokailutottumuksia aamupalasta alkaen (ja jonka ansiosta paino laski kaksi kiloa, vaikka en edes yrittänyt)
 • liikuntaa 5-6 kertaa viikossa sisällä ja ulkona
 • kaikkien sokeriherkkujen välttäminen yhtä Runebergin torttua ja kahta laskiaispullaa lukuun ottamatta (koska jotenkinhan pitkää uurastusta piti juhlistaa..)
 • alkoholia pyöreät nolla
 • ostokset ja kirppiksillä käyminen yhtä pyöreät nolla (jos mukaan ei lasketa erästä etukäteen hankittua syntymäpäivälahjaa, josta ei tässä tohdi kertoa julkisesti sen enempää sekä bloggaajakollegalta ostettua kaksi käytettyä kirjaa)

Ei siis yhtään hassumpi startti vuoteen 2021, vai mitä?2 comments

 1. Tuo ruokarytmi on tosi tärkeää kyllä. Huomaan, että kotona tulee lipsuttua tuosta rytmistä ja syötyä aivan liian vähän ja liian harvoin.
  Minä olen nyt pari vuotta pitänyt karkkipäivää kerran viikossa ja lopun viikkoa ollut herkuttelematta. Meinasi jo ihan lipsua lapasesta herkuttelu :)
  Mukavaa sunnuntaita sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin kyllä! Eikö olekin aika ihmeellistä, miten niinkin yksinkertainen asia kuin syöminen usein ja terveellisesti, on haastava niin asia. Sen kanssa on yhä jumppaamista meikeläisellä :)..

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram