Lapaset säveltäjämestarin takaa: Aino´s

14 tammikuuta 2015


Mestarin luovuus oli mahdollista, kun Ainolassa oli kodin hengetär, joka huolehti kaikista käytännön töistä: lapsista, kodista, puutarhasta, käsitöistä, jopa huonekaluista.

Nyt palanen tästä maailmasta on herännyt eloon Aino´s-lapasissa: Aino Sibeliuksen alkuperäisestä kinnasmallista nykyaikaan tuunatuista lapasista.

Lapaset julkistettiin Järvenpäässä eilen.

Aino´s-lapasten takaa löytyy järvenpääläisen neulekahvila Lentävä Lapasen yrittäjäkaksikko, Taina Schildt ja Tarja Jussila.

Idean lapasiin he saivat Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuodesta.

Ainolasäätiön ja asiamiehen, Ainolan museonjohtajan Hilkka Helmisen myötävaikutuksella Schildt ja Jussila saivat käsiinsä yhden harvoista Aino Sibeliuksen alkuperäisistä käsitöistä: valkoiset lapaset. Ohjetta niihin ei ole.

Lapasia tutkimalla, kerros kerrokselta tarkkaan laskemalla ja mallin mukaan neulomalla yrittäjänaiset mallinsivat Aino Sibeliuksen lapaset. Jussila tosin toteaa, että he joutuivat tekemään mallissa pientä säätöä.

- Halusimme, että lapaset ovat helposti toistettavissa myös niille käsityöntekijöille, jotka eivät ole konkareita.

Siksi Aino´s-lapasista puuttuu Aino Sibeliuksen kirjailu kokonaan, ja lapasten päällä oleva koristeneulos on alkuperäistä hieman pitempi.

Eilen julkistetuista lapasista on laadittu tuotepaketti, joka sisältää paitsi ohjeen myös tarvittavan määrän valkoista lankaa. Lanka on 100 prosenttista, kotimaista villaa.
Taina Schildt (vas.) kuuntelee, kun Tarja Jussila kertoo Aino´s-lapasten tuotepaketista.
Aino Sibeliuksen lapsenlapsi Aino Porra toteaa Lentävään Lapaseen lähettämässään onnittelukortissaan, että hänen isoäitinsä todella oli ahkera käsitöiden tekijä.

Porra itse sanoo muistavansa erityisesti isoäitinsä valmistamat villapaidat, jotka olivat taiten tehtyjä. Jopa niin hyviä, että Porra kertoo kierrättäneensä samoja paitoja myös omien lastensa yllä heidän ollessaan pieniä.

- Lapaset ovat hyvä tapa muistaa mummoa, Porra kiittää Lentävän Lapasen yrittäjiä viestissään.

Museonjohtaja Helminen muistuttaa, että Aino Sibelius ei ollut hyvä vain käsitöissä. Hän omisti paitsi käsityökorin myös raavaan höyläpenkin. Ainon käsialaa ovatkin Ainolassa edelleen esillä olevat huonekalut.

- Jos Aino ei valmistanut itse huonekaluja, hän suunnitteli ne ja huonekalut teetättiin lopulliseen muotoonsa Keravan Puusepänverstaassa.

Rakkauden puutöihin Aino Sibelius oli saanut kotoaan, Järnefelteiltä.

- Veljet, erityisesti Eero Järnefelt, olivat innokkaita puutöiden tekijä, Helminen kertoo.
Aino´s-lapasten tuotepaketti: ohje sekä tarvittava määrä lankaa.


Aino´s-lapaset-tuotepaketin takaosaa koristaa Venny Soldan-Brofeldtin Ainosta piirtämä muotokuva. Soldan-Brofeldt oli Saimi Järnefeltin lisäksi säännöllinen vieras kolmikon viikottaisissa ompeluseuroissa.

Tosin Schildt mainitsee, että Soldan-Brofelt ei käsitöistä liiemmin perustanut. Päinvastoin. Hän tuhahteli Sibeliuksen verkkopitsin nypläämiselle.

Alkuperäinen Soldan-Brofeldtin piirtämä muotokuva kuin Aino Sibeliuksen lapasetkin ovat esillä Järvenpään taidemuseossa maaliskuun alussa avautuvassa Aino-näyttelyssä.

Aino´s-lapaset-tuotepaketteja on myynnissä Lentävässä Lapasessa. Tuotepaketit tulevat myyntiin myös ainakin Järvenpään taidemuseoon, Ateneumiin sekä Ainolaan.
Aino´s-lapaset - tältä ne näyttävät livenä.
Rouva Sana sanoo, että kauniit ne ovat: ne Aino´s-lapaset. Lentävän Lapasen yrittäjänaiset tekivät kulttuurihistoriallisesti merkittävän ja tärkeän työn.

7 kommenttia

 1. Kiitos kirjoituksesta! Hienoja kuvia! :) /Tsui-Shan

  VastaaPoista
 2. Kiitos Rouva Sana - hienosti kirjoitettu ja eniten saat propseja nopeudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihinkäs sitä toimittaja karvoistaan - ja tavoistaan - pääsisi, edes blogatessaan ;)... Journalistien perisynti. Kiitos Taina sinulle :)!

   Poista
  2. Runolaulua, runolaulua ;) ja arvaa paketteja menee myyntiin myös Ateneumiin!

   Poista
  3. Taina, totta: kiitos, kun korjasit. Peukku Ateneumista! Silmääpä tekstiä nyt ;).

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram