Tästä se alkaa: Lentävän Lapasen #taskuneuloosi. Kahvia, kakkua, käsityö ja älypuhelin.
Käsitöiden parissa vietetyn ajan hyvää tekevät vaikutukset ovat kiistattomat. Yksinomaan aivotutkija, professori Minna Huotilaisella on asiasta tutkimustietoa paljon.

Minulla oli taannoin ilo ja kunnia jututtaa työn puolesta Huotilaista, ja haastatteluun pohjautuen myös bloggasin  Rouva Sanaan samasta aiheesta viime kesän kynnyksellä sateiden vihmoessa ikkunaruutuihin kuin syksyllä konsanaan.

Mutta entä kun tähän hyvää tekevään käsityöharrastukseen yhdistetään blogit ja ahkerat bloggaajat? Mitä siitä syntyy?

Ainakin tuvan täydeltä sydämellisiä kohtaamisia, tunti tolkulla iloista puheensorinaa ja puikkojen kilkettä, tukuttain vertaistukea - ja lähtiessä sydän täynnä positiivista energiaa.

Rouva Sana sai mahdollisuuden osallistua Lentävässä Lapasessa eilen lauantaina järjestettyyn #taskuneuloosi-tapahtumaan. Sen suosio oli suuri. Innokkaimmat olivat saapuneet varta vasten paikalle Janakkalasta ja Kuopiosta asti.

Avaan kuitenkin alkuun, mitä #taskuneuloosi-tapahtuma oikein tarkoittaa.

Tiivis tila luo tiivistä tunnelmaa: #taskuneuloosin suloista käsitöiden, läppärien ja älypuhelmien
- ja no, hyvän syötävän ja juotavan  - sekamelskaa.
Vasemmalla #taskuneuloosin vetäjä Kinda Oy:n Pauliina Mäkelä ja
oikealla Marja Nousiainen Viestintä Oy Tulevaisuudesta.


Tasku-tapahtumat ovat saaneet alkunsa Twitterin välityksellä. Yleisimpiä lienevät ns. #taskulounaat: yksi sopii lounaan ajankohdan ja paikan, ilmoittaa asiasta Twitterin kautta ja lounastauolle ovat tervetulleita ikään ja säätyyn katsomatta kaikki omakustanteisesti. Kutsu on siis avoin kaikille.

Tasku-sanan tapaan myös neuloosi on uudissana, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta todetaan, että neuloosi kuvaa tunnetta, kun mielen täyttää voimakas sisäinen tarve neuloa niin, että päivittäiset kotityöt jäävät tekemättä, puhelimeen ei tule vastattua ja nukkumaanmenokin saattaa viivästyä.

Tunnistitko? Lisää kielenhuoltaja Laura Niemen ajatuksia neuloosista löydät täältä.

No, #taskuneuloosissa yhdistyvät nämä kaksi asiaa.

Eilen kolmannen kerran Lentävässä Lapasessa järjestetyn #-taskuneuloosi-tapaamisen aiheena oli bloggaus. Eikä ihan suotta: käsityöblogit kuuluvat Suomen 10 eniten luetuimpien aiheiden joukkoon.

Keskustelun johdattelijoina toimivat Suomen eturivin some-asiantuntijat: Pauliina Mäkelä Kinda Oy:sta sekä monille järvenpääläisille tuttu Marja Nousianen Viestintä Oy Tulevaisuudesta.


#Taskuneuloosissa ei olla hiljaa. Ajatuksiaan kertovat Raisa Ala-Lipasti (vas.) Retuperällään-blogista,
Pirjo Kuisma Punos-sidos-silmukka-blogista sekä Merkku Kainulainen Merkkublogista.

Miksi sitten (käsityöaiheisia-)blogeja kirjoitetaan ja ylläpidetään? Syyt ovat moninaisia.

Yksi haluaa taltioida tekemisiään tai töitään "kirjojen ja kansien" väliin. Toinen pitää oppimispäiväkirjaa. Muun muassa juoksuharrastuksen aloittamisessa blogi toimii monelle hyvänä sparraajana, ja antaa vertaistukea.

Kolmannelle blogi toimii avoimena päiväkirjana. Neljäs valokuvaa ja haluaa jakaa tunnelmiaan visuaalisuutta arvostaville.

Viides on niin oman alansa ja osaamisensa rautainen asiantuntija, että blogin käynnistämiseen kohdistuu jo lähipiirinkin paine. Omaa asiantuntijuutta (esimerkiksi kättentöissä) on joskus lähes velvollisuus jakaa.

Rouva Sana pitää tätä lukemaasi blogia rakkaudesta omaan kotiseutuunsa, Keski-Uusimaahan, ja teihin lukijoihin, asukkaisiin siellä. Ilman teitä kahta ei blogillenikaan olisi perusteita.
Yksi asia kävi #taskuneuloosissa selväksi. Blogeissa on voimaa, monella eri tavalla.

Blogit tarjoavat vinkkejä, tietoa, samankaltaisten seuraa - ja mikä monelle lukijalle melkein tärkeintä: pakohetken arjesta.

Parhaimmillaan blogit saavuttavat lukijamäärän, joista moni lehti ei uskalla edes haaveillakaan. Niin on käynyt muun muassa Taiwanista Suomeen muutaneen Tsui-Shan Tun blogeille.

Järvenpääläistyneen freelancekirjoittajan kaksi blogia ovat nousseet ulkomailla kiinaa puhuvien keskuudessa valtaisaan suosioon. Suosion siivittämänä Tsui-Shan Tu on saanut opastaa Suomeen jo kaksi kansainvälistä tv-ryhmää.

Puhumattakaan siitä blogista, jonka pipo-ohje nousi niin suureen suosioon, että suositelttu lanka loppui aluksi muun muassa Lentävästä Lapasesta ja muista lankakaupoista, sittemmin hetkeksi jopa maahantuojalta asti.

Niin, että miten niin blogeissa ei olisi Rouva Sanan mainitsemaa voimaa...?! Tai (matkailu)markkinointia parhaimmillaan.


Tauon paikka.
Tuo edellä mainitsemani, ilmiöksi noussut Kalastajan vaimon pipo löytyy muuten täältä.

Entä kiinnostavatko sinua aivotutkija Minna Huotilaisen ajatukset? Lisää käsitöiden hyvää tekevistä vaikuksista löydät muun muassa tästä joulukuun alussa julkaistusta esityksestä.

Huotilainen on myös ahkera twiittaaja (@minnahuoti). Rouva Sana suosittelee!

Järvenpääläisen Tsui-Shan Tun blogit löydät näiden linkkien takaa: kiinan- ja englanninkielinen Pure Finland - life and desig sekä kiinankielinen New Scandinavia Desig.

Rouva Sanan oma käsityö, villasukka kuinkas muutenkaan, on tässä. Se jäi vain koko #taskuneuloosin ajaksi kassiin, sillä koira ei pääse karvoistaan: esillä ehtivät olla vain kamera, kynä ja lehtiö.


Lämmintä sunnuntaita  ja puikkojen kilkettä!